Zöldfűszeres-parajos lasagne



Hozzávalók 8 személyre, kb. 30x38 cm-es tepsihez:
kevés olaj
4 vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
20 dkg apró kockára vágott húsos, füstölt szalonna
2 sárgarépa
1 szárzeller
1,3 kg darált sertéscomb

frissen őrölt fekete bors
4 (4x40 dkg) hámozottparadicsom-konzerv (darabolt)
csili (elhagyható)
4 (4x125 g) zöldfűszeres krémsajt
16–18 dkg reszelt sajtkeverék
5 dl tejszín
50 dkg parajos ízesítésű lasagne tésztalap
20 dkg reszelt edami és mozzarella sajt vegyesen
a tálaláshoz:
aprított petrezselyemzöld


A zöldségféléket megtisztítjuk, a hagymákat apró kockákra, a zellerszárakat vékony szeletekre vágjuk, a sárgarépát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A felhevített olajon üvegesre pirítjuk a szalonnát és a hagymát. Hozzáadjuk a sárgarépát és a zellert, majd pár percnyi sütés után a darált húst. Ízesítjük sóval, borssal és csilivel. Addig pirítjuk, amíg a hús mindenhol kifehéredik, ekkor beleöntjük a paradicsomot, majd kis lángon addig rotyogtatjuk, amíg kissé be nem sűrűsödik. Közben a besamelhez összekeverjük a krémsajtot, a sajtkeveréket és a tejszínt. A tepsibe szedünk keveset a raguból, befedjük tésztalapokkal és besamellel – a tésztalapok főzés nélkül, nyersen kerülnek az ételbe, az alufólia alatti sütés során szépen megpuhulnak. A rétegezést folytatjuk, raguval fejezzük be, majd a tetejét megszórjuk az edami és mozzarella sajttal. Alufóliával lefedjük, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 50 percig sütjük. A fóliát eltávolítva még 10 percig pirítjuk, majd kockákra szelve, petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk.