Bakonyi tarhonyaleves 🍴


Hozzávalók 6 személyre:
🍴   kevés olaj
🍴   1 vöröshagyma
🍴   15 dkg tarhonya
🍴   őrölt pirospaprika, morzsolt kakukkfű, köménymag, só
🍴   2 gerezd fokhagyma
🍴   1,6 l alaplé
🍴   2 sárgarépa
🍴   2 burgonya
🍴   10 dkg lángolt kolbász
🍴   25 dkg fehér csiperke
🍴   1 nagy pohár (33 dkg) tejföl
🍴   1 kis csokor petrezselyemzöld


A zöldségféléket megtisztítjuk, a vöröshagymát apró, a sárgarépát és a burgonyát 1x1 cm-es kockákra vágjuk, a gombát felszeleteljük. Nagy lábasban, az olajon pirítani kezdjük a vöröshagymát. Hozzáadjuk a tarhonyát, kevergetve addig hevítjük, amíg pirulni nem kezd. A tűzről levéve ízesítjük pirospaprikával, köménnyel, kakukkfűvel, a zúzott fokhagymával, sóval, és felöntjük az alaplével. A tűzre visszatéve nagy lángon felforraljuk, majd kis lángon főzzük. Kb. negyedóra elteltével beletesszük a sárgarépa- és burgonyakockákat.
A kolbászt serpenyőben pirítani kezdjük, amikor már kissé kisült a zsírja, rádobjuk a gombát. Együtt pároljuk, majd zsírjára sütjük.
Amikor a levesben a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a kolbászos gombát, és további 5 percig főzzük. A tejfölt hőkiegyenlítéses módszerrel beledolgozzuk. A levest ezután 1-2 percig gyöngyöztetjük, majd az apróra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
A hozzávalóknál megadott mennyiségű alaplével főzve sűrű, tartalmas levest kapunk. Ha hígabban szeretjük, több alaplével készítsük.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2016. februári számában.

Megjegyzések