Marcipános-mentás csokoládékosár 🍴


Hozzávalók 24 db-hoz:
a tésztához:
🍴   20 dkg jéghideg vaj
🍴   26 dkg liszt
🍴   2 kisebb tojás
a formákhoz:
🍴   kevés vaj
a marcipánhabhoz:
🍴   5 dkg vaj
🍴   20 dkg marcipán
🍴   2 tojásfehérje
a csokoládékrémhez:
🍴   20 dkg tejcsokoládé
🍴   2 friss tojássárgája
🍴   30 ml vaníliakivonat
🍴   2 kávéskanál morzsolt borsmenta
🍴   4 dl tejszín
a díszítéshez:
🍴   gyöngyházfényű ételspray


A borsmentakivonathoz a vaníliakivonatban elkeverjük a mentát, 1 éjszakán át ázni hagyjuk, majd másnap papír teafilteren átszűrjük.
A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, nagy lyukú reszelőn belereszeljük a vajat, és tálas mixerben, a dagasztókarral keverni kezdjük. Miután egynemű morzsás lett, hozzáadjuk a tojást, és összeálló tésztává dolgoztatjuk. A mini muffintepsi mélyedéseit kevés olvasztott vajjal kikenjük. A tésztát 24 egyforma részre osztjuk, mindet golyóvá formáljuk, majd kézzel kör alakúra lapítjuk, és kibéleljük velük a mélyedéseket.
A habhoz nagy lyukú reszelőn lereszeljük a vajat és a marcipánt, majd a tojásfehérje hozzáadásával habosra keverjük. A krémet kávéskanállal a mélyedésekbe adagoljuk. A tésztakosarakat előmelegített, 210 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük, rácsra szedves hagyjuk őket kihűlni.
A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, kicsit hűlni hagyjuk, majd hozzádolgozzuk a tojássárgáját. A tejszínbő kemény habot verünk, és 3 kávéskanál borsmentakivonattal együtt a csokoládéba forgatjuk – néhány evőkanálnyi habot kézi mixerrel hozzákeverve lazírtjuk a csokoládét, a többit fakanállal forgatjuk bele. 1 órára hűtőbe tesszük, majd csillagcsöves habzsákba töltjük, és a marcipános tésztakosarakra halmozzuk.
Gyöngyházfényű ételspray-vel díszítjük, tálalásig hűtőbe tesszük.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2016. novemberi számában.

Megjegyzések