hétfő, szeptember 26, 2016

Mandulás őszibarackbefőtt



Hozzávalók 3 db 720 ml-es üveghez:





  • A gyümölcsöt a cukorral nagy lábasba tettem, lazán összeforgattam.
  • A citromlevet, a cseresznyét, a sárgabarackot és a mandulát hozzáadtam, majd közepes lángon felforraltam.
  • Fedő nélkül, időnként óvatosan megkeverve kb. 10 percig főztem, végül az aromával ízesítettem.
  • A levével együtt csírátlanított befőttesüvegekbe szedtem úgy, hogy a peremükig kb. 1/2 cm hely maradjon, majd csavaros tetővel szorosan lezártam.
  • Mindet mély lábasba tettem, az üvegek pereméig felöntöttem vízzel, felforraltam, majd kb. 10 percig gyöngyöző forralással főztem.
  • A befőttet lefedve, az edényben hagytam kihűlni, majd megtörölgetve helyeztem a kamrapolcra.
  • Akkor lesz igazán finom és mutatós, ha nem túl érett barackból készítjük. Sötét, hűvös helyen akár 1 évig is eltartható, felbontás után, hűtőben tárolva 1 hónapig áll el. Ez a különleges befőtt sajtok és sós kekszek kiváló kísérője, de szendvicsekhez, sült húsokhoz is kitűnő, sőt fagylalttal is kínálhatjuk.



A recept hozzávalóit az Aszaltgyümölcsök & Olajosmagvak ABC biztosította. A klassz háttér most is a Fotókelléktől, a receptet pedig megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin szeptemberi számában is.

vasárnap, szeptember 25, 2016

Gyümölcsmártás

Hirtelen ötlettől vezérelve ez lett a mai ebédünk. Időm sem volt sok, (fáradtság és betegség okán) kedvem sem, így aztán pároltam gyorsan egy kis krumplit, sütöttem hozzá csirkemellet, és mivel már nagyon régen nem készült nálunk, főztem hozzá egy kis gyümölcsmártást. Amilyen egyszerű, olyan nagyszerű kis ebéd lett, a mártás receptje pedig ismét a gyerekek kedvéért kerül fel a blogra. Sok sikert hozzá! :)



Hozzávalók 6-8 személyre:

  • 1 üveg (720 ml) meggybefőtt
  • 4 kisebb, savanykás alma
  • 1 l víz
  • 1/2 vaníliarúd kikapart magjai
  • 4 citromkarika
  • őrölt fahéj
  • őrölt szegfűszeg
  • kb. 3 evőkanál cukor
  • 1 nagy pohár (330 g) tejföl
  • kb. 3 evőkanál liszt


  • A meggyet a levével együtt nagy lábasba öntöttem.
  • Az almát meghámoztam, vékony cikkekre vágtam, és a meggyhez adtam.
  • Felöntöttem a vízzel, ízesítettem a vaníliával (a hüvelyt is beletehetjük), a citromkarikákkal, a fahéjjal, a szegfűszeggel, a cukorral, és kis lángon főzni kezdtem.
  • Közben a lisztet kézi habverővel elkevertem a tejfölben.
  • Miután a mártásalap felforrt, hőkiegyenlítéses módszerrel behabartam, néhány percig még rotyogtattam, végül sós vízben főtt burgonya és grillezett csirkemell mellé kínáltam. (Tálalás előtt ízlés szerint a citromot és a vaníliahüvelyt eltávolíthatjuk a mártásból.)

szombat, szeptember 24, 2016

Csokoládés tejberizskocka


Hozzávalók 20 x 32 cm-es tepsihez:
a tejberizshez:

  • 25 dkg arborio rizs
  • 5 dkg cukor
  • 1 l tej
  • 1 dl tejszín

továbbá:

  • 4 tojás
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag (12 g) sütőpor
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg étcsokoládé

a tetejére:

  • porcukor




  • A hozzávalókból a szokott módon tejberizst készítettem, majd hagytam kihűlni.
  • A vajat, a porcukrot és a tojássárgáját krémesre kevertem.
  • Hozzádolgoztam a sütőporral elvegyített, átszitált lisztet, az aprított csokoládét és a tejberizst, majd óvatosan beleforgattam a tojásfehérjéből vert kemény habot.
  • A sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem, és előmelegített, 180 fokos sütőben, kb. 40 perc alatt készre sütöttem.
  • Miután kihűlt, kockákra vágtam, és porcukorral meghintve tálaltam.



A receptet megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin augusztusi számában. A fotózáshoz a klassz hátteret a Fotókellék biztosította – nekem most ez az aktuális kedvenc hátterem. :)

hétfő, szeptember 12, 2016

Marcipános-mentás csokoládékosár – Segítsüti 2016 ősz


Bízom benne, hogy a legtöbb olvasó hallott már a Segítsütiről. :) A 2009-ben indult kezdeményezés lényege évente 2 alkalommal – tavasszal és ősszel – gasztrobloggerek civil összefogásával szervezett jótékonysági süteményárverés, melynek részleteiről itt olvashattok. Először tavaly ősszel járulhattam hozzá a nagyszerű kezdeményezéshez egy kis süteménnyel, és legnagyobb örömömre idén is meghívást kaptam a szervezőktől. :) Idén ősszel a Peter Cerny Alapítványt támogatjuk a süteményekkel, illetve az értük felajánlott összegekkel. Az alapító célja annak az anyagi, technikai és személyi bázisnak megteremtése, amely biztosítja a koraszülöttek, a beteg újszülöttek és csecsemők mentését, szállítását, intenzív ellátását, valamint a gyermekek intenzív kezelését követő teljeskörű gondozási és rehabilitációs feladatokat. Ennek a nemes célnak a támogatását szeretném kérni a marcipános-mentás csokoládékosarakkal: a linzerkosárkák marcipános habbal sültek, majd kaptak egy mentás csokoládékoronát. :)


A süteményekre 2016. szeptember 12-én, hétfőn 8:00 órától 2016. szeptember 15-én, csütörtökön 16:00 óráig lehet licitálni a Segítsüti honlapján. A felajánlott édességet az kapja, aki a legmagasabb összeggel licitál rá. Akinek tetszik a sütemény és szívesen megkóstolná, kérem, hogy licitáljon rá a Segítsütin, de azt is nagyon megköszönöm, ha hírét viszitek a kezdeményezésnek. :) Ezeket a finomságokat a sok csokoládékrém miatt nem fogom tudni postázni, ezért mindenképpen személyes átadással fog eljutni a licitnyerteshez. Elsősorban Nyíregyházán vagy környékén tudjuk bonyolítani az átadást, illetve előzetes egyeztetést követően Budapesten is átvehetők a kosárkák. :) Hajrá Segítsüti, támogassuk minél nagyobb összeggel a beteg gyerekek ellátását segítő alapítványt. :)

kedd, szeptember 06, 2016

Alkoholmentes grépfrútkoktél


Hozzávalók:

  • 1 dl frissen facsart citromlé
  • 3 evőkanál porcukor
  • 6 dl grépfrútlé
  • tonik
  • jégkocka




  • A porcukrot addig kevertem a citromlében, amíg fel nem oldódott, majd hozzáadtam a grépfrútlevet.
  • A poharakba jégkockát tettem, tetszés szerinti mennyiségű grépfrútlevet öntöttem rá, végül felöntöttem tonikkal.
  • Azonnal kínáltam.



A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin augusztusi számában. A háttérért köszönet a Fotókelléknek.

szombat, szeptember 03, 2016

Zöldfűszeres-parajos lasagne


Hozzávalók 8 személyre, kb. 30 x 38 cm-es tepsihez:

  • kevés olaj
  • 4 közepes vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg apró kockára vágott húsos, füstölt szalonna
  • 2 sárgarépa
  • 1 halványító zeller
  • 1,3 kg darált sertéscomb
  • frissen őrölt bors
  • 4 (4 x 40 dkg) konzerv hámozott, darabolt paradicsom
  • csili (elhagyható)
  • 4 (4 x 125 g) zöldfűszeres krémsajt
  • 16-18 dkg reszelt sajtkeverék
  • 5 dl főzőtejszín
  • 50 dkg parajos ízesítésű lasagne tésztalap
  • 20 dkg reszelt edami és mozzarella vegyesen
  • aprított petrezselyemzöld




  • A zöldségféléket megtisztítottam, a hagymákat apró kockákra, a zellerszárakat vékony szeletekre vágtam, a sárgarépát nagy lyukú reszelőn lereszeltem.
  • A felhevített olajon üvegesre pirítottam a szalonnát és a hagymát.
  • Hozzáadtam a sárgarépát és a zellert, majd pár percnyi sütés után a darált húst.
  • Ízesítettem sóval, borssal és csilivel.
  • Addig pirítottam, amíg a hús mindenhol kifehéredett, ekkor beleöntöttem a paradicsomot, majd kis lángon addig rotyogtattam, amíg kissé be nem sűrűsödött.
  • Közben a besamelhez összekevertem a krémsajtot, a sajtkeveréket és a tejszínt.
  • A tepsibe szedtem keveset a raguból, befedtem tésztalapokkal és besamellel – a tésztalapok főzés nélkül, nyersen kerülnek az ételbe, az alufólia alatti sütés során szépen megpuhulnak.
  • A rétegezést folytattam, raguval fejeztem be, majd a tetejét megszórtam az edami és mozzarella sajttal.
  • Alufóliával lefedtem, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 50 percig sütöttem.
  • A fóliát eltávolítva még 10 percig pirítottam, majd kockákra szelve, petrezselyemzölddel meghintve tálaltam.


péntek, szeptember 02, 2016

Zöldborsóleves májgaluskával


Hozzávalók 6 személyre

  • 1 csomó újhagyma
  • kevés olaj
  • 3-4 sárgarépa
  • 2 petrezselyemgyökér
  • 30 dkg zöldborsó (tisztítva mérve, fagyasztott is lehet)
  • frissen őrölt bors
  • házi ételízesítő
  • 2 zsemle
  • tej
  • kb. 40 dkg csirkemáj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 tojás
  • morzsolt majoránna
  • aprított petrezselyemzöld
  • 4-5 evőkanál zsemlemorzsa




  • A megtisztított újhagymát felkarikáztam.
  • A zöld szárrészt kevés olajon megpirítottam, félretettem.
  • A többi hagymakarikát nagy lábasban néhány evőkanálnyi olajon megfuttattam, hozzáadtam a megtisztított, vékony karikára vágott sárgarépát, petrezselymet, valamint a borsót.
  • Kb. 10 percnyi pirítás után felöntöttem 2,5 l vízzel, fűszereztem sóval, borssal és házi ételízesítővel.
  • Nagy lángon felforraltam, majd lefedve, kis lángon a zöldségek puhulásáig főztem.
  • Közben a zsemlét tejbe áztattam, a májat elkapartam.
  • A kifacsart zsemléhez adtam a májat, a tojást, ízesítettem a zúzott fokhagymával, sóval, borssal. majoránnával és petrezselyemzölddel.
  • A zsemlemorzsa hozzáadásával egynemű masszává állítottam össze, és pihenni hagytam.
  • A főzési idő vége felé a levesbe szaggattam, pár perc alatt készre főztem, közben még utánízesítettem.
  • Tálalásnál aprított petrezselyemzölddel szórtam meg.



A receptet megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin júliusi számában. A háttérért köszönet a Fotókelléknek.