vasárnap, január 10, 2016

Borókás galambleves lúdgégetésztával


Hozzávalók 6 személyre:

  • 1 konyhakész galamb
  • 1 teáskanál egész fekete bors
  • 1 teáskanál borókabogyó
  • 3-4 sárgarépa
  • 1-2 petrezselyemgyökér
  • 1 kis karalábé
  • 1 kis zellergumó
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál házi ételízesítő
  • 1 borsónyi csípős paprikakrém
  • 2 csomag (2 x 20 dkg) lúdgégetészta

a tálaláshoz:

  • néhány szál petrezselyemzöld




  • A zöldségféléket megpucoltam, a sárgarépát és a petrezselymet hasábokra, a karalábét és a zellert ujjnyi vastag szeletekre vágtam.
  • A galambot megtisztítottam, megmostam, és közepes méretű lábasba tettem.
  • Felöntöttem annyi hideg vízzel, amennyi ellepte, és főzni kezdtem.
  • Miután felforrt, a habját lekanalaztam róla, ízesítettem sóval, borssal, borókabogyóval, és lefedve, kis lángon főztem tovább.
  • Kb. 2 óra elteltével beletettem a zöldségféléket, az ételízesítőt, a paprikakrémet, és újabb 2 órán át gyöngyöztetve főztem.
  • Utánaízesítettem, majd pár percnyi főzés után, a tűzről levéve ülepedni hagytam.
  • Közben a tésztát a szokott módon bő, forrásban lévő, sós vízben kifőztem, leöblítettem, leszűrtem.
  • A levest szűrőn át a tésztára mertem, meghintettem frissen aprított petrezselyemzölddel, a főtt húst és zöldségeket külön kínáltam mellé.



A receptet megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin decemberi számában is.

2 megjegyzés:

  1. Finom lehetett! Kiskoromban Anyukám sokszor főzött nekem galamblevest....
    Hol sikerült kapnod?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, szerintem nagyon finom íze van. Házilag jutottam hozzá, ugyanis anyukámék tartottak galambot, és tőlük kaptuk. :)

      Törlés