vasárnap, július 16, 2017

Epres-fagylaltos kosárka

Eper ugyan már nemigen van, de nagyjából bármilyen idénygyümölccsel - és hozzá illő fagylalttal - finom lehet ez a sütemény. Sok sikert hozzá! 🍓🍓🍓🍦🍦🍦🍓🍓🍓


Hozzávalók kb. 18 db-hoz:
a tésztához:

  • 12,5 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 kávéskanál vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1 tojás
  • 25 dkg liszt

a tepsihez:

  • vaj
  • liszt

a töltelékhez:

  • kb. 2 dl tejszín
  • 1 kávéskanál cukor
  • 25 dkg eper
  • 18 gombóc fagylalt

a díszítéshez:

  • mentalevél




  • A vajat kihabosítottam a kétféle cukorral és a sóval.
  • A tojás hozzáadásával tovább kevertem, majd a liszttel egynemű tésztává gyúrtam.
  • Lisztezett gyúródeszkán kb. 3 mm vékonyra nyújtottam, és a virág alakú kiszúróval szaggattam.
  • A kiszúrt virágokat a muffintepsi vajazott-lisztezett mélyedéseire tettem, és a lisztezett formázó segítségével szépen a sütőforma falára simítottam, így alakítva ki a kosárkaformát.
  • Az aljukat villával megszurkáltam, és előmelegített, 180 fokos sütőben 16-18 perc alatt készre sütöttem.
  • Rácsra szedve hagytam kihűlni.
  • A tejszínt a cukorral habbá vertem, a megtisztított epret apróra kockáztam.
  • Minden kosárkába tejszínhabot adagoltam, megszórtam eperrel, és 1 gombóc fagylaltot tettem a tetejükre.
  • Mentalevéllel díszítve kínáltam.



A receptet megtaláljátok a Kifőztük gaszromagazin júniusi számában. A kosárka kiszúrót és formázót a Cookori-nál tudjátok beszerezni.

2 megjegyzés: