péntek, április 07, 2017

Marcipános-mentás csokoládékosár


Hozzávalók 24 darabhoz:
a tésztához:

  • 20 dkg jéghideg vaj
  • 26 dkg liszt
  • 2 kisebb tojás

a formához:

  • kevés vaj

a marcipánhabhoz:

  • 5 dkg vaj
  • 20 dkg marcipán
  • 2 tojásfehérje

a csokoládékrémhez:

  • 20 dkg tejcsokoládé
  • 2 friss tojássárgája
  • 3 kávéskanál borsmentakivonat
  • 4 dl habtejszín

a díszítéshez:





  • A borsmentakivonathoz 30 ml vaníliakivonatban elkevertem 2 kávéskanál morzsolt borsmentát, 1 éjszakán keresztül ázni hagytam, majd másnap papír teafilteren átszűrtem.
  • A tésztához a lisztet tálba szitáltam, nagy lyukú reszelőn belereszeltem a vajat, és tálas mixerben, a dagasztókarral keverni kezdtem.
  • Miután egynemű morzsás lett, hozzáadtam a tojást, és összeálló tésztává dolgoztattam.
  • A mini muffintepsi mélyedéseit kevés olvasztott vajjal kikentem.
  • A tésztát 24 részre osztottam, mindet golyóvá formáltam, majd kézzel kör alakúra lapítottam, és kibéleltem velük a mélyedéseket.
  • A habhoz nagy lyukú reszelőn lereszeltem a vajat és a marcipánt, majd a tojásfehérje hozzáadásával habosra kevertem.
  • A krémet kiskanállal a mélyedésekbe adagoltam.
  • A tésztakosarakat előmelegített, 210 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütöttem, rácsra szedve hagytam őket kihűlni.
  • A csokoládét vízgőz fölött megolvasztottam, kicsit hűlni hagytam, majd hozzádolgoztam a tojássárgáját.
  • A tejszínből kemény habot vertem, és a borsmentakivonattal együtt a csokoládéba forgattam – néhány evőkanálnyi habot kézi mixerrel hozzákeverve lazítottam a csokoládét, a többi habot fakanállal forgattam bele.
  • A csokoládékrémet 1 órára hűtőbe tettem, majd csillagcsöves habzsákba töltöttem, és a marcipános tésztakosarakra halmoztam.
  • A süteményeket gyöngyházfényű ételspray-vel díszítettem, tálalásig hűtőbe tettem.


2 megjegyzés: