szerda, december 30, 2015

BÚÉK 2016

Adjon Isten minden jót
ez új esztendőben:
jobb üdőt, mint tavaly volt,
ez új esztendőben;
jó tavaszt, őszt, telet, nyárt,
jó termést és jó vásárt
ez új esztendőben!

Adjon Isten minden jót
ez új esztendőben:
zsíros esőt, kövér hót
ez új esztendőben;
bő aratást, szüretet,
egészséget, jó kedvet
ez új esztendőben!

Adjon Isten minden jót
ez új esztendőben:
drága jó bort, olcsó sót
ez új esztendőben;
jó kenyeret, szalonnát
tizenkét hónapon át
ez új esztendőben!

Adjon Isten minden jót
ez új esztendőben:
vegye el mind a nem jót,
ez új esztendőben;
mitől félünk, mentsen meg,
amit várunk, legyen meg,
ez új esztendőben!

népköltés


Minden kedves látogatómnak és bloggertársamnak szívből kívánok egészségben, eredményekben és sikerekben gazdag, békés, boldog új esztendőt! :)

kedd, december 29, 2015

Banánpuncs


Hozzávalók 4-5 személyre, 2,5 dl-es csészével mérve:

  • 3 banán
  • 1 csésze kókusztejszín
  • 2 csésze kókusztej
  • 1/2 csésze rum
  • 1/4 csésze krémlikőr




  • A megpucolt banánt felkarikáztam, a Russell Hobbs Illumina konyhai robotgép tartályába tettem a tejszínnel, a tejjel és a kétféle alkohollal együtt.
  • A fedelet rátéve és lezárva, 2-es fokozaton krémesre turmixoltam.
  • Lábasba öntöttem, és kevergetve, lassan megmelegítettem, de nem forraltam.
  • Azonnal poharakba töltöttem, és forrón tálaltam.



A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin decemberi számában.

hétfő, december 28, 2015

Áfonyás banánkrém


Hozzávalók 6 pohárhoz:

  • 4 banán
  • 1 kis pohár (180 g) görög joghurt
  • 2 dl habtejszín (30%-os)
  • 10 dkg áfonyadzsem
  • 1 csomag (10 g) porzselatin
  • 2 dl narancslé (100%-os)

a díszítéshez:

  • édes tejszínhab
  • citromfűlevél




  • A megpucolt banánt felkarikáztam, a Russell Hubbs Illumina konyhai robotgép turmix tartályába tettem.
  • Hozzáadtam a joghurtot, a tejszínt, a dzsemet, és a sebességszabályozót 2-es fokozatra állítva egyneművé turmixoltam.
  • A zselatint elkevertem a narancslével, felforrósítottam, de nem forraltam, majd hideg vízfürdőn langyosra hűtöttem.
  • Ezután a tartály fedelén lévő mérőpoharat eltávolítva, a lyukon keresztül a banános turmixhoz öntöttem, miközben továbbra is 2-es fokozaton járattam a gépet.
  • Miután egynemű lett, a krémet a poharakba adagoltam.
  • 4-5 órán keresztül hűtőben dermesztettem.
  • Tálalás előtt citromfűlevéllel és tejszínhabbal díszítettem.


csütörtök, december 24, 2015

Gyümölcsös túrópuding - BOLDOG KARÁCSONYT!!!

Csillagfényben aranyág,
aranyágon alma.
Őrzi három Télapó,
úgysem alszom el ma!
Egész éjjel csodálom
ezt a szép fenyőfát,
csillagfényes, csillagszórós,
csilingelő ágát.
Karácsony, karácsony,
kisült a kalácsom.
Kóstoljátok, egyétek,
a mákosat is vegyétek.
Madár János: Karácsony

Minden kedves bloggertársamnak és látogatómnak kívánok áldott, békés karácsony ünnepet! :)


Hozzávalók 9 db 2 dl-es pudingformához:
a gyümölcsös réteghez:
  • 1 csomag (10 dkg) gyümölcskocsonyapor
  • 3 dl víz
  • 15 dkg bogyósgyümölcs (tisztítva mérve)

a túrós réteghez:
  • 3,5 dl habtejszín
  • 1 csomag (10 g) habfixáló
  • 8 dkg vaj
  • 12 dkg nyírfaporcukor
  • 2 tojássárgája
  • 50 dkg túró
  • 1 citrom
  • 1 csomag (20 g) porzselatin
  • 1 dl víz

a díszítéshez:
  • kevés kókuszreszelék
  • néhány szem gyümölcs



  • A vízből és a gyümölcskocsonyaporból a csomagolásán lévő utasítás szerint zselét készítettem, melegítés közben hozzáadtam a megtisztított gyümölcsöt is.
  • Miután elkészült, néhányszor átkevertem, és elosztottam a vízzel kiöblített pudingformákban – szobahőmérsékleten hűlni és dermedni hagytam.
  • A Russell Hobbs Illumina konyhai robotgép krémfelverő betétjét használva kemény habbá vertem a tejszínt, a habfixálót is beledolgozva.
  • A kész habot tálba szedtem, a betétet a keverőlapátra cseréltem (a tartályt nem kell közben elmosogatni), és először 2-es, majd 3-as fokozaton krémesre dolgoztam a feldarabolt vajat, a porcukrot és a tojássárgáját.
  • Beletettem a morzsolt túrót és a citrom lereszelt héját is, készre kevertettem, tálba öntöttem.
  • A zselatint a csomagolásán található utasítás szerint feloldottam a vízben, folytonos keverés mellett a túrós krémhez adtam, majd a masszába forgattam a tejszínhabot is.
  • A formákban megdermedt gyümölcskocsonya tetejére kanalaztam, elsimítottam, és néhány órára hűtőszekrénybe tettem.
  • Tálalás előtt a pudingokat kifordítottam a formákból (ha szükséges, előtte késsel óvatosan meg is lazíthatjuk a széleknél), a tetejüket pedig kókuszreszelékkel és friss gyümölccsel díszítettem.



A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin decemberi számában is.

szerda, december 23, 2015

Sajtos-diós-morzsás hal


Hozzávalók:

  • 1 kg halfilé (pl. tőkehal, hekk)
  • só, frissen őrölt bors
  • liszt
  • kevés olaj
  • 10 dkg trappista sajt
  • 10 dkg darált dió
  • 5 evőkanál főzőtejszín
  • 3 evőkanál száraz fehérbor
  • durva szemű zsemlemorzsa




  • A halat tenyérnyi szeletekre vágtam, sóztam, borsoztam, lisztbe forgattam, és olajjal enyhén kikent tepsibe sorakoztattam.
  • A sajtot nagy lyukú reszelőn lereszeltem, elkevertem a dióval, a tejszínnel és a borral.
  • A masszát a halszeletekre halmoztam, kanál fejével elegyengettem, végül megszórtam morzsával.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 45 perc alatt szép pirosra sütöttem.
  • Burgonyapürével és birsalmakompóttal tálaltam.



A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin decemberi számában is.

kedd, december 22, 2015

Gesztenyés-diós-meggyes rétes


Hozzávalók 4 rúdhoz:


a tetejére:

  • porcukor




  • A felengedett gesztenyét burgonyanyomón áttörtem, elkevertem a dióval és a zsemlemorzsával.
  • A meggyet leszűrtem, és késes aprítóval durvára daraboltam.
  • 3 réteslapot egymásra rétegeztem úgy, hogy közben mindegyiket megkentem olvasztott zsírral.
  • A legfelső lapot megszórtam előbb a gesztenyés töltelék, majd a meggy negyedével.
  • Feltekertem, sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem.
  • Ugyanígy jártam el a többi réteslappal és töltelékkel, így 4 rudat kaptam.
  • A tetejüket is megkentem olvasztott zsírral.
  • Előmelegített, 180-190 fokos sütőben aranybarnára sütöttem.
  • Miután langyosra hűlt a rétes, ferde szeletekre vágtam, és porcukorral meghintve kínáltam.



A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin decemberi számában is.

hétfő, december 14, 2015

Babapiskótás-mazsolás gesztenyetorta


Hozzávalók 26 cm-es tortaformához:

  • 5 dkg mazsola
  • 1/2 dl rum + kevés a piskóta áztatásához
  • 10 dkg vaj
  • 50 dkg gesztenyepüré
  • 2-3 dl tej
  • kb. 40 dkg babapiskóta

a díszítéshez:

  • 4 dl habtejszín
  • 2 teáskanál vaníliás cukor
  • 1 csomag (10 g) habfixáló
  • 5 dkg gesztenyepüré




  • A torta készítését megelőző este a mazsolát a rumba áztattam.
  • Másnap kihabosítottam a vajat, hozzákevertem a felengedett és áttört gesztenyét, valamint a mazsolát a rummal együtt.
  • A tortaformába raktam egy sor rumos tejbe áztatott babapiskótát.
  • Ráhalmoztam a krém felét, kanál fejével elegyengettem, hogy a résekbe is jusson.
  • Újabb sor áztatott piskóta, majd a krém másik fele következett, végül az egészet egy réteg piskótával zártam le.
  • Folpackkal letakarva 1 éjszakára hűtőbe tettem.
  • Másnap – az oldalánál késsel körben meglazítva – lepattintottam a tortáról a karimát.
  • A tejszínt kemény habbá vertem a cukorral és a habfixálóval.
  • A felével bevontam, a másik felét csillagcsöves habzsákba töltve díszítettem a süteményt.
  • A tetejét áttört gesztenyével hintettem meg.



A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin decemberi számában is.

szombat, december 12, 2015

Fűszeres linzer


Hozzávalók 27 x 38 cm-es tepsihez:

  • 30 dkg liszt
  • 1 csomag (12 g) sütőpor
  • 25 dkg porcukor
  • 30 dkg vaj
  • 30 dkg darált dió
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 tojás
  • 1 kis üveg sárgabaracklekvár

a tetejére:

  • porcukor




  • A sütőporral elvegyített lisztet és a porcukrot gyúródeszkára szitáltam.
  • Beledaraboltam és elmorzsoltam benne a vajat.
  • A fűszerekkel összeforgatott dió és a tojás hozzáadásával egyneművé gyúrtam.
  • Kissé ragacsos, lágy tésztát kaptam, 2 részre osztottam.
  • Az egyiket alaposan lisztezett deszkán kisebb téglalappá nyújtottam, a sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem, és kézzel a tepsi méretére nyomkodtam.
  • Megkentem a lekvárral.
  • A másik tésztacipót kisebb adagokban kinyújtottam, és a lekváros tésztára helyeztem – a nyers tészta könnyen szakad, ezért egyszerűbb több kisebb darabban nyújtani és a tepsibe helyezni.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 45 perc alatt aranybarnára sütöttem.
  • Miután kihűlt, tetszőleges formákat szúrtam ki belőle, és a tetejüket porcukorral meghintve kínáltam – a szaggatáskor leeső tésztadarabokból kevés lekvár hozzáadásával golyókat készíthetünk.
  • A süteményt csokoládémázzal is bevonhatjuk és kockákra vágva kínálhatjuk.



A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin novemberi számában is.

szombat, december 05, 2015

Citromos-fűszeres golyó


Hozzávalók kb. 35 darabhoz:


a forgatáshoz:

  • cukrozatlan kakaópor




  • Az egyik citrom héját lereszeltem, félretettem.
  • A mézet, a cukrot és a citromok kifacsart levét összeforraltam.
  • Hozzáadtam a fűszerekkel összeforgatott diót, és 1-2 percig kis lángon tovább főztem.
  • A tűzről levéve belekevertem a félretett citromhéjat és a vaníliás cukrot.
  • A langyosra hűlt masszából nedves kézzel kb. 1 dkg-os golyókat formáztam.
  • Miután teljesen kihűltek, megforgattam mindet kakaóporban, és jól lehűtve kínáltam.



A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin novemberi számában is.

szerda, december 02, 2015

Ánizsos köménylikőr


Hozzávalók:

  • 2 dkg fekete köménymag
  • 3 dkg ánizsmag
  • 5 dl vodka
  • 40 dkg cukor




  • A köményt és az ánizsmagot mozsárban összetörtem, zárható üvegbe töltöttem, és felöntöttem a vodkával.
  • A keveréket 10 napig áztattam, közben naponta felráztam.
  • Az érési idő leteltével az alkoholt leszűrtem.
  • A cukorból 2 l vízzel szirupot főztem, és amikor langyosra hűlt, összekevertem a szesszel.
  • Eldobható papír teafilteren keresztül üvegekbe szűrtem – így az apróbb szemcséktől is megtisztítottam –, és még néhány napig érleltem.



A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin áprilisi számában is.