Vödrös savanyúság 3

Van már a blogon két vödrös savanyúság recept, itt és itt. A vödör ugyanaz, a recept pedig egy újabb, anyósom szokta így készíteni a savanyúságot. Finom, sok sikert hozzá! :)


Hozzávalók 10 l-es vödörhöz:
a felöntőléhez:

  • 5 l víz
  • 50 dkg cukor
  • 25 dkg só
  • 6 dl 10%-os ecet
  • 1,6 dkg timsó
  • 0,6 dkg citromsav
  • 0,6 dkg borkénpor
  • 2 dkg Na-benzoát

továbbá:

  • babérlevél
  • tarka bors
  • koriandermag
  • mustármag
  • kapor vagy meggyfalevél vagy borsikafű
  • uborka vagy egyéb savanyítani való zöldség




  • A felöntőlé hozzávalóit a vödörbe mértem, alaposan elkevertem (a cukornak és a sónak teljesen fel kell oldódnia).
  • Ízlés szerinti mennyiségű fűszert adtam hozzá – a kapor, meggyfalevél, borsikafű alaposan megmosva kerül bele.
  • A szintén alaposan megtisztított savanyítani valót (uborka, paprika, zöldparadicsom, karfiol, kisdinnye, cukkini) folyamatosan raktam az edénybe – nálam idén kizárólag uborkával készült. (A felöntőlé kicsit sok lesz, vagy arányosan csökkentsünk minden hozzávalót, vagy szedjünk le belőle kicsit, ahogy rakjuk bele a savanyítani valót.)
  • Amikor tettem bele uborkát, utána 1 hétig minden nap finoman átkevertem, hogy a zöldséget mindenhol érje a fűszeres lé.
  • Sötét, hűvös helyen tárolom.


Megjegyzések