Vödrös savanyúság 3



Hozzávalók 10 l-es vödörhöz:
a felöntőléhez:
5 l víz
50 dkg cukor
25 dkg só
6 dl 10%-os ecet
1,6 dkg timsó
6 g citromsav
6 g borkénpor
2 dkg nátrium-benzoát
továbbá:
babérlevél
tarka bors
koriandermag
mustármag
kapor vagy meggyfalevél vagy borsikafű
uborka vagy egyéb savanyítani való zöldség


A felöntőlé hozzávalóit a vödörbe mérjük, alaposan elkeverjük (a cukornak és a sónak teljesen fel kell oldódnia). Ízlés szerinti mennyiségű fűszert adunk hozzá – a kapor, meggyfalevél, borsikafű alaposan megmosva kerül bele. A szintén alaposan megtisztított savanyítani valót (uborka, paprika, zöldparadicsom, karfiol, kisdinnye, cukkini) folyamatosan rakjuk az edénybe – nálam idén kizárólag uborkával készült. (A felöntőlé kicsit sok lesz, vagy arányosan csökkentsünk minden hozzávalót, vagy szedjünk le belőle kicsit, ahogy rakjuk bele a savanyítani valót.) 1 hétig minden nap finoman átkeverjük, hogy a zöldséget mindenhol érje a fűszeres lé. Sötét, hűvös helyen tároljuk.


4 megjegyzés:

  1. Ki próbáltam, nagy sikere lett családban.

    VálaszTörlés
  2. Ilona Barna Ferencné2023. szeptember 28. 8:25

    A Hozzávalóknál leírt adalék anyagokat hol lehet megvenni, mert én üzletben még nem találkoztam ezekkel. Köszönöm a segítségét. Barna Ferencné

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Barna Ferencné! Elnézést kérek a késői válaszért, a hozzávalókat pedig nagyobb élelmiszer üzletekben biztosan lehet kapni, de én szoktam látni mezőgazdasági boltokban is, illetve a timsó szerintem gyógyszertárban is kapható. :)

      Törlés