péntek, január 29, 2016

Gesztenyés-marcipános hajtovány


Hozzávalók kb. 40 darabhoz:


a tetejére:

  • porcukor




  • A leveles tésztát kitekertem, kb. 25 x 40 cm-es téglalapot kaptam.
  • Megkentem 2 evőkanál dzsemmel, nagy lyukú reszelőn ráreszeltem a gesztenye és a marcipán felét.
  • Feltekertem, és kb. 20 trapézra vágtam.
  • Ugyanígy jártam el a másik tésztalappal is.
  • A hajtoványokat sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 45 perc alatt világosbarnára sütöttem.
  • Langymelegen, porcukorral meghintve tálaltam.



A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin januári számában is.

szombat, január 23, 2016

Gesztenyés-rumos forró csokoládé


Hozzávalók 4 pohárhoz:

  • 12 dkg étcsokoládé
  • 5 dl tej
  • 1 teáskanál kukoricaliszt
  • 1 evőkanál nyírfacukor
  • 20 dkg gesztenyepüré
  • 1/2 dl rum
  • a tálaláshoz:
  • tejszínhab
  • kakaópor




  • 4 dl tejet lábasba öntöttem, az összetördelt csokoládéval melegíteni kezdtem, közben kevergettem.
  • A lisztet elvegyítettem a maradék tejjel, a cukorral, hozzáadtam a csokoládés tejhez, és néhány percig kis lángon főzve besűrítettem.
  • A tűzről levéve beletettem a felengedett, áttört gesztenyét és a rumot, majd a tűzre visszatéve forrásig hevítettem, de nem főztem.
  • Poharakba adagoltam, tejszínhabbal és kakaóporral díszítve azonnal kínáltam.



A receptet megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin januári számában is.

csütörtök, január 21, 2016

Halas vitaminsaláta


Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kígyóuborka
  • 2 paprika
  • 8 koktélparadicsom
  • 1 lila hagyma
  • balzsamecet
  • 1 doboz füstölt sprotni (160 g)




  • A zöldségeket megtisztítottam, a hagymát megpucoltam.
  • Az uborkát és a paprikát 1 cm-es kockákra, a paradicsomot cikkekre, a hagymát félkarikákra vágtam.
  • Tálba tettem, enyhén sóztam, óvatos mozdulatokkal összeforgattam.
  • Tálaláskor a tányérokra szedett salátát meglocsoltam balzsamecettel, és elhelyeztem rajta az olajból kivett halszeleteket.
  • A salátát meg lehet locsolni a halkonzervből visszamaradt olajjal, továbbá ízlés szerint kevés zúzott fokhagymát is szórhatunk a tetejére.



A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin januári számában is.

szombat, január 16, 2016

Pikáns fürjtojássaláta csírával


Hozzávalók:

  • 40 fürjtojás
  • 2-4 ecetes paprika (lehet csípős is)
  • 2-3 dkg vegyes csíra

az öntethez:

  • 5 evőkanál majonéz
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 evőkanál mustár
  • frissen őrölt bors
  • 1 kávéskanál Worchestershire szósz
  • 2 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál tárkonyecet
  • 1/2 csokor petrezselyemzöld aprítva




  • A tojásokat keményre főztem, megpucoltam, negyedeltem.
  • A paprikákat – a magok eltávolítása után – vékony csíkokra metéltem.
  • Az öntet hozzávalóit alaposan elkevertem, majd beleforgattam a tojást, a paprikát és a csíra nagy részét.
  • A maradék csírával megszórva tálaltam.
  • A fürjtojással szerencsés vagyok, mert édesanyámék fürjállománya minket is ellát. A saláta természetesen tyúktojásból is készülhet, ebben az esetben 10 tojást használjunk. Az öntetben porcukor helyett édesítőt használva a saláta alacsony szénhidráttartalmú lesz.



A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin januári számában is.

csütörtök, január 14, 2016

Kínai szűzérmék gyufametélttel


Hozzávalók 4-6 személyre:
  • 2 sertésszűzpecsenye (kb. 90 dkg)
  • 3 sárgarépa
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 1 kisebb karalábé
  • 1 kisebb zellergumó
  • 5 dkg vaj
  • 1/2 dl olívaolaj
  • 3 evőkanál méz
  • 1 dl szójaszósz
  • 1 csilipaprika (elhagyható)
  • 1 dl víz
  • 25 dkg gyufatészta
  • 8 dkg földimogyoró


  • A zöldségféléket megtisztítottam, gyufaszálnyi hasábokra metéltem.
  • A mogyorót durvára daraboltam, száraz serpenyőben enyhén megpirítottam.
  • A tésztát a szokott módon bő, forrásban lévő, sós vízben kifőztem, leszűrtem, lecsepegtettem.
  • A húst 1 cm széles szeletekre vágtam, enyhén klopfoltam, majd megsóztam.
  • Nagy lábasban felhevítettem a vajat meg az olajat, és a hússzeleteket mindkét oldalukon szép pirosra sütöttem.
  • A medalionokat félretettem, a visszamaradt zsiradékon megpirítottam a zöldségeket, közben enyhén sóztam.
  • Amikor már roppanósan puhák voltak, hozzáadtam a mézet, a szójaszószt, a felkarikázott csilit, a vizet és a húst.
  • Kis lángon pár percig főztem, hogy összeérjenek az ízek.
  • Végül beleforgattam a tésztát, és átmelegítettem az ételt.
  • A pörkölt mogyoróval megszórva tálaltam.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin novemberi számában is.

hétfő, január 11, 2016

Nyugtató banánital


Hozzávalók 2 pohárhoz:

  • 20 dkg banán (tisztítva mérve)
  • 2 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál rizspehely
  • 5 dkg túró
  • 3 dl rostos multivitamin-ital
  • 1 nagyobb csipetnyi őrölt fahéj




  • A banánt felkarikáztam, majd a többi hozzávalóval együtt krémesre turmixoltam.
  • Poharakba adagoltam, és azonnal tálaltam.



A receptet megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin októberi számában is.

vasárnap, január 10, 2016

Borókás galambleves lúdgégetésztával


Hozzávalók 6 személyre:

  • 1 konyhakész galamb
  • 1 teáskanál egész fekete bors
  • 1 teáskanál borókabogyó
  • 3-4 sárgarépa
  • 1-2 petrezselyemgyökér
  • 1 kis karalábé
  • 1 kis zellergumó
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál házi ételízesítő
  • 1 borsónyi csípős paprikakrém
  • 2 csomag (2 x 20 dkg) lúdgégetészta

a tálaláshoz:

  • néhány szál petrezselyemzöld




  • A zöldségféléket megpucoltam, a sárgarépát és a petrezselymet hasábokra, a karalábét és a zellert ujjnyi vastag szeletekre vágtam.
  • A galambot megtisztítottam, megmostam, és közepes méretű lábasba tettem.
  • Felöntöttem annyi hideg vízzel, amennyi ellepte, és főzni kezdtem.
  • Miután felforrt, a habját lekanalaztam róla, ízesítettem sóval, borssal, borókabogyóval, és lefedve, kis lángon főztem tovább.
  • Kb. 2 óra elteltével beletettem a zöldségféléket, az ételízesítőt, a paprikakrémet, és újabb 2 órán át gyöngyöztetve főztem.
  • Utánaízesítettem, majd pár percnyi főzés után, a tűzről levéve ülepedni hagytam.
  • Közben a tésztát a szokott módon bő, forrásban lévő, sós vízben kifőztem, leöblítettem, leszűrtem.
  • A levest szűrőn át a tésztára mertem, meghintettem frissen aprított petrezselyemzölddel, a főtt húst és zöldségeket külön kínáltam mellé.



A receptet megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin decemberi számában is.

péntek, január 08, 2016

Rokfortos-csírás kukoricasaláta


Hozzávalók:

  • 2 kis pohár (2 x 140 g) kefir
  • 6 evőkanál majonéz
  • 15 dkg rokfort sajt
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 kávéskanál porcukor
  • frissen őrölt bors
  • 1 csemegekukorica-konzerv (285 g)
  • 7 dkg vegyes csíra

a tálaláshoz:

  • magvas bagett




  • A sajtot nagy lyukú reszelőn lereszeltem, elkevertem a kefirrel, a majonézzel, ízesítettem a mustárral, a cukorral, sóval és borssal.
  • Beleforgattam a leszűrt kukoricát és 5 dkg csírát.
  • A maradék csírával megszórva, magvas bagettel tálaltam.



A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin januári számában.

szerda, január 06, 2016

Duplán füstölt rakottas


Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 csokor kakukkfű
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg húsos füstölt szalonna
  • 50 dkg darált sertéscomb
  • só, őrölt bors, őrölt szerecsendió
  • 1 kg burgonya
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl forró tej
  • 10-12 dkg reszelt füstölt sajt
  • olaj




  • A kakukkfüvet megmostam, megszárítottam, a leveleket lecsipkedtem a szárukról.
  • A szalonnát apró kockákra vágtam.
  • Lábasba tettem, hozzáadtam a megpucolt, felkockázott vörös- és fokhagymát, és aranyszínűre pirítottam.
  • Beletettem a húst, ízesítettem sóval, borssal és a kakukkfű nagy részével.
  • Készre pároltam, végül zsírjára sütöttem.
  • Közben meghámoztam, nagyobb kockákra vágtam a burgonyát, sós vízben puhára főztem, leszűrtem.
  • Burgonyanyomón áttörtem, majd a vaj, a tej, a füstölt sajt, frissen őrölt bors és szerecsendió hozzáadásával pürét készítettem belőle.
  • A sütőtálat vékonyan kikentem olajjal.
  • Belehalmoztam és elegyengettem a húst, rátettem és elsimítottam a püré felét.
  • A másik felét csillagcsöves habzsákba szedtem, és rózsákat, csókokat nyomtam az étel tetejére.
  • Hideg sütőbe tettem, alsó-felső sütésmódban 200 fokra állítottam a hőmérsékletet, és a rakottast kb. 25 perc alatt megsütöttem.
  • Kicsit hűlni hagytam, majd a tetejét a maradék kakukkfűvel meghintve tálaltam.



A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin decemberi számában is.

hétfő, január 04, 2016

Tiroli téli tea


Hozzávalók kb. 1,5 l-hez:

  • 1 filter fekete tea
  • 6 dl víz
  • 1 teáskanál szegfűszeg
  • fahéjrúd
  • 2-3 csillagánizs
  • 4 evőkanál barna nádcukor
  • 1 citrom
  • 2 narancs
  • 1 üveg (7,5 dl) száraz vörösbor




  • A teára öntöttem a felforralt vizet, hozzáadtam a fűszereket, és 4-5 percig állni hagytam.
  • Leszűrtem, belefacsartam a citrusok levét – nem baj, ha rost is kerül bele –, feloldottam benne a cukrot.
  • A bort hozzáöntve forrásig hevítettem, de nem főztem.
  • Az italt forrón kínáltam.



A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin januári számában is.

szombat, január 02, 2016

Tejfölös-gombás csusza


Hozzávalók 4-6 személyre:

  • 40 dkg fodros nagykocka tészta
  • 50 dkg fehér és barna csiperke vegyesen
  • kevés olaj
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 nagy pohár (40 dkg) tejföl
  • 20 dkg reszelt füstölt sajt




  • A gombát megtisztítottam, felszeleteltem.
  • Nagy lábasban, az olajon pirítani kezdtem, ízesítettem sóval és borssal.
  • Puhára pároltam, majd zsírjára sütöttem.
  • Hozzáadtam a felaprított petrezselyemzöldet, pár percig tovább pirítottam.
  • A tejföllel elkeverve még 1-2 percig rotyogtattam.
  • Közben a szokott módon, bő, forrásban lévő, sós vízben megfőztem a tésztát.
  • Leszűrtem, lecsepegtettem, és a tejfölös gombával összemelegítettem.
  • Reszelt sajttal meghintve tálaltam.



A receptet megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin januári számában is.

péntek, január 01, 2016

Lencsefőzelék


Hozzávalók:
  • 50 dkg lencse
  • kb. 1,5 l víz vagy füstölt hús főzőleve
  • 4-5 babérlevél
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy pohár (330 g) tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál mustár
  • 2 csapott teáskanál cukor
  • kevés 10%-os ételecet


  • A lencsét a főzést megelőző este többször váltott vízben megmostam, éjszakára ázni hagytam.
  • Másnap leszűrtem, nagy lábasba tettem a megtisztított és felaprított vörös- és fokhagymával, babérlevéllel együtt, ízesítettem kevéske sóval.
  • Felöntöttem a füstölt hús főzőlevével, felforraltam, majd letakarva, kis lángon puhára főztem.
  • A tejfölt kézi habverővel elkevertem a liszttel, a mustárral és a sóval, majd hőkiegyenlítéses módszerrel a lencséhez adtam.
  • Pár percig főztem kis lángon, végül ízesítettem kevés ecettel és utánaízesítettem némi sóval.
  • A felszeletelt füstölt hússal tálaltam.
  • Készülhet paprikásan is, ebben az esetben a fűszerpaprikát a liszttel együtt adjuk a tejfölhöz, és így habarjuk be a főzeléket.