péntek, október 28, 2016

Gombás húsrolád


Hozzávalók 4 roládhoz:

  • 50 dkg darált marha- vagy sertéshús
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 2 evőkanál frissen aprított rozmaringlevél
  • 3 dkg vaj
  • 2 evőkanál olaj

a töltelékhez:

  • 15 dkg gomba
  • 1/2 zellergumó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg vaj
  • 75 ml konyak
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 2 dl főzőtejszín

továbbá:

  • 1 csomag (27 dkg) készre nyújtott leveles tészta
  • kevés tej




  • A húst összedolgoztam a paradicsompürével, az aprított hagymával, ízesítettem sóval és rozmaringgal.
  • A masszát 4 részre osztottam, mindegyiket kb. 13 cm hosszú rúddá formáztam.
  • A felhevített vajon és olajon körbepirítottam, majd a hőfokot mérsékelve kb. negyedórán át sütöttem.
  • Közben késes aprítóval daraboltam a megtisztított gombát, zellert és fokhagymát.
  • A felhevített vajra dobtam, enyhén sóztam, zsírjára sütöttem.
  • A keményítőt és a tejszínt csomómentesre kevertem, hőkiegyenlítéses módszerrel a gombához adtam, beleöntöttem a konyakot.
  • Pár percig még rotyogtattam, majd félretettem hűlni.
  • A tésztát kitekertem, a két rövidebbik oldalon derelyemetszővel 3-3 vékony csíkot levágtam a díszítéshez.
  • Az egyben maradt lapot keresztben és hosszában is kettévágtam.
  • A tésztalapokra gombás tölteléket kentem úgy, hogy körben kb. 1 cm szabadon maradt, ezt lekentem tejjel.
  • A húst közére helyeztem, két oldalról ráhajtottam a tésztát, a végeket jól összenyomkodtam, hogy a töltelék ne tudjon kifolyni.
  • Sütőpapírral bélelt tepsire fordítottam a tekercseket (így a tésztaszélek alulra kerültek).
  • Lekentem tejjel, díszítettem a félretett tésztacsíkokkal, majd előmelegített, 210 fokos sütőben 35-40 perc alatt aranyszínűre sütöttem.
  • Langyosra hűlve, friss zöldsalátával tálaltam.



A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin októberi számában.

4 megjegyzés:

  1. Imádni való! És a látvány is teljesen lenyűgözött.

    VálaszTörlés
  2. Gazdag hozzávalók, igazán finom lehet! A háttérben nagyon szép színkavalkád a zöldsaláta :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nagyon jó ízű volt, a friss zöldsaláta pedig nagyon jól passzolt hozzá! :)

      Törlés