Citromos-mákos torta



Hozzávalók 24 cm átmérőjű tortához:
a tésztához:
18 dkg darált mák
6 dkg tönkölyliszt
18 dkg nyírfacukor
9 tojás
1 teáskanál sütőpor
a krémhez:
4 nagy citrom
30 dkg nyírfacukor
4 nagy tojás
37,5 dkg mascarpone
50 dkg tejszín
2 dkg zselatinpor
6 evőkanál víz
a díszítéshez:
csokoládétojás


A mákot, a lisztet és a sütőport összeforgatjuk, a tojásfehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgáját krémesre keverjük a cukorral, adagonként belevegyítjük a mákos lisztet és a habot (már csak fakanalat használva). A massza felét az alján sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és előmelegített, 170 fokos sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük. A massza másik feléből ugyanígy megsütjük a másik lapot. Miután kihűltek, mindkettőt 3-3 vékony lapba vágjuk.
A citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk. A tojást vastag aljú lábasban elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a citromlevet, és a lehető legkisebb lángon, folyamatosan kevergetve besűrítjük (figyelni kell rá, nehogy összeugorjon). Hozzákeverjük a citromhéjat, és hagyjuk szinte teljesen kihűlni. A tejszínből kemény habot verünk. A zselatint elkeverjük a vízben, és addig melegítjük, amíg felolvad. Kézi habverővel a citromos krémbe dolgozzuk a krémsajtot, majd hőkiegyenlítéses módszerrel hozzáadjuk a zselatint, végül beleforgatjuk a tejszínhabot.
A lapokat a tortaformába visszatéve rétegezzük a krémmel (keveset félreteszünk a díszítéshez), majd a tortát hűtőbe tesszük néhány órára. Végül a tetejét is bevonjuk és díszítjük a félretett krémmel. Csokoládétojásokkal dekoráljuk.


Forrás: Flamcsi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése