szerda, január 18, 2017

Algíri forgácsfánk


Hozzávalók:
a tésztához:
  • 1 csipet sáfrány
  • 2 dl langyos víz
  • 50 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 1 csomag (12 g) sütőpor
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál ecet
  • 1 evőkanál narancsvirágvíz
  • 1 tojás
  • 15 dkg olvasztott vaj
a sütéshez:
  • olaj
továbbá:
  • méz
  • szezámmag


  • A sáfrányt feloldottam a vízben.
  • A sóval és a sütőporral összeforgatott lisztet tálba szitáltam, a közepébe mélyedést készítettem.
  • Beletettem a cukrot, az ecetet, a narancsvirágvizet, az enyhén felvert tojást és a vajat.
  • Kézzel alaposan összedolgoztam, közben hozzáadtam a sáfrányos vizet is.
  • Az egynemű tésztát letakarva 1/2 órán át hűtőben pihentettem.
  • Enyhén lisztezett munkalapon átgyúrtam, kb. 1/2 cm vastagra nyújtottam.
  • 8 x 4 cm-es téglalapokra szabtam, mindegyik közepén egy hosszanti vágást ejtettem, majd a tésztalap egyik szélét áthúztam a bemetszésen.
  • Az így megformázott fánkokat nem túl forró, bő olajban pirosra sütöttem, papírszalvétára szedtem.
  • Végül felmelegített mézben megforgattam, és száraz serpenyőben megpirított szezámmaggal meghintettem.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin szeptemberi számában is.

2 megjegyzés:

  1. Méz és szezám, különleges fánk (mindkettő hasznos a szervezetünknek)! Milyen ízű a narancsvirág(víz)? :)

    VálaszTörlés
  2. Köszi a receptet :) Ahogy elnézem ellenállhatatlanul finom :)

    VálaszTörlés