Vödrös savanyúság 3 🍴


Hozzávalók 10 l-es vödörhöz:
a felöntőléhez:
🍴   5 l víz
🍴   50 dkg cukor
🍴   25 dkg só
🍴   6 dl 10%-os ecet
🍴   1,6 dkg timsó
🍴   6 g citromsav
🍴   6 g borkénpor
🍴   2 dkg nátrium-benzoát
továbbá:
🍴   babérlevél
🍴   tarka bors
🍴   koriandermag
🍴   mustármag
🍴   kapor vagy meggyfalevél vagy borsikafű
🍴   uborka vagy egyéb savanyítani való zöldség


A felöntőlé hozzávalóit a vödörbe mérjük, alaposan elkeverjük (a cukornak és a sónak teljesen fel kell oldódnia). Ízlés szerinti mennyiségű fűszert adunk hozzá – a kapor, meggyfalevél, borsikafű alaposan megmosva kerül bele. A szintén alaposan megtisztított savanyítani valót (uborka, paprika, zöldparadicsom, karfiol, kisdinnye, cukkini) folyamatosan rakjuk az edénybe – nálam idén kizárólag uborkával készült. (A felöntőlé kicsit sok lesz, vagy arányosan csökkentsünk minden hozzávalót, vagy szedjünk le belőle kicsit, ahogy rakjuk bele a savanyítani valót.) 1 hétig minden nap finoman átkeverjük, hogy a zöldséget mindenhol érje a fűszeres lé. Sötét, hűvös helyen tároljuk.

Megjegyzések