Görög lencseleves 🍴


Hozzávalók 4 személyre:
🍴   25 dkg lencse
🍴   olívaolaj
🍴   1 nagyobb vöröshagyma
🍴   2–3 gerezd fokhagyma
🍴   2–3 sárgarépa
🍴   3–4 rozmaringág
🍴   morzsolt oregánó
🍴   4–5 babérlevél
🍴   
🍴   frissen őrölt fekete bors
🍴   8 dkg paradicsompüré
🍴   vörösborecet
a tálaláshoz:
🍴   görög joghurt


A főzést megelőző napon a lencsét váltott vízben többször átmossuk, majd 1 éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap a vörös- és a fokhagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk. A sárgarépát meghámozzuk, először hosszában ketté-, majd ferdén kisujjnyi vastag darabokra szeljük. A rozmaringleveleket felaprítjuk. Nagyobb lábasban kevés olajat hevítünk, a kétféle hagymát és a sárgarépát kb. 5 perc alatt üvegesre pirítjuk rajta. Hozzáadjuk a leszűrt lencsét, felöntjük 1-1,5 l vízzel, és felforraljuk. Lefedve, kis lángon a zöldségek puhulásáig főzzük, közben ízesítjük sóval, borssal és a zöldfűszerekkel. Amikor a lencse már jó félpuha, a leveshez adjuk a paradicsompürét is, így főzzük készre.
Végül ízesítjük kevés vörösborecettel, és görög joghurttal tálaljuk.

Megjegyzések