Retro vajas zsemle 🍴


Hozzávalók 7 db-hoz:
🍴   2 dl víz
🍴   7 dkg vaj
🍴   3 dkg cukor
🍴   1/2 csomag (3,5 g) szárított élesztő
🍴   1 tojás
🍴   45 dkg liszt
🍴   1 kávéskanál só


A vizet, a vajat és a cukrot addig melegítjük, amíg a vaj és a cukor teljesen fel nem olvad. Kézmelegre hűtjük, beleszórjuk az élesztőt, és kb. 10 percig pihentetjük. Tálas mixer edényébe öntjük, hozzáadjuk az enyhén felvert tojást, az átszitált lisztet és a sót. Egynemű, a tá falától elváló tésztává dagasztjuk. Letakarva, langyos helyen hagyjuk a duplájára kelni.
Finoman átgyúrjuk, 7 egyforma részre osztjuk, mindegyikből zsemlét gömbölyítünk, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Letakarva ismét kelni hagyjuk, közben vizes ecsettel lekenjük. A zsemlepecséttel mintázzuk, és addig hagyjuk pihenni, amíg a sütő bemelegszik – a pecsétet egészen mélyen, szinte a tepsiig nyomjuk a megkelt tésztába, sülés után így szépen látszik majd a kívánt minta. 190 fokon szép pirosra sütjük.


A formázáshoz a zsemlepecsétet a Cookori.com biztosította. A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2016. áprilisi számában is.

Megjegyzések