vasárnap, február 28, 2016

Sertésszűz metélttel, paradicsommártásban


Hozzávalók 3-4 személyre:

  • 1 közepes sertésszűz (kb. 50 dkg)
  • só, morzsolt kakukkfű
  • liszt
  • olaj
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 2 dl víz
  • 10 dkg gyufametélt
  • 1 tojás
  • 1 dl tejföl
  • 10 dkg trappista sajt




  • A húst vastagabb szeletekre vágtam, és enyhén klopfoltam.
  • Sóztam, lisztbe forgattam, és kevés olajon mindkét oldalát pirosra sütöttem.
  • A visszamaradt zsiradékon megpirítottam 1 púpozott evőkanál lisztet, hozzáadtam a paradicsompürét, és néhány percig együtt sütöttem tovább.
  • Ízesítettem kakukkfűvel, felöntöttem a vízzel, és 1-2 percig még rotyogtattam.
  • Sütőtálba öntöttem, ráraktam a hússzeleteket.
  • A tésztát a szokott módon, bő, forrásban lévő, sós vízben kifőztem, leszűrtem.
  • A tojást enyhén felvertem, elkevertem a tejföllel, beleforgattam a tésztát.
  • A masszát a hússzeletekre adagoltam, majd mindet beborítottam a reszelt sajttal.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőben szép pirosra sütöttem.
  • Savanyúsággal tálaltam.



A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin januári számában is.

vasárnap, február 14, 2016

Diós-sajtos perec


Hozzávalók 60-65 darabhoz:

  • 50 dkg liszt
  • 2 teáskanál só
  • 1/2 csomag (6 g) sütőpor
  • 25 dkg vaj
  • 2 dl tejföl

a tetejére:

  • 1 tojás
  • 10 dkg darált dió
  • 10 dkg trappista sajt reszelve




  • A sóval és sütőporral elkevert lisztet gyúródeszkára szitáltam.
  • Beledaraboltam és elmorzsoltam benne a vajat, majd a tejföl hozzáadásával egynemű tésztává gyúrtam.
  • 4-5 mm vastagra nyújtottam, pereceket szúrtam ki belőle.
  • Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam, a tetejüket megkentem az enyhén felvert tojással, és a dió-sajt keverékbe forgattam vagy meghintettem vele.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőben aranybarnára sütöttem.



A receptet megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin februári számában is.

csütörtök, február 11, 2016

Fűszeres aszaltszilva-krémleves


Hozzávalók 4 személyre:


a tálaláshoz:

  • pirított dió
  • citromfűlevelek




  • A bort és a vizet lábasba öntöttem.
  • Hozzáadtam a fűszertojásba zárt fűszereket, a citrusok lereszelt héját és kifacsart levét, valamint a mézet.
  • Kevergetve, kis lángon felforraltam, majd kb. 5 percig főztem.
  • A tűzről levéve beletettem a szilvát, negyedórát pihentettem a levest, majd eltávolítottam a fűszertojást, és az ételt botmixerrel pürésítettem.
  • Visszatettem a tűzre, és hőkiegyenlítéses módszerrel hozzáadtam a tejszínt.
  • Csak felforrósítottam, de már nem főztem.
  • Melegen vagy langyosan, durvára darabolt, pirított dióval meghintve, citromfűlevelekkel díszítve tálaltam.
  • A megadott hozzávalókkal készítve igen sűrű, intenzíven fűszeres ízű levest kapunk – ha hígabbra és/vagy kevésbé karakteres ízűre készítenénk, növeljük a víz mennyiségét.



A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin februári számában is.

vasárnap, február 07, 2016

Sonkás-tormás palacsintafalatok


Hozzávalók:
a palacsintához:

  • 3 tojás
  • 15 dkg liszt
  • 1/2 csomag (6 g) sütőpor
  • 1 csipet só
  • 3 dl tej
  • kevés olaj

továbbá:

  • 2 evőkanál ecetes reszelt torma
  • 10 dkg majonéz
  • frissen őrölt bors
  • 25 dkg vékony szelet sonka
  • néhány csemegeuborka
  • kapribogyó
  • koktélpálcikák




  • A robotgép tartályát felszereltem a krémfelverő betéttel.
  • A tojást, a sütőporral és a sóval elvegyített, átszitált lisztet és a tejet a tartályba tettem, néhány perc alatt 2-es fokozaton kikevertettem.
  • A masszát tálba öntöttem, rövid ideig pihentettem, majd kevés olajon, a szokott módon palacsintákat sütöttem belőle.
  • A tormát elkevertem a majonézzel, ízesítettem sóval és borssal.
  • Az uborkából hosszában vékony szeleteket vágtam.
  • A palacsintákat megkentem a tormás krémmel, kiraktam sonkával, uborkával, és szorosan feltekertem.
  • 1,5-2 cm széles szeletekre vágtam, és 1-1 kapribogyót rájuk helyezve koktélpálcikával átszúrtam.
  • Frissen tálaltam.



A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin decemberi számában is.

szerda, február 03, 2016

Kolozsvári savanyúkáposzta-leves


Hozzávalók 6-8 személyre:

  • 50 dkg húsos kolozsvári szalonna
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál köménymag
  • őrölt pirospaprika
  • 2 l víz
  • csili (elhagyható)
  • 1 húsleveskocka
  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 50 dkg burgonya
  • 1 nagy pohár tejföl (50 dkg)




  • A szalonnát 1 x 1 cm-es kockákra vágtam, és nagy lábasban, az olajon pirítani kezdtem.
  • Pár perc elteltével hozzáadtam a megtisztított, felaprított vöröshagymát, újabb néhány perc múlva a megpucolt, zúzott fokhagymát és a köménymagot.
  • Rövid ideig együtt sütöttem, majd a tűzről levéve meghintettem a pirospaprikával.
  • Felengedtem a vízzel, a tűzre visszatéve ízesítettem sóval, csilivel és leveskockával.
  • A káposztát néhány vágással felaprítottam, a levesbe szórtam.
  • Felforraltam, és kis lángon kb. 1/2 óráig főztem.
  • Közben megtisztítottam és a szalonnánál kicsit nagyobb kockákra daraboltam a burgonyát.
  • A levesbe tettem, és puhulásig főztem.
  • A tejfölt hőkiegyenlítéses módszerrel hozzáadtam, és pár percnyi főzés után tálaltam az ételt.



A receptet megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin januári számában is.