Lencsefőzelék



Hozzávalók:
50 dkg lencse
kb. 1,5 l víz vagy füstölt hús főzőleve
4–5 babérlevél
1 nagy vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma

1 nagy pohár (330 g) tejföl
2 evőkanál liszt
1 teáskanál mustár
2 csapott teáskanál cukor
kevés ecet (10%-os)


A lencsét a főzést megelőző este többször váltott vízben megmossuk, éjszakára ázni hagyjuk. Másnap leszűrjük, nagy lábasba tesszük a megtisztított és felaprított vörös- és fokhagymával, babérlevéllel együtt, ízesítjük kevéske sóval. Felöntjük a füstölt hús főzőlevével, felforraljuk, majd letakarva, kis lángon puhára főzzük. A tejfölt kézi habverővel elkeverjük a liszttel, a mustárral és a sóval, majd hőkiegyenlítéses módszerrel a lencséhez adjuk. Pár percig kis lángon főzzük, végül ízesítjük kevés ecettel és utánízesítjük némi sóval. A felszeletelt füstölt hússal tálaljuk.

Tipp: készülhet paprikásan is, ebben az esetben a fűszerpaprikát a liszttel együtt adjuk a tejfölhöz, és így habarjuk be a főzeléket.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése