Gombás húsrolád



Hozzávalók 4 roládhoz:
50 dkg darált marha- vagy sertéshús
2 evőkanál paradicsompüré
1 vöröshagyma

2 evőkanál frissen aprított rozmaringlevél
3 dkg vaj
2 evőkanál olaj
a töltelékhez:
15 dkg gomba
1/2 zellergumó
2 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj

75 ml konyak
1 evőkanál étkezési keményítő
2 dl tejszín
továbbá:
1 csomag (27 dkg) készre nyújtott leveles tészta
kevés tej


A húst összedolgozzuk a paradicsompürével, az aprított hagymával, ízesítjük sóval és rozmaringgal. A masszát 4 részre osztjuk, mindegyiket kb. 13 cm hosszú rúddá formázzuk. A felhevített vajon és olajon körbepirítjuk, majd a hőfokot mérsékelve kb. negyedórán át sütjük.
Közben késes aprítóval daraboljuk a megtisztított gombát, zellert és fokhagymát. A felhevített vajra dobjuk, enyhén sózzuk, zsírjára sütjük. A keményítőt és a tejszínt csomómentesre keverjük, hőkiegyenlítéses módszerrel a gombához adjuk, beleöntjük a konyakot. Pár percig még rotyogtatjuk, majd félretesszük hűlni.
A tésztát kitekerjük, a 2 rövidebbik oldalon derelyemetszővel 3-3 vékony csíkot levágunk a díszítéshez. Az egyben maradt lapot keresztben és hosszában is kettévágjuk. A tésztalapokra gombás tölteléket kenünk úgy, hogy körben kb. 1 cm szabadon maradjon, ezt lekenjük tejjel. A húst középre helyezzük, 2 oldalról ráhajtjuk a tésztát, a végeket jól összenyomkodjuk, hogy a töltelék ne tudjon kifolyni. Sütőpapírral bélelt tepsire fordítjuk a tekercseket (így a tésztaszélek alulra kerülnek). Lekenjük tejjel, díszítjük a félretett tésztacsíkokkal, majd előmelegített, 210 fokos sütőben 35-40 perc alatt aranyszínűre sütjük. Langyosra hűlve, friss zöldsalátával tálaljuk.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2016. októberi számában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése