GYÜMÖLCSMÁRTÁS




Hozzávalók 6-8 személyre:

  • 1 üveg (720 ml) meggybefőtt
  • 4 kisebb, savanykás alma
  • 1 l víz
  • 1/2 vaníliarúd kikapart magjai
  • 4 citromkarika
  • őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg
  • kb. 3 evőkanál cukor
  • 1 nagy pohár (330 g) tejföl
  • kb. 3 evőkanál liszt


  • A meggyet a levével együtt nagy lábasba öntöttem.
  • Az almát meghámoztam, vékony cikkekre vágtam, és a meggyhez adtam.
  • Felöntöttem a vízzel, ízesítettem a vaníliával (a hüvelyt is beletehetjük), a citromkarikákkal, a fahéjjal, a szegfűszeggel, a cukorral, és kis lángon főzni kezdtem.
  • Közben a lisztet kézi habverővel elkevertem a tejfölben.
  • Miután a mártásalap felforrt, hőkiegyenlítéses módszerrel behabartam, néhány percig még rotyogtattam, végül sós vízben főtt burgonya és grillezett csirkemell mellé kínáltam. (Tálalás előtt ízlés szerint a citromot és a vaníliahüvelyt eltávolíthatjuk a mártásból.)