Borókás galambleves lúdgégetésztával



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 6 személyre:
1   k o n y h a k é s z   g a l a m b
s ó
1   t e á s k a n á l   e g é s z   f e k e t e   b o r s
1   t e á s k a n á l   b o r ó k a b o g y ó
3 – 4   s á r g a r é p a
1 – 2   p e t r e z s e l y e m g y ö k é r
1   k i s e b b   k a r a l á b é
1   k i s e b b   z e l l e r g u m ó
1   k i s   c s o k o r   p e t r e z s e l y e m z ö l d
1   n a g y   v ö r ö s h a g y m a
6 – 8   g e r e z d   f o k h a g y m a
1   k á v é s k a n á l   é t e l í z e s í t ő   p o r
1   b o r s ó n y i   c s í p ő s   p a p r i k a k r é m
2   c s o m a g   ( 2 × 2 0 0   g )   l ú d g é g e t é s z t a
a tálaláshoz:
n é h á n y   s z á l   p e t r e z s e l y e m z ö l d
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A zöldségféléket megpucoljuk, a sárgarépát és a petrezselymet hasábokra, a karalábét és a zellert ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A galambot megtisztítjuk, megmossuk, és közepes méretű lábasba tesszük. Felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi ellepi, és főzni kezdjük. Miután felforrt, a habját lekanalazzuk,  ízesítjük sóval, borssal, borókabogyóval, és lefedve, kis lángon főzzük tovább. Kb. 2 óra elteltével beletesszük a zöldségféléket, az ételízesítőt, a paprikakrémet, és újabb 2 órán át gyöngyözve főzzük. Utánaízesítjük, majd pár percnyi főzés után, a tűzről levéve ülepedni hagyjuk.
Közben a tésztát a szokott módon, bő, forrásban lévő, sós vízben kifőzzük, leöblítjük, leszűrjük. A levest szűrőn át a tésztára merjük, meghintjük frissen aprított petrezselyemzölddel, a főtt húst és a zöldségeket külön kínáljuk mellé.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2015. decemberi számában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése