Cseresznyés-mandulás-csokoládés pite 🍴


Hozzávalók 26 cm átmérőjű pitéhez:
a formához:
🍴   kevés vaj
a tésztához:
🍴   15 dkg vaj
🍴   5 dkg porcukor
🍴   1 tojás
🍴   22,5 dkg liszt
a vaksütéshez:
🍴   szárazbab
a töltelékhez:
🍴   50 dkg cseresznye
🍴   3 evőkanál mandulalikőr
🍴   10 dkg étcsokoládé
🍴   12,5 dkg vaj
🍴   12,5 dkg porcukor
🍴   3 tojás
🍴   12,5 dkg darált mandula
🍴   2,5 dkg liszt
🍴   1/2 csomag (6 g) sütőpor
🍴   5 dkg amaretti
🍴   7,5 dkg szeletelt mandula
a díszítéshez:
🍴   porcukor
🍴   amaretti


A vajat, a porcukrot és a tojást kézi mixerrel simára és fényesre keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, egyneművé állítjuk össze, majd folpakba csomagolva 1/2 órára hűtőbe tesszük.
A megtisztított cseresznyét kimagvaljuk, összekeverjük a likőrrel, és állni hagyjuk.
A tésztát enyhén lisztezett munkalapon a piteforma méretére nyújtjuk, kibéleljük vele a vajjal enyhén kikent sütőformát, és további 20 percre hűtőbe tesszük. A pihentetést követően sütőpapírral borítjuk a tésztát, szárazbabot szórunk rá, és előmelegített, 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt elősütjük – a sütőből kivéve annak hőmérsékletét 150 fokra csökkentjük.
A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, simára keverjük, lehűtjük. Az amarettit késes aprítóval morzsásra daráljuk, a cseresznyét leszűrjük úgy, hogy a levét felfogjuk.
A vajat habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a tojást, a darált mandulát, a sütőporral összeforgatott lisztet, a csokoládét és az amarettit. A töltelék 1/3-át az elősütött tésztalapra simítjuk, erre kerül a cseresznye, amit befedünk a maradék töltelékkel. Megspricceljük az áztatólével, és rászórjuk a szeletelt mandulát. A 150 fokos sütőben kb. 1 óra alatt készre sütjük – a tetejének ropogósnak, a belsejének kissé lágynak kell lennie.
Miután kihűlt, porcukorral meghintve, felszeletelve, amarettivel díszítve kínáljuk.

Megjegyzések