Habos túrós pite 🍴


Hozzávalók 26 cm-es sütőtálhoz:
a tésztához:
🍴   12 dkg liszt
🍴   4 dkg porcukor
🍴   1 csipet só
🍴   7 dkg vaj
🍴   1 tojássárgája
a formához:
🍴   vaj
🍴   liszt
a töltelékhez:
🍴   3 tojássárgája
🍴   9 dkg porcukor
🍴   1 csomag (4 dkg) vaníliaízű pudingpor
🍴   1 nagy pohár (33 dkg) tejföl
🍴   1 evőkanál vaníliakivonat
🍴   50 dkg túró
🍴   1 citrom
a tetejére:
🍴   4 tojásfehérje
🍴   15 dkg cukor
🍴   2 teáskanál étkezési keményítő


A sóval és a cukorral elkevert liszetet elmorzsoljuk a vajjal, majd a tojássárgáját is hozzáadva, gyors mozdulatokkal egyneművé gyúrjuk. Letakarva 30 percre hűtőbe tesszük. A pihentetést követően enyhén lisztezett felületen kerekre nyújtjuk, és kibéleljük vele a kivajazott, kilisztezett sütőformát. Villával megszurkáljuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben 15 perc alatt elősütjük.
Közben a tojássárgáját kihabosítjuk a porcukorral, hozzáadjuk a pudingport, tovább keverjük, majd belevegyítjük a tejfölt, a vaníliakivonatot, a túrót és a citrom reszelt héját. A tésztára öntjük, és kb. 45 perc alatt majdnem készre sütjük.
A tojásfehérjéből kemény habot verünk, a vége felé beledolgozzuk a cukrot és az étkezési keményítőt. Habzsákba töltjük, a pite tetejére halmokat nyomunk belőle, és annyi időre tesszük vissza a sütőbe, amíg a hab aranyszínű nem lesz.
A sütést követően a habot szakályfáklyával tovább karamellizálhatjuk.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2016. februári számában. A sütőtálat a BergHoff biztosította.

Megjegyzések