Kakaós-mézes húsvéti tojás



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók:
a tésztához:
1 5 0   g   v a j
5 0   m l   t e j
1 5 0   g   c u k o r
1 5 0   g   m é z
3 0   g   c u k o z a t l a n   k a k a ó p o r
5 0 0   g   l i s z t
1   t e á s k a n á l   s z ó d a b i k a r b ó n a
1   t e á s k a n á l   m é z e s k a l á c s   f ű s z e r k e v e r é k
az írókához:
1   t o j á s f e h é r j e
k b .   2 0 0   g   p o r c u k or
1   t e á s k a n á l   é t k e z é s i   k e m é n y í t ő
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A vajat a tejjel, a cukorral, a mézzel és a kakaóval addig melegítjük, amíg egynemű folyadékot nem kapunk. A tűzről levéve hűlni hagyjuk, közben többször megkeverjük. A szódabikarbónával összeforgatott lisztet gyúródeszkára szitáljuk. Hozzáadjuk a fűszerkeveréket és a langyosra hűlt mézes elegyet, tésztává gyúrjuk. Folpakba csomagolva 1,5 órára hűtőbe tesszük.
Lisztezett felületen 3–4 mm vékonyra nyújtjuk, és húsvéti kiszúró készlettel tetszőleges formákat szúrunk ki belőle. Mindet sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben a tojásokat 10–12, a kisebb figurákat 6–8 perc alatt készre sütjük. Tálcára szedve hagyjuk teljesen kihűlni.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd – a habot tovább verve – fokozatosan adagolva hozzászitáljuk a keményítővel elkevert porcukrot (a mennyisége a fehérje nagyságától függ, lehet, hogy nem kell mind). Sűrűn folyós masszát kell kapnunk. Apró lyukú csővel ellátott habzsákba szedjük, és tetszés szerint díszítjük a húsvéti mézeseket. A máz teljes dermedése után kínáljuk. Szépen becsomagolva ajándékba vagy a locsolóknak is adhatjuk.


A receptet a Cookori.com támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2017. áprilisi számában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése