péntek, március 04, 2016

Habos túrós pite


Hozzávalók 26 cm-es sütőtálhoz:
a tésztához:

  • 12 dkg liszt
  • 4 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 7 dkg vaj
  • 1 tojássárgája

a formához:

  • vaj
  • liszt

a töltelékhez:

  • 3 tojássárgája
  • 9 dkg porcukor
  • 1 csomag (40 g) vanília ízű pudingpor
  • 1 nagy pohár (330 g) tejföl
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 50 dkg túró
  • 1 citrom

a tetejére:

  • 4 tojásfehérje
  • 15 dkg cukor
  • 2 teáskanál étkezési keményítő




  • A sóval és cukorral elkevert lisztet elmorzsoltam a vajjal, majd a tojássárgáját is hozzáadva, gyors mozdulatokkal egyneművé gyúrtam.
  • Letakarva 30 percre hűtőbe tettem.
  • A pihentetést követően enyhén lisztezett felületen kerekre nyújtottam, és kibéleltem vele a kivajazott, kilisztezett sütőformát.
  • Villával megszurkáltam, és előmelegített, 180 fokos sütőben 15 perc alatt elősütöttem.
  • Közben a tojássárgáját kihabosítottam a porcukorral, hozzáadtam a pudingport, tovább kevertem, majd belevegyítettem a tejfölt, a vaníliakivonatot, a túrót és a citrom reszelt héját.
  • A tésztára öntöttem, és kb. 45 perc alatt majdnem készre sütöttem.
  • A tojásfehérjéből kemény habot vertem, a vége felé beledolgoztam a cukrot és az étkezési keményítőt is.
  • Habzsákba töltöttem, a pite tetejére halmokat nyomtam belőle, és annyi időre tettem vissza a sütőbe, amíg a hab aranyszínű nem lett.
  • A sütést követően a habot szakácsfáklyával tovább karamellizálhatjuk.



A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin februári számában is. A sütőtálat a BergHoff biztosította.

3 megjegyzés: