kedd, március 01, 2016

Bakonyi tarhonyaleves


Hozzávalók 6 személyre:

  • kevés olaj
  • 1 vöröshagyma
  • 15 dkg tarhonya
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 kávéskanál morzsolt kakukkfű
  • 1 kávéskanál egész köménymag
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1,6 l alaplé
  • 2 közepes sárgarépa
  • 2 közepes burgonya
  • 10 dkg lángolt kolbász
  • 25 dkg fehér csiperke
  • 1 nagy pohár (33 dkg) tejföl
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld




  • A zöldségféléket megtisztítottam, a vöröshagymát apró, a sárgarépát és a burgonyát 1 x 1 cm-es kockákra vágtam, a gombát felszeleteltem.
  • Nagy lábasban, az olajon pirítani kezdtem a vöröshagymát.
  • Hozzáadtam a tarhonyát, kevergetve addig hevítettem, amíg pirulni nem kezdett.
  • A tűzről levéve ízesítettem a pirospaprikával, a köménnyel, a kakukkfűvel, a zúzott fokhagymával és sóval, felöntöttem az alaplével.
  • A tűzre visszatéve nagy lángon felforraltam, majd kis lángon főztem.
  • Kb. negyedóra elteltével beletettem a sárgarépa- és burgonyakockákat.
  • A kolbászt serpenyőben pirítani kezdtem, amikor már kissé kisült a zsírja, rádobtam a gombát is.
  • Együtt pároltam, majd zsírjára sütöttem.
  • Amikor a levesben a zöldségek megpuhultak, hozzáadtam a kolbászos gombát, és további 5 percig főztem.
  • A tejfölt hőkiegyenlítéses módszerrel beledolgoztam.
  • A levest ezután 1-2 percig gyöngyöztettem, majd az apróra vágott petrezselyemmel meghintve tálaltam.
  • (A hozzávalóknál megadott mennyiségű alaplével főzve sűrű, tartalmas levest kapunk. Ha hígabban szeretjük, több alaplével készítsük.)



A receptet megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin februári számában is.

2 megjegyzés:

  1. A tarhonyaleves a kedvencem... igaz, mi csak az egyszerű, pirított változatát szoktuk készíteni. A Tied jó gazdag leves, nagyon-nagyon finom lehet a receptet olvasva.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez egy jó sűrű, és valóban nagyon fincsi leves... most is szívesen megennénk. :)

      Törlés