Burgonyás-kakukkfüves partikenyér


Hozzávalók 3 kenyérhez:

  • 15 dkg burgonya (tisztítva mérve)
  • 1,5 dl tej
  • 1 evőkanál porcukor
  • 2 dkg friss élesztő
  • 45 dkg liszt
  • 1 teáskanál morzsolt kakukkfű
  • 6 dkg vaj
  • 2 tojássárgája




  • A burgonyát kockákra vágtam, és enyhén sós vízben puhára főztem.
  • Leszűrtem, áttörtem, és hagytam kihűlni.
  • A tejet meglangyosítottam, feloldottam benne a porcukrot, belemorzsoltam és hagytam felfutni az élesztőt.
  • A lisztet tálas mixer edényébe szitáltam, elkevertem benne 1 teáskanál sót és a kakukkfüvet.
  • Hozzáadtam az olvasztott vajat, a tojássárgáját, az élesztős tejet, a krumplit, és szép, fényes, egynemű tésztává dagasztottam.
  • Letakarva hagytam a duplájára kelni.
  • Lisztezett deszkán finoman átgyúrtam, és 3 egyforma részre osztottam.
  • Mindegyikből a sütőformánál kicsit rövidebb rudat sodortam, mindhármat a formákba csúsztattam.
  • A sütőcsövek végeit lezártam, és a tésztát 1 órán át pihentettem.
  • A formákat akkora tepsibe tettem, amekkorába pontosan, inkább kicsit szorosan beleférnek – így az esetlegesen túlkelő tészta nem tudja lenyomni a formáról a tetőt.
  • A kenyereket előmelegített, 180 fokos sütőben 45-50 perc alatt készre sütöttem.
  • A sütőből kivéve eltávolítottam a sütőcsövekről a tetőket, pár perc múlva kicsúsztattam a péksüteményeket a formákból, és hagytam teljesen kihűlni.
  • A forma tapadásmentes, nem kell olajozni, szépen kicsúsztatható belőle a kenyér, ami a sütőcsőben tárolva hosszabb ideig megőrzi az állagát és a frissességét.



A csillag, szív és virág alakú sütőformát a Cookorinál tudjátok beszerezni, a receptet pedig megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin júniusi számában.

Megjegyzések