2016. szeptember 26., hétfő

MANDULÁS ŐSZIBARACKBEFŐTT



Hozzávalók 3 db 720 ml-es üveghez:





  • A gyümölcsöt a cukorral nagy lábasba tettem, lazán összeforgattam.
  • A citromlevet, a cseresznyét, a sárgabarackot és a mandulát hozzáadtam, majd közepes lángon felforraltam.
  • Fedő nélkül, időnként óvatosan megkeverve kb. 10 percig főztem, végül az aromával ízesítettem.
  • A levével együtt csírátlanított befőttesüvegekbe szedtem úgy, hogy a peremükig kb. 1/2 cm hely maradjon, majd csavaros tetővel szorosan lezártam.
  • Mindet mély lábasba tettem, az üvegek pereméig felöntöttem vízzel, felforraltam, majd kb. 10 percig gyöngyöző forralással főztem.
  • A befőttet lefedve, az edényben hagytam kihűlni, majd megtörölgetve helyeztem a kamrapolcra.
  • Akkor lesz igazán finom és mutatós, ha nem túl érett barackból készítjük. Sötét, hűvös helyen akár 1 évig is eltartható, felbontás után, hűtőben tárolva 1 hónapig áll el. Ez a különleges befőtt sajtok és sós kekszek kiváló kísérője, de szendvicsekhez, sült húsokhoz is kitűnő, sőt fagylalttal is kínálhatjuk.



A recept hozzávalóit az Aszaltgyümölcsök & Olajosmagvak ABC biztosította. A klassz háttér most is a Fotókelléktől, a receptet pedig megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin szeptemberi számában is.

2016. szeptember 25., vasárnap

GYÜMÖLCSMÁRTÁS




Hozzávalók 6-8 személyre:

  • 1 üveg (720 ml) meggybefőtt
  • 4 kisebb, savanykás alma
  • 1 l víz
  • 1/2 vaníliarúd kikapart magjai
  • 4 citromkarika
  • őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg
  • kb. 3 evőkanál cukor
  • 1 nagy pohár (330 g) tejföl
  • kb. 3 evőkanál liszt


  • A meggyet a levével együtt nagy lábasba öntöttem.
  • Az almát meghámoztam, vékony cikkekre vágtam, és a meggyhez adtam.
  • Felöntöttem a vízzel, ízesítettem a vaníliával (a hüvelyt is beletehetjük), a citromkarikákkal, a fahéjjal, a szegfűszeggel, a cukorral, és kis lángon főzni kezdtem.
  • Közben a lisztet kézi habverővel elkevertem a tejfölben.
  • Miután a mártásalap felforrt, hőkiegyenlítéses módszerrel behabartam, néhány percig még rotyogtattam, végül sós vízben főtt burgonya és grillezett csirkemell mellé kínáltam. (Tálalás előtt ízlés szerint a citromot és a vaníliahüvelyt eltávolíthatjuk a mártásból.)

2016. szeptember 24., szombat

CSOKOLÁDÉS TEJBERIZSKOCKA


Hozzávalók 20 x 32 cm-es tepsihez:
a tejberizshez:

  • 25 dkg arborio rizs
  • 5 dkg cukor
  • 1 l tej
  • 1 dl tejszín

továbbá:

  • 4 tojás
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag (12 g) sütőpor
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg étcsokoládé

a tetejére:

  • porcukor




  • A hozzávalókból a szokott módon tejberizst készítettem, majd hagytam kihűlni.
  • A vajat, a porcukrot és a tojássárgáját krémesre kevertem.
  • Hozzádolgoztam a sütőporral elvegyített, átszitált lisztet, az aprított csokoládét és a tejberizst, majd óvatosan beleforgattam a tojásfehérjéből vert kemény habot.
  • A sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem, és előmelegített, 180 fokos sütőben, kb. 40 perc alatt készre sütöttem.
  • Miután kihűlt, kockákra vágtam, és porcukorral meghintve tálaltam.



A receptet megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin augusztusi számában. A fotózáshoz a klassz hátteret a Fotókellék biztosította – nekem most ez az aktuális kedvenc hátterem. :)

2016. szeptember 12., hétfő

SEGÍTSÜTI 2016 ŐSZ


Bízom benne, hogy a legtöbb olvasó hallott már a Segítsütiről. :) A 2009-ben indult kezdeményezés lényege évente 2 alkalommal – tavasszal és ősszel – gasztrobloggerek civil összefogásával szervezett jótékonysági süteményárverés, melynek részleteiről itt olvashattok. Először tavaly ősszel járulhattam hozzá a nagyszerű kezdeményezéshez egy kis süteménnyel, és legnagyobb örömömre idén is meghívást kaptam a szervezőktől. :) Idén ősszel a Peter Cerny Alapítványt támogatjuk a süteményekkel, illetve az értük felajánlott összegekkel. Az alapító célja annak az anyagi, technikai és személyi bázisnak megteremtése, amely biztosítja a koraszülöttek, a beteg újszülöttek és csecsemők mentését, szállítását, intenzív ellátását, valamint a gyermekek intenzív kezelését követő teljeskörű gondozási és rehabilitációs feladatokat. Ennek a nemes célnak a támogatását szeretném kérni a marcipános-mentás csokoládékosarakkal: a linzerkosárkák marcipános habbal sültek, majd kaptak egy mentás csokoládékoronát. :)


A süteményekre 2016. szeptember 12-én, hétfőn 8:00 órától 2016. szeptember 15-én, csütörtökön 16:00 óráig lehet licitálni a Segítsüti honlapján. A felajánlott édességet az kapja, aki a legmagasabb összeggel licitál rá. Akinek tetszik a sütemény és szívesen megkóstolná, kérem, hogy licitáljon rá a Segítsütin, de azt is nagyon megköszönöm, ha hírét viszitek a kezdeményezésnek. :) Ezeket a finomságokat a sok csokoládékrém miatt nem fogom tudni postázni, ezért mindenképpen személyes átadással fog eljutni a licitnyerteshez. Elsősorban Nyíregyházán vagy környékén tudjuk bonyolítani az átadást, illetve előzetes egyeztetést követően Budapesten is átvehetők a kosárkák. :) Hajrá Segítsüti, támogassuk minél nagyobb összeggel a beteg gyerekek ellátását segítő alapítványt. :)

2016. szeptember 6., kedd

ALKOHOLMENTES GRÉPFRÚTKOKTÉL


Hozzávalók:

  • 1 dl frissen facsart citromlé
  • 3 evőkanál porcukor
  • 6 dl grépfrútlé
  • tonik
  • jégkocka




  • A porcukrot addig kevertem a citromlében, amíg fel nem oldódott, majd hozzáadtam a grépfrútlevet.
  • A poharakba jégkockát tettem, tetszés szerinti mennyiségű grépfrútlevet öntöttem rá, végül felöntöttem tonikkal.
  • Azonnal kínáltam.



A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin augusztusi számában. A háttérért köszönet a Fotókelléknek.

2016. szeptember 3., szombat

ZÖLDFŰSZERES-PARAJOS LASAGNE


Hozzávalók 8 személyre, kb. 30 x 38 cm-es tepsihez:

  • kevés olaj
  • 4 közepes vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg apró kockára vágott húsos, füstölt szalonna
  • 2 sárgarépa
  • 1 szárzeller
  • 1,3 kg darált sertéscomb
  • frissen őrölt bors
  • 4 (4 x 40 dkg) konzerv hámozott, darabolt paradicsom
  • csili (elhagyható)
  • 4 (4 x 125 g) zöldfűszeres krémsajt
  • 16-18 dkg reszelt sajtkeverék
  • 5 dl tejszín
  • 50 dkg parajos ízesítésű lasagne tésztalap
  • 20 dkg reszelt edami és mozzarella vegyesen
  • aprított petrezselyemzöld




  • A zöldségféléket megtisztítottam, a hagymákat apró kockákra, a zellerszárakat vékony szeletekre vágtam, a sárgarépát nagy lyukú reszelőn lereszeltem.
  • A felhevített olajon üvegesre pirítottam a szalonnát és a hagymát.
  • Hozzáadtam a sárgarépát és a zellert, majd pár percnyi sütés után a darált húst.
  • Ízesítettem sóval, borssal és csilivel.
  • Addig pirítottam, amíg a hús mindenhol kifehéredett, ekkor beleöntöttem a paradicsomot, majd kis lángon addig rotyogtattam, amíg kissé be nem sűrűsödött.
  • Közben a besamelhez összekevertem a krémsajtot, a sajtkeveréket és a tejszínt.
  • A tepsibe szedtem keveset a raguból, befedtem tésztalapokkal és besamellel – a tésztalapok főzés nélkül, nyersen kerülnek az ételbe, az alufólia alatti sütés során szépen megpuhulnak.
  • A rétegezést folytattam, raguval fejeztem be, majd a tetejét megszórtam az edami és mozzarella sajttal.
  • Alufóliával lefedtem, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 50 percig sütöttem.
  • A fóliát eltávolítva még 10 percig pirítottam, majd kockákra szelve, petrezselyemzölddel meghintve tálaltam.


2016. szeptember 2., péntek

ZÖLDBORSÓLEVES MÁJGALUSKÁVAL


Hozzávalók 6 személyre

  • 1 csomó újhagyma
  • kevés olaj
  • 3-4 sárgarépa
  • 2 petrezselyemgyökér
  • 30 dkg zöldborsó (tisztítva mérve, fagyasztott is lehet)
  • só, frissen őrölt bors, ételízesítő, morzsolt majoránna
  • 2 zsemle
  • tej
  • kb. 40 dkg csirkemáj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 tojás
  • aprított petrezselyemzöld
  • 4-5 evőkanál zsemlemorzsa




  • A megtisztított újhagymát felkarikáztam.
  • A zöld szárrészt kevés olajon megpirítottam, félretettem.
  • A többi hagymakarikát nagy lábasban néhány evőkanálnyi olajon megfuttattam, hozzáadtam a megtisztított, vékony karikára vágott sárgarépát, petrezselymet, valamint a borsót.
  • Kb. 10 percnyi pirítás után felöntöttem 2,5 l vízzel, fűszereztem sóval, borssal és házi ételízesítővel.
  • Nagy lángon felforraltam, majd lefedve, kis lángon a zöldségek puhulásáig főztem.
  • Közben a zsemlét tejbe áztattam, a májat elkapartam.
  • A kifacsart zsemléhez adtam a májat, a tojást, ízesítettem a zúzott fokhagymával, sóval, borssal. majoránnával és petrezselyemzölddel.
  • A zsemlemorzsa hozzáadásával egynemű masszává állítottam össze, és pihenni hagytam.
  • A főzési idő vége felé a levesbe szaggattam, pár perc alatt készre főztem, közben még utánízesítettem.
  • Tálalásnál aprított petrezselyemzölddel szórtam meg.



A receptet megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin júliusi számában. A háttérért köszönet a Fotókelléknek.