vasárnap, július 31, 2016

Svéd uborkasaláta télire

Még mindig befőzök, kaptam a hétvégén egy nagy adag uborkát. A kisebbek most is a savanyúságos vödörbe kerültek, a nagyobbakat pedig – jobb híján – a fagyasztóba akartam tenni, amikor szembejött velem a facebook-on Nea receptje, amit ezúton is köszönök. :) Nagyon megtetszett, és bár hasonlót szoktam én is csinálni, most mégis Nea salátáját próbáltam ki. Annyit módosítottam a recepten, hogy nem tettem bele mustármagot, így is nagyon finom. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 4-5 db 720 ml-es üveghez:
  • 4 kg uborka
  • 1 kg vöröshagyma (nálam részben lila)
a felöntőléhez:
  • 6 dl víz
  • 6 dl cukor
  • 4 dl 10%-os ecet
  • 1 dl só
  • 1 kávéskanál Na-benzoát
  • 1 kávéskanál borkénpor


  • Az uborkát nagyon alaposan megmostam, az esetleges hibás részeket és a végeket eltávolítottam, a hagymát megpucoltam.
  • Mindent legyalultam.
  • A vízből keveset megmelegítettem, feloldottam benne a Na-benzoátot, majd összevegyítettem a felöntőlé összes többi hozzávalójával.
  • A hagymás uborkára öntöttem, és letakarva, hűvös helyen 1 napig állni hagytam – közben többször megkevertem.
  • Végül üvegekbe szedtem, színültig töltöttem a lével, lezártam, és a kamrapolcra tettem.

péntek, július 29, 2016

Rumos vörösborkoktél


Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 biocitrom
  • 10 dkg tört kandiscukor
  • őrölt fahéj
  • 8-10 szem szegfűszeg
  • 5 dl száraz vörösbor
  • 1 dl fehér rum

a tálaláshoz:





  • A citrom héját lereszeltem, levét kifacsartam.
  • A kandiscukorral, a fűszerekkel és a borral felforraltam, majd kis lángon kb. 5 percig főztem.
  • Leszűrtem, és miután teljesen kihűlt, belevegyítettem a rumot.
  • Hűtőbe tettem.
  • Tálaláskor a poharakba jégkockát tettem, felöntöttem a borral, citruskarikával és kandiscukorpálcával kínáltam.



Kandiscukrot és kandiscukorpálcát a Candyfour-tól, hátteret a Fotókelléktől tudtok beszerezni. A receptet megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin júliusi számában is.

csütörtök, július 28, 2016

Uborkás fetagolyó


Hozzávalók kb. 50 db-hoz:

  • 2 nagy kígyóuboka (50-60 dkg)
  • 10 dkg feta
  • 2 tojás
  • kb. 15 dkg zsemlemorzsa
  • frissen őrölt bors

a sütéshez:

  • olaj




  • Az uborkát meghámoztam, nagy lyukú reszelőn lereszeltem.
  • A fetát szétmorzsoltam, a tojást villával enyhén felvertem.
  • A hozzávalókat egyneművé dolgoztam – a sóval óvatosan kell bánni, mert a sajt is sós.
  • A masszából nedves kézzel kb. 15 g-os golyókat formáztam, majd bő, forró olajban mindet pirosra sütöttem.
  • Hagymás paradicsomsalátával vagy tejfölös uborkasalátával tálaltam.



A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin júliusi számában, a háttérért köszönet a Fotókelléknek.

hétfő, július 25, 2016

Mézes-málnás kókuszhab


Hozzávalók 5-6 pohárhoz:

  • 50 dkg málna
  • 1-2 evőkanál kókuszvirágcukor
  • 10 dkg mogyorós csók + néhány a díszítéshez
  • 6 dl Cocomas kókusztejszín
  • 2 evőkanál méz




  • A málnát megtisztítottam, néhány szemet félretettem a díszítéshez.
  • A többit villával nagyjából áttörtem, közben hozzávegyítettem a cukrot is.
  • A mogyorós csókot késes aprítóval morzsássá dolgoztam.
  • A kókusztejszínt habbá vertem, a végefelé hozzáadtam a mézet, majd beleforgattam a gyümölcspép felét.
  • A maradék málnapépet, a morzsát és a kókuszhabot tetszés szerinti sorrendben poharakba, kelyhekbe rétegeztem, néhány órára hűtőbe tettem.
  • Tálalás előtt a félretett málnával és mogyorós csókkal díszítettem.



A desszert a KókuszVilág termékeivel készült, a háttérért köszönet a Fotókelléknek. A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin júliusi számában is.

vasárnap, július 24, 2016

Konyhám

Csütörtökön volt 5 éve, hogy elkezdtem blogot írni. :) Nem feledkeztem meg róla, csak nem volt hét közben idő bejegyzést írni. És most sem az ilyenkor megszokott tortás vagy süteményes bejegyzés születik, hanem kicsit rendhagyó módon a konyhámat szeretném nektek megmutatni. :)



Azt a konyhát, ahol ebben az 5 évben sütöttem-főztem, ritkán fotóztam is. Ha végiggondolom, az 5 év alatt a konyhám kinézetre nem sokat változott, 1-2 konyhai gép került talán lecserélésre, meg persze (nem) 1-2 konyhai kiegészítővel bővült a repertoár. :)



Akik ismerik a blogot, azok tudják, hogy alapvetően hagyományos konyhát vezetek. Az utóbbi években azokban egyre több új alapanyagot, egészségesebbnek mondható hozzávalót próbálok ki. Hozzájárul ehhez az is, hogy a családban van paleo étrendet követő, laktózérzékeny, lúgosító diéta szerint étkező, és persze egy alapból kicsit válogatós nemsokára kisiskolás. :)



A blog továbbra is betölti alapvető funkcióját, miszerint családi online szakácskönyv, ami elsősorban a gyerekeimnek íródik. Időközben 295 állandó látogatója lett, jelen bejegyzés a 605., a facebook-oldalnak pedig 1705 követője van.



A nézettségi versenyben a dobogón a pudingos-tejfölös sütemény, a csokis madártejszelet és a cukkini cicege áll. :)



Köszönöm, hogy követitek ténykedésemet, bízom benne, hogy időnként azért tudok még újat mondani vagy mutatni. :) Jövőre, veletek, ugyanitt! ;)

szombat, július 23, 2016

Vödrös savanyúság 3

Van már a blogon két vödrös savanyúság recept, itt és itt. A vödör ugyanaz, a recept pedig egy újabb, anyósom szokta így készíteni a savanyúságot. Finom, sok sikert hozzá! :)


Hozzávalók 10 l-es vödörhöz:
a felöntőléhez:

  • 5 l víz
  • 50 dkg cukor
  • 25 dkg só
  • 6 dl 10%-os ecet
  • 1,6 dkg timsó
  • 0,6 dkg citromsav
  • 0,6 dkg borkénpor
  • 2 dkg Na-benzoát

továbbá:

  • babérlevél
  • tarka bors
  • koriandermag
  • mustármag
  • kapor vagy meggyfalevél vagy borsikafű
  • uborka vagy egyéb savanyítani való zöldség




  • A felöntőlé hozzávalóit a vödörbe mértem, alaposan elkevertem (a cukornak és a sónak teljesen fel kell oldódnia).
  • Ízlés szerinti mennyiségű fűszert adtam hozzá – a kapor, meggyfalevél, borsikafű alaposan megmosva kerül bele.
  • A szintén alaposan megtisztított savanyítani valót (uborka, paprika, zöldparadicsom, karfiol, kisdinnye, cukkini) folyamatosan raktam az edénybe – nálam idén kizárólag uborkával készült. (A felöntőlé kicsit sok lesz, vagy arányosan csökkentsünk minden hozzávalót, vagy szedjünk le belőle kicsit, ahogy rakjuk bele a savanyítani valót.)
  • Amikor tettem bele uborkát, utána 1 hétig minden nap finoman átkevertem, hogy a zöldséget mindenhol érje a fűszeres lé.
  • Sötét, hűvös helyen tárolom.


vasárnap, július 17, 2016

Málnás-kókuszos joghurtpite


Hozzávalók kb. 20 x 32 cm-es tepsihez:

  • 4 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 8 dkg margarin
  • 2 kis pohár (2 x 125 g) natúr joghurt
  • 20 dkg liszt
  • 5 dkg kókuszreszelék
  • 1 csomag (12 g) sütőpor
  • 1 nagy marék málna

a tetejére:

  • porcukor




  • A tojásokat kihabosítottam a cukorral.
  • Beledolgoztam a vaníliakivonatot, az olvasztott, de már nem meleg margarint és a joghurtot.
  • A sütőporral összeforgatott, átszitált lisztet és a kókuszreszeléket fakanállal óvatosan beleforgattam.
  • A masszát a sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam, tetejét kiraktam a megmosott málnaszemekkel.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sütöttem.
  • Miután kihűlt, tetszés szerinti formákat szúrtam ki belőle (de természetesen kockákra is lehet vágni), és porcukorral meghintve kínáltam.



Háttér a Fotókelléktől. :)

péntek, július 15, 2016

Görög lencseleves


Hozzávalók 4 személyre:

  • 25 dkg lencse
  • olívaolaj
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2-3 sárgarépa
  • 3-4 rozmaringág
  • morzsolt oregánó
  • 4-5 babérlevél
  • frissen őrölt bors
  • 8 dkg paradicsompüré
  • vörösborecet

a tálaláshoz:

  • görög joghurt




  • A főzést megelőző napon a lencsét váltott vízben többször átmostam, majd 1 éjszakára hideg vízbe áztattam.
  • Másnap a vörös- és a fokhagymát megpucoltam, apró kockákra vágtam.
  • A sárgarépát meghámoztam, először hosszában ketté-, majd ferdén kisujjnyi vastag darabokra szeltem.
  • A rozmaringleveleket felaprítottam.
  • Nagyobb lábasban kevés olajat hevítettem, a kétféle hagymát és a sárgarépát kb. 5 perc alatt üvegesre pirítottam rajta.
  • Hozzáadtam a leszűrt lencsét, felöntöttem 1-1,5 l vízzel, és felforraltam.
  • Lefedve, kis lángon a zöldségek puhulásáig főztem, közben ízesítettem sóval, borssal és a zöldfűszerekkel.
  • Amikor a lencse már jó félpuha volt, a leveshez adtam a paradicsompürét is, így főztem készre.
  • Végül ízesítettem kevés vörösborecettel, és görög joghurttal tálaltam.



A háttérért köszönet a Fotókelléknek, a receptet megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin júliusi számában is.

szerda, július 13, 2016

Zabpehelymorzsás sárgabarack


Hozzávalók 4 személyre:

  • 8 nagyobb sárgabarack (65-70 dkg)

a morzsához:


a tálaláshoz:

  • porcukor




  • A barackot megmostam, kettévágtam, a magját eltávolítottam.
  • Egy hőálló tál alját enyhén kivajaztam, üregükkel felfelé elrendeztem benne a gyümölcsdarabokat.
  • A vajat összemorzsoltam a liszttel, a zabpehellyel, a cukorral és a fűszerekkel, majd a morzsát a barackra halmoztam.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 20 percig sütöttem.
  • Melegen, porcukorral meghintve tálaltam.



A desszerthez a hozzávalókat az Aszaltgyümölcsök&Olajosmagvak ABC-ben tudjátok beszerezni. A hátteret a Fotókellék biztosította, a receptet megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin júliusi számában is.

vasárnap, július 10, 2016

Tejfölös-meggyes pite


Hozzávalók kb. 20 x 32 cm-es tepsihez:
a tésztához:

  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 4 tojás
  • 30 dkg liszt
  • 1/2 csomag sütőpor (6 g)
  • 1 dl tej

továbbá:

  • 1 kg meggy

a tejfölös réteghez:

  • 2 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 2 dl tejszín
  • 2 csomag (2 x 40 g) vaníliaízű pudingpor
  • 2 nagy pohár (2 x 330 g) tejföl




  • A meggyet megmostam, kimagvaltam, és hagytam lecsepegni.
  • A vajat kihabosítottam a kétféle cukorral és a sóval, majd egyesével beledolgoztam a tojásokat is.
  • Beleforgattam a sütőporral összeforgatott, átszitált lisztet és a tejet, egyneművé kevertem.
  • A sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 5 percig sütöttem.
  • Rászórtam a meggyet.
  • A cukrot kihabosítottam a tojással, hozzáadtam a pudingport és a tejszínt, tovább habosítottam.
  • Végül kézi habverővel belevegyítettem a tejfölt, és a masszát a meggyes tésztára öntöttem.
  • A sütőbe visszatéve kb. 1 és 1/4 óráig sütöttem.
  • Kihűlve, kockákra vágva kínáltam.



Háttér a Fotókelléktől. :)

péntek, július 08, 2016

Ribollita (toszkán zöldségleves)


Hozzávalók 6-8 személyre:

  • 50 dkg fehérbab
  • olívaolaj
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1 póréhagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 szárzeller
  • 2 sárgarépa
  • 1/2 kelkáposzta
  • 2 paradicsom
  • 4-5 kakukkfűág
  • frissen őrölt bors

továbbá:

  • toszkán parasztkenyérből készített pirítós
  • olívaolaj




  • A babot a főzést megelőző este megmostam, éjszakára hideg vízbe áztattam.
  • Másnap enyhén sós vízben puhára főztem.
  • Leszűrtem úgy, hogy a főzőlevet felfogtam.
  • A babszemek negyedét kevés főzőlé hozzáadásával pürésítettem.
  • A zöldségeket megtisztítottam.
  • A vöröshagymát apróra kockáztam, a pórét és a fokhagymát felkarikáztam.
  • A sárgarépát hosszában kettévágtam, majd ferdén kb. kisujjnyi vastagra szeleteltem.
  • A zellert is hasonló nagyságúra metéltem.
  • Nagy lábasban, kevés olívaolajon az előkészített zöldségeket pirítani kezdtem.
  • Közben a paradicsomot cikkekre, a kelkáposztát vékony csíkokra vágtam.
  • A kakukkfűvel, a babbal és a babpürével együtt ezeket is a levesalaphoz adtam, és felöntöttem a bab főzőlevével (ha szükséges, vízzel ki lehet egészíteni).
  • Ízesítettem sóval és borssal, felforraltam, majd lefedve, kis lángon készre főztem.
  • Tálaláskor a tányérokba 1-1 szelet pirítóst tettem, erre szedtem a levest, végül kevés olívaolajat csepegtettem rá.



A receptet megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin júniusi számában is.

szerda, július 06, 2016

Limoncellós bodzaszörp


Hozzávalók:

  • 2 dl mézes bodzaszörp
  • 1 biocitrom
  • 1 marék mentalevél
  • 1,5 l szénsavas ásványvíz
  • limoncello

a tálaláshoz:

  • jégkockák
  • citromkarikák
  • mentalevelek




  • A mentaleveleket és a citromot megmostam, utóbbit vékony karikákra vágtam.
  • A szörpöt kancsóba öntöttem, hozzáadtam a citromot és a mentát, majd felöntöttem a hideg ásványvízzel, és hűtőbe tettem.
  • Tálaláskor a poharakba 3-4 jégkockát, 1-2 citromkarikát és 4-5 mentalevelet tettem.
  • Felöntöttem 5 cl limoncellóval, valamint a behűtött limonádéval, és azonnal kínáltam.



A fotózáshoz a hátteret a Fotókellék biztosította, a receptet megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin júniusi számában is.