péntek, március 03, 2017

Túrósbatyu-muffin


Hozzávalók 20 muffinhoz:
a tésztához:


a töltelékhez:


a kenéshez:

  • 1 tojás

a tetejére:

  • porcukor




  • A langyos tejben feloldottam 1 teáskanál cukrot, belemorzsoltam és felfuttattam az élesztőt.
  • A lisztet tálas mixer edényébe szitáltam.
  • Hozzáadtam a sót, az enyhén felvert tojást, a maradék cukrot, az olvasztott vajat, az áttört túrót és az élesztős tejet, majd a dagasztókarral egynemű tésztává dagasztottam.
  • Letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztettem.
  • A töltelékhez a tojásfehérjét kemény habbá vertem.
  • A tojássárgáját alaposan elkevertem először a cukorral, majd a citromhéjjal és a túróval, végül beleforgattam a fehérjehabot.
  • A tésztát lisztezett deszkán kb. 50 x 40 cm-es téglalappá nyújtottam, 10 x 10 cm-es kockákra vágtam.
  • Mindegyik közepére 1 csapott evőkanálnyi tölteléket tettem, majd a tésztalap szemben lévő sarkait a töltelékre hajtottam, így alakítottam ki a batyuformát.
  • A tésztacsomagokat a muffintepsi papírkapszlikkal bélelt mélyedéseibe helyeztem, és kb. 20 percig pihentettem.
  • A tetejüket enyhén felvert tojással lekentem, majd előmelegített, 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt készre sütöttem.
  • Rácson hagytam kihűlni, porcukorral meghintve kínáltam.



A receptet megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin januári számában is. A péksüteményt a Mizo laktózmentes termékeivel készítettem.

2 megjegyzés: