kedd, május 31, 2016

Sajtos-sonkás mosoly


Hozzávalók 8 darabhoz:

  • 2 csomag (2 x 27 dkg) készre nyújtott leveles tészta
  • 15 dkg vékony szelet sonka
  • 15 dkg vékony szelet trappista sajt
  • 1 tojás
  • néhány olívabogyó




  • A levelestészta-lapokat kitekertem, így kb. 25 x 40 cm-es téglalapokat kaptam.
  • Az egyiket kiraktam a sonkaszeletekkel, rásorakoztattam a sajtot, és befedtem a másik tésztalappal.
  • Finoman összenyomtam, majd 9 cm átmérőjű fánkszaggatóval 8 kört szúrtam ki belőle.
  • Sütőpapírral bélelt tepsire tettem, és mindet mintáztam a zsemlepecséttel, egészen a sütőpapírig lenyomva a formázót.
  • A szemek helyén eltávolítottam a felső tésztalapot és a sajtdarabot – csak az alsó tésztalap és a sonka maradjon.
  • A mosolygó fejeket enyhén felvert tojással lekentem, előmelegített, 180 fokos sütőben készre sütöttem.
  • Miután langyosra hűltek, a szemeket olívabogyókarikákkal hangsúlyoztam.
  • Friss zöldsaláta kíséretében kínáltam.



A zsemlepecsétet a Cookori.com biztosította, a receptet megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin májusi számában is.

péntek, május 27, 2016

Rózsabimbómuffin


Hozzávalók 12 darabhoz:
a rózsavízhez és a díszítéshez:


a tésztához:

  • 12,5 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
  • 12,5 dkg porcukor
  • 2 tojás
  • 12,5 dkg liszt
  • 1/2 csomag (6 g) sütőpor
  • 7,5 dkg fehér csokoládé
  • 2 evőkanál tej

a krémhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 3 zselatinlap
  • 3 dl 33%-os tejszín
  • 1-2 evőkanál vaníliás cukor

a díszítéshez:

  • gyöngyházfényű ételspray (elhagyható)




  • A sütést megelőző este a díszítéshez félretettem 12 szép rózsabimbót.
  • A többit a vízzel kis lábasban, takaréklángon felforraltam.
  • A tűzről levéve lefedtem, és 1 éjszakán át állni hagytam.
  • Másnap papír teafilteren átszűrtem.
  • A vajat kihabosítottam a porcukorral.
  • Hozzáadtam a tojást, 1 evőkanál rózsakivonatot, jól elkevertem.
  • Beleforgattam a sütőporral elkevert, átszitált lisztet és a késes aprítóval felaprított csokoládét.
  • A tésztát a tejjel lazítottam, majd a papírkapszlikkal bélelt muffintepsi mélyedéseibe adagoltam.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütöttem a muffinokat, majd rácsra szedve hagytam kihűlni.
  • A zselatinlapokat beáztattam.
  • A megmaradt rózsakivonatot vízzel kiegészítettem 1/2 dl-re, melegíteni kezdtem, és feloldottam benne a felpuhult zselatint.
  • Hőkiegyenlítéses módszerrel a mascarponéba dolgoztam.
  • A tejszínből a vaníliás cukorral kemény habot vertem, a krémsajtba forgattam.
  • 1-2 órára hűtőbe tettem, végül csillagcsöves habzsákból a muffinok tetejére halmoztam.
  • Ételspray-vel és a félretett rózsabimbókkal díszítettem.



Rózsabimbót a Fűszerésznél tudtok beszerezni, a hátteret a Fotókellék biztosította. A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin májusi számában is.

péntek, május 20, 2016

Teás-csokoládékrémes torta


Hozzávalók 23 cm átmérőjű tortához:

  • 6 tojás
  • 14 dkg cukor
  • 4 evőkanál olaj
  • 16 dkg liszt
  • 1 csomag (12 g) sütőpor

továbbá:

  • sárgabaracklekvár

a sziruphoz:

  • 1 dl ízesítés nélküli tea
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1-2 kandiscukorpálca

a krémhez:

  • 20 dkg 70% kakaótartalmú étcsokoládé
  • 25 dkg mascarpone
  • 2 dl habtejszín
  • 1 csomag (20 g) zselatinfix

a díszítéshez:





  • A tészta hozzávalóiból külön-külön 2 lapot sütöttem.
  • 3 tojást kihabosítottam 7 dkg cukorral, hozzáadtam 2 evőkanál olajat, majd 8 dkg lisztet, amelyet 6 g sütőporral előzőleg összeforgattam.
  • A masszát az alján sütőpapírral bélelt tortaformába öntöttem, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt készre sütöttem.
  • A maradék hozzávalókból ugyanígy megsütöttem a másik lapot.
  • Miután mindkettő kihűlt, az egyiket megkentem lekvárral, rátettem a másik lapot.
  • A sziruphoz a teát összeforraltam a kakaóval, feloldottam benne a cukrot.
  • Amikor kihűlt, foltokban a felső tésztalapra kanalaztam.
  • A csokoládét vízgőz fölött felolvasztottam, hagytam langyosra hűlni.
  • A tejszínből a zselatinnal kemény habot vertem.
  • A mascarponéba kevertem a csokoládét, és beleforgattam a habot.
  • Bevontam vele a tortát, majd a formacukrokkal díszítettem.



A torta készítéséhez a kandis- és formacukrot a Candyfour biztosította, a receptet megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin májusi számában is.

kedd, május 17, 2016

Borsos zsemle


Hozzávalók 12 zsemléhez:

  • 67 dkg liszt
  • 1 csomag (7 g) szárított élesztő
  • 1 teáskanál ausztrál sópehely vagy durva szemű tengeri só
  • 2 teáskanál tarka bors
  • 5 dl langyos víz
  • 2 evőkanál olívaolaj

a tetejére:





  • A lisztet tálas mixer táljába szitáltam.
  • Elkevertem benne az élesztőt, a mozsárban összetört sópelyhet és borsot.
  • Mélyedést készítettem a közepébe, beleöntöttem a vizet és az olajat, majd a dagasztóspirállal szép fényes tésztát dagasztottam.
  • Letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztettem.
  • Újra átgyúrtam, 12 részre osztottam.
  • Mindből zsemlét formáltam, ezeket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam.
  • Beolajozott alufóliával lefedve hagytam a duplájára kelni, majd a lisztezett zsemlepecséttel mintáztam úgy, hogy a sütőpapírig lenyomtam a formázót.
  • Addig hagytam pihenni, amíg a sütő 200 fokosra melegedett.
  • A zsemléket lekentem az enyhén felvert tojással, megszórtam sópehellyel, és kb. 30 perc alatt készre sütöttem.



A zsemlepecsétet a Cookori.com, a fotózáshoz a hátteret a Fotókellék biztosította. A receptet megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin májusi számában is.

szombat, május 14, 2016

Tojáslikőrös eperflip


Hozzávalók 4-6 személyre:

  • 20 dkg eper
  • 1 teáskanál frissen facsart citromlé
  • 1 dl tojáslikőr
  • méz (elhagyható)
  • 6 jégkocka




  • A megtisztított epret a többi hozzávalóval együtt turmixgépbe tesszük, és addig kevertetjük, amíg a jég össze nem törik.
  • Poharakba töltve azonnal tálaljuk.
  • (Az italt tetszés szerint le is lehet szűrni. A méz mennyisége a gyümölcs és a likőr édességétől függően változhat.)



A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin májusi számában is.

csütörtök, május 12, 2016

Retro vajas zsemle


Hozzávalók 7 zsemléhez:

  • 2 dl víz
  • 7 dkg vaj
  • 3 dkg cukor
  • 1/2 csomag (3,5 g) szárított élesztő
  • 1 tojás
  • 45 dkg liszt
  • 1 kávéskanál só




  • A vizet, a vajat és a cukrot addig melegítettem, amíg a vaj és a cukor teljesen fel nem olvadt.
  • Kézmelegre hűtöttem, beleszórtam az élesztőt, és kb. 10 percig pihentettem.
  • Dagasztótálba öntöttem, hozzáadtam az enyhén felvert tojást, az átszitált lisztet és a sót.
  • Egynemű, a tál falától elváló tésztává dagasztottam.
  • Letakarva, langyos helyen hagytam a duplájára kelni.
  • Finoman átgyúrtam, 7 részre osztottam, mindegyikből zsemlét gömbölyítettem, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam.
  • Letakarva ismét kelni hagytam (közben vizes ecsettel lekentem).
  • A zsemlepecséttel mintáztam, és addig hagytam pihenni, amíg a sütő előmelegedett - a pecsétet egészen mélyen, szinte a tepsiig nyomjuk a megkelt tésztába, sülés után így szépen látszik majd a kívánt minta.
  • 190 fokon szép pirosra sütöttem.



A formázáshoz a zsemlepecsétet a Cookori.com biztosította. A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin áprilisi számában is.

vasárnap, május 08, 2016

Epres-mentás madársaláta

Aktuális kedvencünk, már alig várom, hogy érjen végre a kertünkben az eper. :) Nem is annyira recept, inkább csak ötlet, annyira egyszerű. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • kb. 50 dkg eper
  • 10 dkg madársaláta
  • 8-10 mentalevél
  • 2 evőkanál olívaolaj




  • Az epret megtisztítottam, cikkekre vágtam.
  • Megmostam a salátát és a mentát, utóbbit vékony csíkokra metéltem.
  • A hozzávalókat alaposan összeforgattam, és tálaltam.


péntek, május 06, 2016

Kolbászos-szalonnás-gombás tészta


Hozzávalók 6 személyre:

  • 30 dkg húsos kolozsvári szalonna
  • kevés kókuszolaj
  • 40 dkg fehér csiperke
  • 15 dkg cabanossi csípős kolbász
  • 1/2 csokor petrezselyemzöld
  • 25 dkg napraforgós orsó tészta




  • A gombát megtisztítottam, felszeleteltem; a szalonnát csíkokra, a kolbászt karikákra vágtam.
  • A petrezselyemzöldet felaprítottam.
  • A szalonnát széles lábasban sütni kezdtem – ha szükséges, kevés olajat tegyünk alá.
  • Pár perc elteltével hozzáadtam a gombát és a kolbászt, ízesítettem a petrezselyemmel, és a ragut kis lángon zsírjára sütöttem.
  • A tésztát enyhén sós vízben kifőztem, leszűrtem.
  • Óvatosan a gombás raguhoz forgattam, az egészet átmelegítettem, majd tálaltam.



A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin áprilisi számában is.

szerda, május 04, 2016

Kókuszvirág


Hozzávalók 15-20 darabhoz:





  • A kókusztejszín és a kókuszzsír felét a kókuszvirágcukorral kis lángon, állandóan kevergetve összeforraltam.
  • A tűzről levéve elvegyítettem benne a kókuszreszelék felét.
  • 16 x 20 cm-es tepsibe halmoztam, kanál fejével vagy tortalapáttal szépen elsimítottam, és 1 éjszakára hűvös helyre tettem.
  • A maradék tejszínből, zsírból a nyírfacukorral és a megmaradt kókuszreszelékkel ugyanígy elkészítettem a fehér masszát.
  • Másnap a barna és a fehér tésztából különböző méretű virágokat szaggattam.
  • A süteményeket hideg helyen tároltam.
  • A szaggatás után visszamaradt tésztát villával morzsalékosra törtem, joghurttal poharakba rétegeztem, a tetejüket kókuszreszelékkel hintettem meg.



A desszert a KókuszVilág termékeivel készült. A receptet megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin áprilisi számában is.

hétfő, május 02, 2016

Csírás saláta csirkemellel


Hozzávalók 6 személyre:

  • 4 csirkemellfilé (kb. 80 dkg)
  • 3 madárszem csili
  • 3 evőkanál méz
  • 3 evőkanál konyak
  • 3 evőkanál szójaszósz
  • 1 vörösbabkonzerv (25 dkg)
  • 1 fehérbabkonzerv (25 dkg)
  • 1 kukoricakonzerv (25 dkg)
  • 10 dkg vegyes zöldsaláta (lollo rosso, madársaláta, rukkola, bébispenót)
  • 5 dkg póréhagymacsíra

az öntethez:

  • 2 evőkanál fehérborecet
  • só, frissen őrölt bors
  • 3 evőkanál olívaolaj




  • Mindegyik filét 3-4 szeletre vágtam, leheletfinoman sóztam.
  • A csilit felaprítottam (mozsárban is törhetjük), elkevertem a mézzel, a konyakkal és a szójaszósszal.
  • A húst bekentem vele, és grillsütőben készre sütöttem.
  • A kétféle babot és a kukoricát leszűrtem, hideg vízzel lemostam, lecsepegtettem.
  • A csírával együtt a salátakeverékbe forgattam.
  • Az ecetben elkevertem a sót és a borsot, apránként beleöntöttem az olajat is.
  • A salátát tányérokra halmoztam, a tetejükre rendeztem a csíkokra vágott húst, meglocsoltam a dresszinggel, és azonnal tálaltam.



A csírát a Bioháló, a hátteret a Fotókellék biztosította. A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin áprilisi számában is.