szombat, december 31, 2016

BÚÉK 2017

"Úgy fogom szemlélni ezt az új évet, mintha a következő 365 nap most peregne le először a szemem előtt – meglepetéssel és csodával fogom nézni a körülöttem lévőket, örömmel fedezve fel, hogy mellettem vannak, s megosztozunk a szeretet nevű valamin, amiről ugyan sokat beszélünk, de kevésbé értjük."

Paulo Coelho




🍷 💖 Minden kedves látogatómnak és bloggertársamnak szívből kívánok egészségben, eredményekben és sikerekben gazdag, békés, boldog új esztendőt!  💖 🍷

péntek, december 30, 2016

Egyszerű mogyorókrémlikőr


Hozzávalók:

  • 1 l tej
  • 20 dkg mogyorókrém
  • 1,5 dl vodka




  • A tejet kis lángon felforraltam.
  • Belekanalaztam a mogyorókrémet, és kézi habverővel alaposan eldolgoztam benne.
  • Hagytam teljesen kihűlni, majd a vodkát is belekevertem.
  • Tiszta, száraz üvegekbe töltöttem, és lezártam.
  • Fogyasztás előtt alaposan fel kell rázni, és hűtőszekrényben tárolva kb. 1 hónapig áll el.



A receptet megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin decemberi számában is. A fotóháttérért most is hálás köszönet a Fotókelléknek.

kedd, december 27, 2016

Diós-citromos rizspehelypite


Hozzávalók 36 x 13 cm-es piteformához:
az alaphoz:


a rizses réteghez:


a formához:


a díszítéshez:





  • A diót elkevertem a folyékony kókuszolajjal és a tojássárgájával.
  • A kiolajozott és liszttel szórt piteformába öntöttem, elegyengettem-simítottam, és hűtőbe tettem.
  • A kókuszvirágcukrot kihabosítottam a tojással és a tojássárgájával, beledolgoztam a citrom lereszelt héját és kifacsart levét, valamint a tejszínt és a rizspelyhet.
  • A diós alapra öntöttem, majd előmelegített, 170 fokos sütőben kb. 50 perc alatt készre sütöttem. (Ha túlzottan pirulna, a sütési idő felénél sütőpapírral letakarhatjuk.)
  • Rácson hagytam kihűlni.
  • A tojásfehérjéből kemény habot vertem, a vége felé beledolgoztam a kókuszvirágcukrot és a keményítőt is.
  • Habzsákba töltöttem, a pite tetejére halmokat nyomtam belőle, végül szakácsfáklyával karamellizáltam.
  • Jól lehűtve, szeletekre vágva kínáltam.



A receptet megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin decemberi számában is. A glutén- és laktózmentes süteményhez a kókusztermékeket a KókuszVilág, a fotózáshoz a hátteret a Fotókellék biztosította.

szombat, december 24, 2016

Mandulás Rudolf - BOLDOG KARÁCSONYT!!!

Itt van a szép, víg karácsony,
Élünk dión, friss kalácson:
mennyi finom csemege!
Kicsi szíved remeg-e?

Karácsonyfa minden ága
csillog-villog: csupa drága,
szép mennyei üzenet:
Kis Jézuska született.

Jó gyermekek mind örülnek,
kályha mellett körben ülnek,
aranymese, áhítat
minden szívet átitat.

Pásztorjátszók be-bejönnek
és kántálva ráköszönnek
a családra. Fura nép,
de énekük csudaszép.

Tiszta öröm tüze átég
a szemeken, a harangjáték
szól, éjféli üzenet:
Kis Jézuska született!

Dsida Jenő: Itt van a szép karácsony

🎄 Minden kedves bloggertársamnak és látogatómnak kívánok áldott, békés karácsony ünnepet! 🎄


Hozzávalók 20-22 darabhoz:

  • 15 dkg liszt
  • 2,5 dkg kukoricaliszt
  • 5 dkg porcukor
  • 1 teáskanál színtelen mandulakivonat
  • 10 dkg jéghideg vaj
  • 1 tojássárgája

a díszítéshez:

  • 1 tojásfehérje
  • kb. 20 dkg porcukor
  • 1 teáskanál étkezési keményítő
  • piros ételfesték




  • A kétféle lisztet és a porcukrot dagasztógép táljába szitáltam.
  • Hozzáadtam a mandulakivonatot, nagy lyukú reszelőn belereszeltem a vajat, és a dagasztókarral morzsásra dolgoztattam.
  • Lisztezett gyúródeszkára borítottam, a tojássárgájával egyneművé gyúrtam.
  • Folpackba csomagolva 15 percre mélyhűtőbe tettem.
  • Kb. 5 mm vékonyra nyújtottam, rénszarvas alakú kiszúróval szaggattam.
  • A leeső tésztadarabokat újragyúrtam és -formáztam.
  • A kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt megsütöttem.
  • Tálcára szedve hagytam teljesen kihűlni.
  • A tojásfehérjét kemény habbá vertem.
  • Kisebb adagokban hozzáadtam a keményítővel összeforgatott, átszitált porcukrot – lehet, hogy nem kell mind –, és sűrűn folyós masszává kevertem.
  • Nejlonzacskóba töltöttem, a sarkára apró lyukat vágtam.
  • Díszítettem a süteményeket, majd a maradék cukormázat piros ételfestékkel színeztem, és megmintáztam a rénszarvasok orrát.
  • A kekszet a máz teljes dermedése után kínáltam.



A receptet megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin decemberi számában is. A fotózáshoz a hátteret a Fotókellék biztosította, ilyen helyes kiszúróformát pedig a Cookori.com-nál tudtok beszerezni.

vasárnap, december 18, 2016

Citromos aprósütemény


Hozzávalók kb. 30 darabhoz:

  • 15 dkg liszt
  • 12 dkg porcukor
  • 10 dkg étkezési keményítő
  • 1/2 csomag (6 g) sütőpor
  • 10 dkg jéghideg vaj
  • 2 citrom reszelt héja
  • 2 tojássárgája
  • 1-2 evőkanál tejföl

a mázhoz:

  • 15 dkg porcukor
  • 3-4 evőkanál frissen facsart citromlé

a díszítéshez:





  • A liszt, a porcukor, a keményítő és a sütőpor elegyét tálas mixer edényébe szitáltam.
  • Nagy lyukú reszelőn belereszeltem a vajat, és a géppel morzsás állagúra dolgoztattam.
  • Hozzáadtam a citromhéjat és a tojássárgáját, 1-2 percig még kevertettem a géppel, majd gyúródeszkára borítottam.
  • A tejföllel egyneművé gyúrtam, cipóvá formáltam, és folpackba csomagolva 1 éjszakán át hűtőben pihentettem.
  • Másnap lisztezett deszkán kb. 1/2 cm vékonyra nyújtottam, tetszőleges kiszúróformákkal szaggattam.
  • A süteményeket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam, és előmelegített, 180 fokos sütőben 13-15 perc alatt készre sütöttem.
  • Tálcára szedve hagytam teljesen kihűlni.
  • A porcukrot a citromlével alaposan elkevertem.
  • A süteményeket bevontam a mázzal, és mielőtt megdermedt, meghintettem pisztáciával és rózsabimbóval.



A tálaláshoz a tányért a Butlers.hu biztosította, a recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin decemberi számában is. :)

vasárnap, december 04, 2016

Vaníliás-gesztenyés szelet


Hozzávalók 35 szelethez, 20 x 30 cm-es tepsihez:


a krémhez:

  • 1 csomag (4 dkg) vaníliaízű pudingpor
  • 3 dl tej
  • 12,5 dkg vaj
  • 12,5 dkg porcukor

a tetejére:

  • 2 dl habtejszín
  • 1 csomag (10 g) habfixáló
  • cukrozatlan kakaópor




  • A háztartási kekszet durvára daraboltam, összedolgoztam az áttört gesztenyepürével, a lekvárral, a tejjel és a rummal.
  • A sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem, és szép simára egyengettem.
  • A pudingport a tejjel simára főztem, hagytam kihűlni.
  • A vajat kihabosítottam a porcukorral, majd hozzákevertem a pudingot.
  • A krémet a kekszes alapra simítottam, néhány órára hűtőbe tettem.
  • A süteményt kockákra vágtam, és a tejszínből a habfixálóval felvert kemény habbal díszítettem.
  • Végül a tetejét leheletfinoman kakaóporral hintettem meg.



A receptet megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin novemberi számában is. A sütemény a Maroni isteni konzerv-gesztenyepüréjével készült, a hátteret most is a Fotókellék biztosította.