Kolozsvári savanyúkáposzta-leves



Hozzávalók 6-8 személyre:
50 dkg húsos kolozsvári szalonna
2–3 evőkanál olaj
1 nagyobb vöröshagyma
4–5 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál köménymag
őrölt pirospaprika
2 l víz

csili (elhagyható)
1 húsleveskocka
50 dkg savanyú káposzta
50 dkg burgonya
1 nagy pohár (50 dkg) tejföl


A szalonnát 1x1 cm-es kockákra vágjuk, és nagy lábasban, az olajon pirítani kezdjük. Pár perc elteltével hozzáadjuk a megtisztított, felaprított vöröshagymát, újabb néhány perc múlva a megpucolt, zúzott fokhagymát és a köménymagot. Rövid ideig együtt sütjük, majd a tűzről levéve meghintjük a pirospaprikával. Felengedjük a vízzel, a tűzre visszatéve ízesítjük sóval, csilivel és leveskockával. A káposztát néhány vágással felaprítjuk, a levesbe szórjuk. Felforraljuk, és kis lángon kb. 1/2 óráig főzzük. Közben megtisztítjuk és a szalonnánál kicsit nagyobb kockákra daraboljuk a burgonyát. A levesbe tesszük, és puhulásig főzzük. A tejfölt hőkiegyenlítéses módszerrel hozzáadjuk, és pár percnyi főzés után tálaljuk az ételt.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2016. januári számában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése