kedd, március 29, 2016

Sajtos rizstorta


Hozzávalók 23 cm átmérőjű kapcsos tortaformához:

  • 25 dkg rizs
  • házi ételízesítő
  • 25 dkg gouda sajt (fele reszelt, fele szeletelt)
  • 4 tojás
  • 1 nagy pohár (330 g) tejföl
  • frissen őrölt bors

a formához:

  • vaj
  • zsemlemorzsa

a díszítéshez:

  • zöldfűszer




  • A rizst – ételízesítővel fűszerezve – vízben puhára pároltam.
  • Az enyhén felvert tojást elkevertem a tejföllel, ízesítettem sóval és borssal.
  • A reszelt sajttal együtt a rizsbe kevertem.
  • A masszát a vajjal kikent, zsemlemorzsával szórt formába öntöttem.
  • A tetejét körben kiraktam a sajtszeletekkel, és előmelegített, 180 fokos sütőben szép pirosra sütöttem.
  • A formában hagytam kihűlni, majd késsel körben meglazítva lepattintottam róla a tortakarikát.
  • Tálalás előtt a tetejét megszórtam apróra vágott zöldfűszerrel.
  • Párolt zöldség, főtt vagy sült hús mellé kiváló köret, nagyon jól illik hozzá a tartár- vagy áfonyamártás.



A receptet megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin márciusi számában is. A fotózáshoz a hátteret a Fotókellék biztosította. :)

szombat, március 26, 2016

Pezsgős flip - KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPET!

MINDEN KEDVES LÁTOGATÓMNAK KÍVÁNOK KELLEMES, MEGHITT, PIHENTETŐ HÚSVÉTI ÜNNEPET! :)


Hozzávalók 4 pohárhoz:

  • 2 tojássárgája
  • 2 teáskanál porcukor
  • 4 evőkanál narancslikőr
  • pezsgő




  • A tojássárgáját a cukorral krémesre kevertem, majd a likőr hozzáadásával 1-2 percig tovább habosítottam.
  • Szétosztottam a poharakban, felöntöttem pezsgővel, és azonnal kínáltam.



A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin márciusi számában is. A háttérért köszönet a Fotókelléknek. :)

szerda, március 23, 2016

Gesztenyés pudingkocka


Hozzávalók 24 x 24 cm-es kapcsos tortaformához:

  • 24 babapiskóta
  • 4 evőkanál rum
  • 2 csomag (2 x 40 g) vaníliaízű pudingpor
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 l tej
  • 4 zselatinlap
  • 25 dkg Maroni konzerv-gesztenyepüré

a díszítéshez:





  • A formát kiraktam babapiskótával, a maradék piskótát falatnyi darabokra törtem, és meglocsoltam a rummal.
  • A pudingport elkevertem a cukorral és kevés tejjel, majd a többi tejet hozzáadva sűrűre főztem.
  • Az időközben beáztatott, lecsepegtetett zselatinlapokat feloldottam benne.
  • Beledolgoztam az áttört gesztenyét és a rumos piskótát.
  • Óvatosan a formába öntöttem, elegyengettem, majd miután szobahőmérsékletűre hűlt, 1 éjszakára hűtőbe tettem.
  • Másnap kockákra vágtam, a tetejét reszelt gesztenyével díszítettem.



A receptet megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin márciusi számában is.

vasárnap, március 20, 2016

Citromos-mákos torta

Flamcsi receptje a Kifőztük gasztromagazin 2016. januári számából. A hozzávalók mennyiségét kicsit megemeltem, mert nagyobb tortaformában készült, mint Vikinél. Finom, sok sikert hozzá! :)


Hozzávalók 24 cm átmérőjű tortához:
a tésztához:

  • 18 dkg darált mák
  • 6 dkg fehér tönkölyliszt
  • 18 dkg nyírfacukor
  • 9 tojás
  • 1 teáskanál sütőpor

a krémhez:

  • 4 nagy citrom
  • 30 dkg nyírfacukor
  • 4 nagy tojás
  • 37,5 dkg mascarpone
  • 50 dkg habtejszín
  • 20 g zselatinpor
  • 6 evőkanál víz

a díszítéshez:

  • csokitojások




  • A mákot, a lisztet és a sütőport összeforgattam, a tojások fehérjét kemény habbá vertem.
  • A tojássárgát krémesre kevertem a cukorral, adagonként belevegyítettem a mákos lisztet és a habot (már csak fakanalat használva).
  • A massza felét az alján sütőpapírral bélelt tortaformába simítottam, és előmelegített, 170 fokos sütőben kb. 35 perc alatt készre sütöttem.
  • A massza másik feléből ugyanígy megsütöttem a másik lapot.
  • Miután kihűltek a tésztalapok, mindkettőt 3-3 vékony lapba vágtam.
  • A citromok héját lereszeltem, levüket kifacsartam.
  • A tojást vastag aljú lábasban elkevertem a cukorral, hozzáadtam a citromlevet, és a lehető legkisebb lángon, folyamatosan kevergetve besűrítettem (figyelni kell rá, nehogy összeugorjon).
  • Hozzákevertem a citromhéjat, és hagytam szinte teljesen kihűlni.
  • A tejszínből kemény habot vertem.
  • A zselatint elkevertem a vízben, és addig melegítettem, amíg felolvadt.
  • A citromos krémbe kézi habverővel beledolgoztam a krémsajtot, majd hőkiegyenlítéses módszerrel hozzáadtam a zselatint, végül beleforgattam a tejszínhabot is.
  • A lapokat a tortaformába visszatéve rétegeztem a krémmel (keveset félretettem a krémből a díszítéshez), majd a tortát a hűtőbe tettem néhány órára.
  • Végül a tetejét is bevontam és díszítettem a krémmel.
  • Csokitojásokkal díszítettem.



A fotóháttérért hálás köszönet a Fotókelléknek. :) Nézzetek szét náluk, nagyon klassz háttereik vannak. :)

péntek, március 18, 2016

Waldorf-saláta


Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 nagyobb (kb. 60 dkg) zellergumó
  • 1 citrom
  • 3 alma
  • 1 marék dió durvára aprítva
  • 10 dkg majonéz
  • 10 dkg görög joghurt
  • frissen őrölt bors
  • nyírfacukor

a díszítéshez:

  • néhány szem dió




  • A zellert meghámoztam, a kettévágott citrommal körben bedörzsöltem.
  • Gyufaszálnyi hasábokra gyalultam.
  • Enyhén sós, forrásban lévő vízben pár percig főztem, majd rögtön jeges vízbe tettem, végül leszűrtem.
  • Az almát meghámoztam, a zellerhez hasonló nagyságúra daraboltam, ráfacsartam a citrom levét.
  • A majonézt elkevertem a joghurttal, ízesítettem sóval, borssal és cukorral.
  • Beleforgattam a zellert, az almát és a diót.
  • Tálkákba szedtem, diószemekkel díszítve kínáltam.



A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin márciusi számában is.

szombat, március 12, 2016

Sült túrógombóc

A túrógombócot eddig mindig főztem és morzsába forgattam, most kipróbáltam sütve. Nagyon finom, talán még jobban is ízlett, mint a főzött változat. Másabb, könnyedebb a tésztája, hiszen sütőpor is van benne - tulajdonképpen hívhatnánk túrófánknak is. Nagyon hamar elkészül, Csengével pikk-pakk összedobtuk, és ha nem figyelünk oda, akkor pikk-pakk el is fogyasztottuk volna. :) Sok sikert hozzá! :)


Hozzávalók kb. 33 db-hoz:

  • 50 dkg túró
  • 2 tojás
  • 3 evőkanál liszt
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
  • csipetnyi só
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 evőkanál vaníliás cukor

a sütéshez:

  • olaj

a tálaláshoz:

  • porcukor
  • lekvár
  • tejföl




  • A túrót villával áttörtem, a tojást kissé elhabartam, majd a többi hozzávalóval együtt egyneművé kevertem a tésztát.
  • Nedves kézzel kb. 20 g-os gombócokat formáztam belőle.
  • Forró olajban, közepes lángon kisütöttem, papírszalvétára szedve lecsepegtettem.
  • Porcukorral meghintve, lekvárral vagy tejföllel tálaltam.


hétfő, március 07, 2016

Kakukkfüves hagymakrémleves


Hozzávalók 4 személyre:
  • kevés olaj
  • 2-3 dkg vaj
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • 3 kakukkfűág
  • frissen őrölt bors
  • 2 dl főzőtejszín
a tálaláshoz:
  • pirított kenyérkocka


  • A hagymákat megtisztítottam, a vöröshagymát kettévágtam, majd vékonyra szeleteltem.
  • A fokhagymát is vékony szeletekre vágtam.
  • A felhevített olajon és vajon pirítani kezdtem a hagymát.
  • Néhány perc elteltével felöntöttem kb. 8 dl vízzel, ízesítettem a babérlevéllel, a kakukkfűvel, sóval és borssal.
  • Felforraltam, majd kis lángon bő 1/2 óra alatt puhára főztem.
  • A tűzről levéve eltávolítottam belőle a babért és a kakukkfűágat (a levelek szépen belefőttek a levesbe, szinte csak a szár maradt meg), botmixerrel pürésítettem.
  • A tűzre visszatéve hőkiegyenlítéses módszerrel beledolgoztam a tejszínt, megvártam, míg újra felforr, majd 1-2 percig rotyogtattam még kis lángon.
  • Pirított kenyérkockákkal tálaltam.


A fotózáshoz a hátteret a Fotókellék biztosította.

péntek, március 04, 2016

Habos túrós pite


Hozzávalók 26 cm-es sütőtálhoz:
a tésztához:

  • 12 dkg liszt
  • 4 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 7 dkg vaj
  • 1 tojássárgája

a formához:

  • vaj
  • liszt

a töltelékhez:

  • 3 tojássárgája
  • 9 dkg porcukor
  • 1 csomag (40 g) vanília ízű pudingpor
  • 1 nagy pohár (330 g) tejföl
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 50 dkg túró
  • 1 citrom

a tetejére:

  • 4 tojásfehérje
  • 15 dkg cukor
  • 2 teáskanál étkezési keményítő




  • A sóval és cukorral elkevert lisztet elmorzsoltam a vajjal, majd a tojássárgáját is hozzáadva, gyors mozdulatokkal egyneművé gyúrtam.
  • Letakarva 30 percre hűtőbe tettem.
  • A pihentetést követően enyhén lisztezett felületen kerekre nyújtottam, és kibéleltem vele a kivajazott, kilisztezett sütőformát.
  • Villával megszurkáltam, és előmelegített, 180 fokos sütőben 15 perc alatt elősütöttem.
  • Közben a tojássárgáját kihabosítottam a porcukorral, hozzáadtam a pudingport, tovább kevertem, majd belevegyítettem a tejfölt, a vaníliakivonatot, a túrót és a citrom reszelt héját.
  • A tésztára öntöttem, és kb. 45 perc alatt majdnem készre sütöttem.
  • A tojásfehérjéből kemény habot vertem, a vége felé beledolgoztam a cukrot és az étkezési keményítőt is.
  • Habzsákba töltöttem, a pite tetejére halmokat nyomtam belőle, és annyi időre tettem vissza a sütőbe, amíg a hab aranyszínű nem lett.
  • A sütést követően a habot szakácsfáklyával tovább karamellizálhatjuk.



A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin februári számában is. A sütőtálat a BergHoff biztosította.

kedd, március 01, 2016

Bakonyi tarhonyaleves


Hozzávalók 6 személyre:

  • kevés olaj
  • 1 vöröshagyma
  • 15 dkg tarhonya
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 kávéskanál morzsolt kakukkfű
  • 1 kávéskanál egész köménymag
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1,6 l alaplé
  • 2 közepes sárgarépa
  • 2 közepes burgonya
  • 10 dkg lángolt kolbász
  • 25 dkg fehér csiperke
  • 1 nagy pohár (33 dkg) tejföl
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld




  • A zöldségféléket megtisztítottam, a vöröshagymát apró, a sárgarépát és a burgonyát 1 x 1 cm-es kockákra vágtam, a gombát felszeleteltem.
  • Nagy lábasban, az olajon pirítani kezdtem a vöröshagymát.
  • Hozzáadtam a tarhonyát, kevergetve addig hevítettem, amíg pirulni nem kezdett.
  • A tűzről levéve ízesítettem a pirospaprikával, a köménnyel, a kakukkfűvel, a zúzott fokhagymával és sóval, felöntöttem az alaplével.
  • A tűzre visszatéve nagy lángon felforraltam, majd kis lángon főztem.
  • Kb. negyedóra elteltével beletettem a sárgarépa- és burgonyakockákat.
  • A kolbászt serpenyőben pirítani kezdtem, amikor már kissé kisült a zsírja, rádobtam a gombát is.
  • Együtt pároltam, majd zsírjára sütöttem.
  • Amikor a levesben a zöldségek megpuhultak, hozzáadtam a kolbászos gombát, és további 5 percig főztem.
  • A tejfölt hőkiegyenlítéses módszerrel beledolgoztam.
  • A levest ezután 1-2 percig gyöngyöztettem, majd az apróra vágott petrezselyemmel meghintve tálaltam.
  • (A hozzávalóknál megadott mennyiségű alaplével főzve sűrű, tartalmas levest kapunk. Ha hígabban szeretjük, több alaplével készítsük.)



A receptet megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin februári számában is.