szombat, április 23, 2016

Vaníliakrémes mézes keksz


Hozzávalók kb. 15 darabhoz:

  • 12,5 dkg méz
  • 2,5 dkg vaj
  • 25 dkg liszt
  • 7 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 csipet só
  • 1 csipet mézes sütemény fűszerkeverék

a krémhez:

  • 1/2 csomag vaníliaízű pudingpor (20 g)
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 csipet mézes sütemény fűszerkeverék
  • 1,5 dl tej
  • 1 dkg vaj
  • 1 dl habtejszín
  • 1/2 csomag habfixáló (5 g)

a tetejére:

  • porcukor




  • A mézet a vajjal addig melegítettem, amíg a vaj fel nem olvadt – hűlni hagytam.
  • A lisztet és a porcukrot gyúródeszkára szitáltam, hozzáadtam a sót és a fűszerkeveréket.
  • A vajas mézzel, a tojássárgájával és a tejföllel egynemű tésztává gyúrtam, folpackba csomagolva 1-2 órára hűtőbe tettem pihenni.
  • Lisztezett felületen 2-3 mm vékonyra nyújtottam, a formázóval kekszeket szúrtam ki belőle.
  • Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt készre sütöttem.
  • A krémhez a pudingporból a cukorral, a fűszerkeverékkel és a tejjel a szokott módon pudingot főztem.
  • A tűzről levéve beledolgoztam a vajat, és többször megkeverve hagytam teljesen kihűlni.
  • A tejszínből a habfixálóval kemény habot vertem, a pudinghoz forgattam.
  • Csillagcsöves habzsákba szedtem, és a kekszek közé töltöttem.
  • 1 éjszakára hűtőbe tettem, hogy a tészta megpuhuljon a krémtől.
  • Tálalás előtt a kekszek tetejét leheletfinoman porcukorral hintettem meg.



A klassz süteményformázót a Cookori, a fotózáshoz a hátteret a Fotókellék biztosította. A receptet megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin áprilisi számában is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése