szombat, július 23, 2016

Vödrös savanyúság 3

Van már a blogon két vödrös savanyúság recept, itt és itt. A vödör ugyanaz, a recept pedig egy újabb, anyósom szokta így készíteni a savanyúságot. Finom, sok sikert hozzá! :)


Hozzávalók 10 l-es vödörhöz:
a felöntőléhez:

  • 5 l víz
  • 50 dkg cukor
  • 25 dkg só
  • 6 dl 10%-os ecet
  • 1,6 dkg timsó
  • 0,6 dkg citromsav
  • 0,6 dkg borkénpor
  • 2 dkg Na-benzoát

továbbá:

  • babérlevél
  • tarka bors
  • koriandermag
  • mustármag
  • kapor vagy meggyfalevél vagy borsikafű
  • uborka vagy egyéb savanyítani való zöldség




  • A felöntőlé hozzávalóit a vödörbe mértem, alaposan elkevertem (a cukornak és a sónak teljesen fel kell oldódnia).
  • Ízlés szerinti mennyiségű fűszert adtam hozzá – a kapor, meggyfalevél, borsikafű alaposan megmosva kerül bele.
  • A szintén alaposan megtisztított savanyítani valót (uborka, paprika, zöldparadicsom, karfiol, kisdinnye, cukkini) folyamatosan raktam az edénybe – nálam idén kizárólag uborkával készült. (A felöntőlé kicsit sok lesz, vagy arányosan csökkentsünk minden hozzávalót, vagy szedjünk le belőle kicsit, ahogy rakjuk bele a savanyítani valót.)
  • Amikor tettem bele uborkát, utána 1 hétig minden nap finoman átkevertem, hogy a zöldséget mindenhol érje a fűszeres lé.
  • Sötét, hűvös helyen tárolom.


2 megjegyzés:

  1. Én a timsót elhagytam, mert nem szeretem az ízét, és a vödörben lévő savanyúságot egy súlyos üveg, vagy porcelán tányérral érdemes lenyomatni, akkor a felső réteg nem fog megpuhulni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Minket nem zavart a timsó íze (pontosabban nem érezzük ki belőle), a lesúlyozás pedig jó ötlet, köszi! :)

      Törlés