Vaníliakrémes mézes keksz 🍴


Hozzávalók kb. 15 db-hoz:
🍴   12,5 dkg méz
🍴   2,5 dkg vaj
🍴   25 dkg liszt
🍴   7 dkg porcukor
🍴   1 tojássárgája
🍴   1 evőkanál tejföl
🍴   1 csipet só
🍴   1 csipet mézeskalács-fűszerkeverék
a krémhez:
🍴   1/2 csomag (2 dkg) vaníliaízű pudingpor
🍴   1 teáskanál cukor
🍴   1 csipet mézeskalács-fűszerkeverék
🍴   1,5 dl tej
🍴   1 dkg vaj
🍴   1 dl tejszín
🍴   1/2 csomag (5 g) habfixáló
a tetejére:
🍴   porcukor


A mézet a vajjal addig melegítjük, amíg a vaj el nem olvad. Hűlni hagyjuk. A lisztet és a porcukrot gyúródeszkára szitáljuk, hozzáadjuk a sót és a fűszerkeveréket. A vajas mézzel, a tojássárgájával és a tejföllel egynemű tésztává gyúrjuk, folpakba csomagolva 1-2 órát hűtőben pihentetjük. Lisztezett felületen 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, a formázóval kekszeket szúrunk ki belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük.
A krémhez a pudingporból a cukorral, a fűszerkeverékkel és a tejjel a szokott módon pudingot főzünk. A tűzről levéve beledolgozzuk a vajat, és többször megkeverve hagyjuk teljesen kihűlni. A tejszínből a habfixálóval kemény habot verünk, a pudinghoz forgatjuk. Csillagcsöves habzsákba szedjük, és a kekszek közé töltjük. Becsomagolva 1 éjszakára hűtőbe tesszük, hogy a tészta megpuhuljon a krémtől. Tálalás előtt a kekszek tetejét leheletfinoman porcukorral hintjük meg.


A klassz süteményformázót a Cookori, a fotózáshoz a hátteret a Fotókellék biztosította. A receptet megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin 2016. áprilisi számában is.

Megjegyzések