csütörtök, május 12, 2016

Retro vajas zsemle


Hozzávalók 7 zsemléhez:

  • 2 dl víz
  • 7 dkg vaj
  • 3 dkg cukor
  • 1/2 csomag (3,5 g) szárított élesztő
  • 1 tojás
  • 45 dkg liszt
  • 1 kávéskanál só




  • A vizet, a vajat és a cukrot addig melegítettem, amíg a vaj és a cukor teljesen fel nem olvadt.
  • Kézmelegre hűtöttem, beleszórtam az élesztőt, és kb. 10 percig pihentettem.
  • Dagasztótálba öntöttem, hozzáadtam az enyhén felvert tojást, az átszitált lisztet és a sót.
  • Egynemű, a tál falától elváló tésztává dagasztottam.
  • Letakarva, langyos helyen hagytam a duplájára kelni.
  • Finoman átgyúrtam, 7 részre osztottam, mindegyikből zsemlét gömbölyítettem, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam.
  • Letakarva ismét kelni hagytam (közben vizes ecsettel lekentem).
  • A zsemlepecséttel mintáztam, és addig hagytam pihenni, amíg a sütő előmelegedett - a pecsétet egészen mélyen, szinte a tepsiig nyomjuk a megkelt tésztába, sülés után így szépen látszik majd a kívánt minta.
  • 190 fokon szép pirosra sütöttem.



A formázáshoz a zsemlepecsétet a Cookori.com biztosította. A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin áprilisi számában is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése