Marcipános-mentás csokoládékosár



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 24 db-hoz:
a tésztához:
2 0 0   g   j é g h i d e g   v a j
2 6 0   g   l i s z t
2   k i s e b b   t o j á s
a formákhoz:
k e v é s   v a j
a marcipánhabhoz:
5 0   g   v a j
2 0 0   g   m a r c i p á n
2   t o j á s f e h é r j e
a csokoládékrémhez:
2 0 0   g   t e j c s o k o l á d é
2   f r i s s   t o j á s s á r g á j a
2   k á v é s k a n á l   m o r z s o l t   b o r s m e n t a
4 0 0   m l   t e j s z í n
a díszítéshez:
g y ö n g y h á z f é n y ű   é t e l s p r a y
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A borsmentakivonathoz a vaníliakivonatban elkeverjük a mentát, 1 éjszakán át ázni hagyjuk, majd másnap papír teafilteren átszűrjük.
A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, nagy lyukú reszelőn belereszeljük a vajat, és tálas mixerben, a dagasztókarral keverni kezdjük. Miután egynemű morzsás lett, hozzáadjuk a tojást, és összeálló tésztává dolgoztatjuk. A mini muffintepsi mélyedéseit kevés olvasztott vajjal kikenjük. A tésztát 24 egyforma részre osztjuk, mindet golyóvá formáljuk, majd kézzel kör alakúra lapítjuk, és kibéleljük velük a mélyedéseket.
A habhoz nagy lyukú reszelőn lereszeljük a vajat és a marcipánt, majd a tojásfehérje hozzáadásával habosra keverjük. A krémet kávéskanállal a mélyedésekbe adagoljuk. A tésztakosarakat előmelegített, 210 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük, rácsra szedves hagyjuk őket kihűlni.
A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, kicsit hűlni hagyjuk, majd hozzádolgozzuk a tojássárgáját. A tejszínbő kemény habot verünk, és 3 kávéskanál borsmentakivonattal együtt a csokoládéba forgatjuk – néhány evőkanálnyi habot kézi mixerrel hozzákeverve lazírtjuk a csokoládét, a többit fakanállal forgatjuk bele. 1 órára hűtőbe tesszük, majd csillagcsöves habzsákba töltjük, és a marcipános tésztakosarakra halmozzuk. Gyöngyházfényű ételspray-vel díszítjük, tálalásig hűtőbe tesszük.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2016. novemberi számában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése