Túrósbatyu-muffin 🍴


Hozzávalók 20 db-hoz:
a tésztához:
🍴   80 ml laktózmentes tej
🍴   5 dkg cukor
🍴   2,5 dkg friss élesztő
🍴   50 dkg liszt
🍴   1 csipet só
🍴   2 tojás
🍴   12,5 dkg laktózmentes vaj
🍴   25 dkg laktózmentes túró
a töltelékhez:
🍴   2 tojás
🍴   10 dkg cukor
🍴   1 citrom reszelt héja
🍴   50 dkg laktózmentes túró
a kenéshez:
🍴   1 tojás
a tetejére:
🍴   porcukor


A langyos tejben feloldunk 1 teáskanál cukrot, belemorzsoljuk és felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet tálas mixer edényébe szitáljuk. Hozzáadjuk a sót, az enyhén felvert tojást, a maradék cukrot, az olvasztott vajat, az áttört túrót és az élesztős tejet, majd a dagasztókarral egynemű tésztává dagasztjuk. Letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a tojásfehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgáját alaposan elkeverjük először a cukorral, majd a citromhéjjal és a túróval, végül beleforgatjuk a fehérjehabot.
A tésztát lisztezett deszkán kb. 50x40 cm-es téglalappá nyújtjuk, 10x10 cm-es kockákra vágjuk. Mindegyik közepére 1 csapott evőkanálnyi tölteléket teszünk, majd a tésztalap szemben lévő sarkait a töltelékre hajtjuk, így alakítjuk ki a batyuformát. A tésztacsomagokat a muffintepsi papírkapszlikkal bélelt mélyedéseibe helyezzük, és kb. 20 percig pihentetjük. A tetejüket az enyhén felvert tojással lekenjük, majd előmelegített, 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni, porcukorral meghintve kínáljuk.

Megjegyzések