szombat, április 30, 2016

Pudingos-gyümölcsös-túrós tészta


Hozzávalók:

  • 50 dkg fodros nagykocka tészta
  • 1 csomag (4 dkg) vaníliaízű pudingpor
  • 2 evőkanál cukor
  • 5 dl tej
  • 35-40 dkg vegyes erdei gyümölcs (fagyasztott is lehet)
  • 2 tojás
  • 8-10 dkg porcukor
  • 2 teáskanál vaníliás cukor
  • 50 dkg túró

a formához:

  • vaj

a díszítéshez:

  • néhány szem gyümölcs




  • Ha fagyasztott gyümölcsöt használok, hagyom felengedni, majd jól lecsepegtetem.
  • A tésztát enyhén sós vízben, a szokott módon megfőztem, leöblítettem, leszűrtem.
  • A pudingporból a cukorral és a tejjel pudingot főztem, a tűzről levéve beleforgattam a tésztát és a gyümölcsöt.
  • Kivajazott hőálló tálba halmoztam, elegyengettem.
  • A tojásfehérjét kemény habbá vertem.
  • A tojássárgáját kihabosítottam a porcukorral és a vaníliás cukorral, krémesre kevertem a túróval, végül beleforgattam a habot.
  • A pudingos tésztára simítottam.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt átsütöttem.
  • Langyosan vagy teljesen kihűlve, kockákra vágva, gyümölccsel díszítve tálaltam.



A receptet megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin áprilisi számában is. A recepthez a tésztát a Molnár tészta, a fotózáshoz a hátteret a Fotókellék biztosította.

hétfő, április 25, 2016

Sajtos-sajtkrémes pogácsa

Vendégposzt, az anyukám készítette sajtos-sajtkrémes pogácsát kaptam lencsevégre, és mutatom a receptjét. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók kb. 110 darabhoz:

  • 1 dl tej
  • 3 dkg cukor
  • 3 dkg friss élesztő
  • 60 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 1/2 evőkanál só
  • 10 dkg trappista sajt
  • 20 dkg tömlős sajtkrém
  • kb. 2 dl tejföl
a tetejére:

  • 1 tojássárgája
  • szezámmag



  • A tejet meglangyosította, feloldotta benne a cukrot, belemorzsolta az élesztőt, és hagyta felfutni.
  • A lisztet átszitálta, elmorzsolta benne a margarint, hozzáadta a sót, a reszelt sajtot, a sajtkrémet, a tejfölt, az élesztős tejet, és egynemű tésztává gyúrta.
  • Kb. ujjnyi vastagra nyújtotta, és 3,5 cm-es szaggatóval kiszúrta a pogácsákat.
  • Két tenyere között mindegyiket megsodorta kicsit, így magasabbak lettek, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatta.
  • Tetejüket megkente tojássárgájával, megszórta szezámmaggal.
  • 10-15 percig pihentette még, majd előmelegített, 180 fokos sütőben aranysárgára sütötte.


A fotózáshoz Fotókellékes hátteret használtam.

szombat, április 23, 2016

Vaníliakrémes mézes keksz


Hozzávalók kb. 15 darabhoz:

  • 12,5 dkg méz
  • 2,5 dkg vaj
  • 25 dkg liszt
  • 7 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 csipet só
  • 1 csipet mézes sütemény fűszerkeverék

a krémhez:

  • 1/2 csomag vaníliaízű pudingpor (20 g)
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 csipet mézes sütemény fűszerkeverék
  • 1,5 dl tej
  • 1 dkg vaj
  • 1 dl habtejszín
  • 1/2 csomag habfixáló (5 g)

a tetejére:

  • porcukor




  • A mézet a vajjal addig melegítettem, amíg a vaj fel nem olvadt – hűlni hagytam.
  • A lisztet és a porcukrot gyúródeszkára szitáltam, hozzáadtam a sót és a fűszerkeveréket.
  • A vajas mézzel, a tojássárgájával és a tejföllel egynemű tésztává gyúrtam, folpackba csomagolva 1-2 órára hűtőbe tettem pihenni.
  • Lisztezett felületen 2-3 mm vékonyra nyújtottam, a formázóval kekszeket szúrtam ki belőle.
  • Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt készre sütöttem.
  • A krémhez a pudingporból a cukorral, a fűszerkeverékkel és a tejjel a szokott módon pudingot főztem.
  • A tűzről levéve beledolgoztam a vajat, és többször megkeverve hagytam teljesen kihűlni.
  • A tejszínből a habfixálóval kemény habot vertem, a pudinghoz forgattam.
  • Csillagcsöves habzsákba szedtem, és a kekszek közé töltöttem.
  • 1 éjszakára hűtőbe tettem, hogy a tészta megpuhuljon a krémtől.
  • Tálalás előtt a kekszek tetejét leheletfinoman porcukorral hintettem meg.



A klassz süteményformázót a Cookori, a fotózáshoz a hátteret a Fotókellék biztosította. A receptet megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin áprilisi számában is.

hétfő, április 18, 2016

Túrós kókuszgolyó Szepytől :)

Szepy receptje a Kifőztük gasztromagazin áprilisi számából, ici-pici változtatásokkal. A csokimáznak nem volt ideje rendesen megdermedni, ezért kicsit maszatos, de a család már nem bírta kivárni, hogy megszilárduljon. És akkor a fotózásról még nem is beszéltem. :) Isteni finom, feltétlenül próbáljátok ki! :) Sok sikert hozzá! :)


Hozzávalók kb. 50 darabhoz:
  • 25 dkg túró (laktózmentes)
  • 10 dkg porcukor
  • 15 dkg kókuszreszelék
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 1 citrom reszelt héja
a forgatáshoz:
  • kevés kókuszreszelék
a mázhoz:
  • 10 dkg ét tortabevonó
  • 1 evőkanál olaj


  • A hozzávalókat összedolgoztam, majd kb. 10 g-os golyókat formáztam a masszából.
  • Felét kókuszreszelékbe forgattam, a másik felét az olajjal gőz fölött megolvasztott csokoládéba mártottam.

szombat, április 16, 2016

Magvas-rozsos zsemle


Hozzávalók 14 darabhoz:

  • 5 dl víz
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál cukor
  • 4 dkg friss élesztő
  • 60 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 20 dkg rozsliszt
  • 1 csapott evőkanál só
  • 4 evőkanál szezámmag
  • 4 evőkanál lenmag
  • 4 evőkanál napraforgómag




  • A vizet az olajjal és a cukorral meglangyosítottam.
  • Belemorzsoltam az élesztőt, és hagytam felfutni.
  • Dagasztótálba öntöttem, hozzáadtam a kétféle lisztet és a sót, kidagasztottam.
  • Letakarva, langyos helyen 1 órán át kelesztettem.
  • A magokat beledolgozva újra átdagasztottam, letakarva további 1/2 órát hagytam kelni.
  • Átgyúrtam, 14 részre osztottam.
  • Mindegyiket zsemlévé gömbölyítettem, sütőpapírral bélelt tepsin pihentettem – közben vizes ecsettel átkentem.
  • Amikor szépen megkeltek, zsemlepecséttel mintáztam, és ismét hagytam kicsit kelni.
  • Előmelegített, 190 fokos sütőben készre sütöttem.



A zsemlepecsétet a Cookori.com biztosította, a recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin áprilisi számában.

szerda, április 13, 2016

Mentás keksz


Hozzávalók 30-35 darabhoz:

  • 1,5 dl tejszín (30%-os)
  • 5 filter mentatea
  • 1 marék mentalevél
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 7 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 csipet só




  • A tejszínt felforrósítottam, de nem forraltam fel.
  • A teafiltereket 1/2 óráig áztattam benne, majd miután jól kinyomkodtam, eltávolítottam.
  • A mentaleveleket a tejszínbe tettem, és az egészet botmixerrel pürésítettem.
  • A lisztet és a porcukrot gyúródeszkára szitáltam, hozzáadtam a sót, beledaraboltam és elmorzsoltam benne a vajat.
  • A mentás tejszínnel és a tojássárgájával egynemű tésztává gyúrtam.
  • Folpackba csomagolva 1-2 órán át hűtőben pihentettem.
  • Lisztezett felületen 3-4 mm vékonyra nyújtottam, a kekszpecséttel kekszeket szúrtam ki belőle.
  • Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam, és előmelegített, 180 fokos sütőben 20-22 perc alatt készre sütöttem.



A kekszpecsétet a Cookori.com, a fotózáshoz a hátteret a Fotókellék biztosította, a receptet megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin áprilisi számában is.

szombat, április 09, 2016

Reform túrós kocka


Hozzávalók kb. 20 x 30 cm-es tepsihez:

  • 3,5 dl víz
  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál méz
  • 16 dkg bio kuszkusz
  • 2 tojás

a töltelékhez:

  • 50 dkg túró
  • 25 dkg mascarpone
  • 1 csomag (2 dkg) zselatinfix
  • 10 dkg méz
  • 1 csomag (1 dkg) liofilizált ribizli

a tetejére:

  • nyírfaporcukor




  • A vizet felforraltam, feloldottam benne a vajat és a mézet.
  • A tűzről levettem, beleszórtam a kuszkuszt, 20 percig duzzadni hagytam – közben időnként átkevertem.
  • A tojást kihabosítottam, és óvatosan, de egyenletesen a kuszkuszba forgattam.
  • A túrót villával áttörtem, hozzádolgoztam a mascarponét, a zselatint, a mézet és a ribizlit.
  • A tészta felét a sütőpapírral bélelt tesibe egyengettem.
  • Kis adagokban ráhalmoztam a tölteléket, és óvatosan, hogy ne nyomjam szét az alsó lapot, egyenletesre simítottam.
  • Végül a tészta másik felével befedtem, finoman ezt is elegyengettem.
  • Előmelegített, 190 fokos sütőben kb. 50 percig sütöttem a süteményt.
  • Rácson hagytam kihűlni, majd kockákra vágva, nyírfaporcukorral meghintve kínáltam.



A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin április számában is, a fotózáshoz használt háttérért köszönet a Fotókelléknek.

csütörtök, április 07, 2016

Erdeigyümölcs-leves grillezett túrógaluskával


Hozzávalók 4 személyre:
a galuskához:

  • 4 szelet toastkenyér
  • 25 dkg túró
  • 1 evőkanál cukor
  • 1/2 citrom
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 2 tojássárgája
  • 3 evőkanál liszt

a leveshez:

  • 45 dkg fagyasztott erdei gyümölcs
  • 2 dl piros színű rostos gyümölcslé
  • 3-4 evőkanál cukor
  • 1/2 citrom
  • fahéjrúd
  • szegfűszeg
  • szegfűbors
  • 1 csomag (4 dkg) vaníliaízű pudingpor

a tálaláshoz:

  • citromfűlevélkék




  • A kenyérszeletek héját levágtam, a bélzetet egészen apróra kockáztam.
  • A túrót villával áttörtem, hozzáadtam a kenyeret, a cukrot, a citrom lereszelt héját és kifacsart levét, a vaníliát, a tojássárgáját és a lisztet.
  • Egyneművé dolgoztam, és lefedve legalább 1 órára hűtőbe tettem.
  • A felengedett gyümölcsöt 1 l vízzel és a gyümölcslével melegíteni kezdtem.
  • Hozzáadtam a fűszertojásba zárt fűszereket, a cukrot, a citrom lereszelt héját és kifacsart levét.
  • Kis lángon felforraltam, majd pár percig főztem.
  • A pudingport elkevertem 1 dl vízzel, hőkiegyenlítéses módszerrel a levesbe dolgoztam, és még néhány percig rotyogtattam.
  • A tűzről levéve hagytam langyosra hűlni.
  • A túrós masszából 2 teáskanál segítségével galuskákat készítettem, és grill-lapon mindet megsütöttem.
  • A langyos levest tányérokba mertem, a forró galuskákat a közepére tettem, és citromfűlevélkékkel díszítve tálaltam.



A fotózáshoz a hátteret a Fotókellék biztosította, a recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin áprilisi számában is.

vasárnap, április 03, 2016

Piskótatekercs

Akik régebben követik a blogot, tudják, hogy a gyerekeim miatt, a gyerekeimnek kezdtem el írni. Ennek az egyébként nagyon egyszerű, mégis nagyon finom süteménynek a receptje is miattuk, nekik kerül fel. Sok sikert hozzá! :)


Hozzávalók:
a tésztához:

  • 7 tojás
  • 7 evőkanál kristálycukor
  • 7 evőkanál liszt

továbbá:





  • A tojásfehérjét kemény habbá vertem, a vége felé 2 evőkanál cukrot is adtam hozzá.
  • A tojássárgákat a maradék cukorral krémesre kevertem.
  • Rászitáltam a lisztet, és kevés fehérjehabbal egyneműsítettem, majd laza mozdulatokkal beleforgattam a többi habot is.
  • Kb. 31 x 38 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam, és előmelegített, 180 fokos sütőben készre sütöttem.
  • A sütőből kivéve pár percig hűlni hagytam, majd konyharuhára fordítottam.
  • Eltávolítottam a sütőpapírt, és feltekertem a piskótát – így hagytam kihűlni.
  • Végül kitekertem, megkentem sárgabaracklekvárral, és újra felcsavartam.
  • Porcukorral meghintettem, szeletekre vágva tálaltam.