vasárnap, november 29, 2015

Szalonnás-gombás röszti


Hozzávalók 15-16 darabhoz:

  • 25 dkg főtt, füstölt szalonna
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 30 dkg gomba
  • 70 dkg burgonya
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld
  • frissen őrölt bors
  • 1 tojás
  • kb. 5 dkg liszt
a sütéshez:

  • kevés olaj
a tálaláshoz:

  • tejföl
  • reszelt sajt



  • A zöldségféléket megtisztítottam.
  • Az apróra kockázott szalonnát nagy serpenyőben sütni kezdtem.
  • Közben a gombát és a vöröshagymát nagyobb darabokra vágtam, és Russell Hobbs Illumina konyhai robotgép finom reszelő betétjével, 1-es fokozaton lereszeltem.
  • A tartályból közvetlenül a szalonnához adtam, és együtt pirítottam tovább addig, amíg zsírjára nem sült.
  • A nagyobb burgonyákat kettő- vagy négyfelé vágtam, és a csövön keresztül, a nyomórúd segítségével – szintén a finomreszelő betétet használva – a tartályba daráltam.
  • Az utolsó krumplidarabokhoz tettem a fokhagymagerezdet és a petrezselyemlevelet is, és együtt aprítottam fel.
  • A burgonyás masszát tálba öntöttem, hozzáadtam a gombás szalonnát, a tojást, a lisztet, ízesítettem sóval és borssal, majd összedolgoztam.
  • Serpenyőben kevés olajat hevítettem, a gombás masszából nagyobb evőkanálnyi adagokat kb. 10 cm átmérőjű körré lapítottam, és mindkét oldalukon ropogósra sütöttem.
  • Melegen, reszelt sajttal és tejföllel kínáltam.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin novemberi számában is.

szerda, november 25, 2015

Zsályás-kakukkfüves fokhagymaleves

Franciaországban ezt az erőt adó levest gyakran főzik betegeknek, olívaolajjal áztatott kenyérhéjra tálalva. Kínálhatunk mellé pizzinit vagy pirított kenyérkockát is. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 4 személyre:

  • 15 gerezd fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • 2 zsályalevél
  • 2-3 kakukkfűág
  • 1 l víz
  • 1 tojás
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • frissen őrölt bors
  • 4 evőkanál olívaolaj




  • A fokhagymát nagyjából megtisztítottam – nem baj, ha marad rajta kevés héj.
  • Lábasba tettem a babérlevéllel, zsályával és kakukkfűvel együtt, ízesítettem sóval, felöntöttem a vízzel, majd felforraltam.
  • Lefedve, kis lángon 1 órán át főztem.
  • A tojást elhabartam a tojássárgájával és a borssal, habverővel állandóan kevergetve beledolgoztam a sajtot és kanalanként adagolva az olajat.
  • Kis adagokban, szűrőn keresztül rámertem a fűszeres levet, a végén a szűrőn jól átnyomkodtam a visszamaradt részeket is.
  • A levest kis lángon melegítve, folyamatos keverés mellett besűrítettem (vigyázva, nem szabad felforrnia, nehogy a tojás kicsapódjon).
  • Azonnal tálaltam.



A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin novemberi számában is.

szombat, november 21, 2015

Marcipános keksz


Hozzávalók kb. 60 darabhoz:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 2-3 teáskanál vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 10 dkg marcipánmassza
  • 1 tojássárgája




  • A lisztet gyúródeszkára szitáltam, hozzáadtam a cukrot és a sót.
  • Beledaraboltam a vajat, elmorzsoltam, majd a lereszelt marcipán és a tojássárgája hozzáadásával egynemű tésztát gyúrtam.
  • Folpackba csomagolva 1 órára hűtőbe tettem.
  • Kisebb adagokban 3-4 mm vékonyra nyújtottam, szaggattam, mintáztam.
  • Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam, és előmelegített, 170 fokos sütőben kb. 10 perc alatt készre sütöttem.
  • Az édesebb ízek kedvelői több cukrot is tehetnek a tésztába.



A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin novemberi számában is.

szerda, november 18, 2015

Hawaii csirkemell gesztenyés bundában


Hozzávalók:

  • 1 ananászkonzerv
  • 1 nagy tojás
  • 1 dl tej
  • 12,5 dkg Maroni natúr gesztenye
  • kevés szódavíz
  • liszt
  • frissen őrölt bors
  • 4 fél csirkemellfilé
  • kb. 10 dkg vékony szelet sonka

a sütéshez:

  • olaj




  • Az ananász leszűrtem, a levét felfogtam.
  • A gyümölcshúst egészen apró kockákra vágtam.
  • A tojást villával alaposan felvertem, hozzáadtam a tejet, 1 dl ananászlevet és a gesztenyemasszát.
  • Kevés szódavizet és annyi lisztet kevertem bele, hogy sűrű palacsintatésztát kapjak.
  • Ízesítettem sóval és borssal, pihenni hagytam.
  • A csirkemellből tenyérnyi szeleteket vágtam, jól kiklopfoltam.
  • Mindkét oldalukat sóztam, borsoztam, majd mindegyikre 1-1 szelet sonkát és ananászkockákat tettem.
  • Feltekertem, hústűvel megtűztem.
  • Lisztbe forgattam, majd a gesztenyés palacsintatésztába mártottam.
  • Bő, forró olajban pirosra sütöttem, papírszalvétán lecsepegtettem.
  • Zöldséges párolt rizzsel tálaltam.



A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin októberi számában is.

csütörtök, november 12, 2015

Sütőtökhab


Hozzávalók 2 pohárhoz:

  • 30 dkg sült sütőtökhús
  • 4 dl kókusztejszín
  • 2 teáskanál nyírfacukor
  • 2 csomag habfixáló

a díszítéshez:

  • kókuszreszelék
  • citromfű- vagy mentalevelek




  • A sütőtököt villával pépesre törtem.
  • A tejszínt közepesen kemény habbá vertem, a vége felé hozzáadtam a cukrot és a habfixálót is.
  • A felét óvatos mozdulatokkal a tökpürébe forgattam.
  • Hosszúkás üvegpoharakba rétegeztem a kétféle habot, végül a desszertet kókuszreszelékkel és citromfűlevelekkel díszítettem, jól lehűtve kínáltam.
  • (A tejszínt a hab készítése előtt 1 órával tegyük fagyasztóba, így könnyebb lesz habbá verni. A kétféle habot sima csövű habzsákokból egyszerűen és szépen tudjuk a poharakba rétegezni.)



A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin novemberi számában is.

szombat, november 07, 2015

Mákos-almás kocka


Hozzávalók 18 x 23 cm-es formához:
a mákos réteghez:

  • 16 dkg kókuszreszelék
  • 14 dkg mák
  • 14 dkg lenmag
  • 20 dkg aszalt datolya
  • 2 dl víz
  • 2 citrom reszelt héja
  • 3-4 evőkanál méz
  • 1/2 kávéskanál őrölt fahéj

az almás réteghez:

  • bő 2 kg alma
  • 4 evőkanál útifűmaghéj
  • 4 evőkanál méz
  • 1/2 kávéskanál őrölt fahéj

a tetejére:

  • kókuszreszelék




  • A kókuszreszeléket a mákkal és a lenmaggal ledaráltam.
  • A datolyát kimagoztam, a vízből keveset hozzáöntöttem, és késes aprítóval szinte krémesre aprítottam.
  • Összekevertem a mákos eleggyel, majd a többi alapanyagot is hozzáadva a tésztát egyneművé kevertem.
  • Az almát megpucoltam, lereszeltem, kinyomkodtam a levét.
  • Hozzáadtam az útifűmaghéjat és a mézet, ízesítettem a fahéjjal.
  • A mákos tészta felét a tepsibe tettem, nedves evőkanál aljával szépen elegyengettem.
  • Rátettem az almás massza felét, ezt is elsimítottam.
  • Kis adagokban, egyenletesen elosztva, hogy mindenhová jusson, rámorzsoltam a maradék mákos elegyet.
  • Óvatosan, hogy az almás részt ne nyomjam szét, simára egyengettem.
  • Végül befedtem a maradék almás keverékkel, elsimítottam, a tetejét kókuszreszelékkel hintettem meg, és kockákra szeletelve tálaltam.



A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin októberi számában is.

szerda, november 04, 2015

Tárkonyos pácolt fokhagyma


Hozzávalók:

  • 50 dkg fokhagyma
  • 5 dl száraz fehérbor
  • 1 dl 10%-os ecet
  • 1 evőkanál só
  • 15 dkg nyírfacukor
  • 2 teáskanál tarka bors
  • 5 babérlevél
  • 5 madárszem csili
  • 5 szál friss tárkony
  • olaj




  • A fokhagymát megpucoltam, a gerezdeket megmostam, az esetleges hibás részeket eltávolítottam.
  • A tárkonyt leöblítettem, jól lecsepegtettem, a szárról lecsipkedtem a leveleket.
  • Lábasban melegíteni kezdtem a bort, hozzáadtam az ecetet, a sót, a cukrot, a borsot és a babérlevelet.
  • Miután felforrt, beletettem a csilit, a tárkonylevelet és a fokhagymát, majd újraforrástól számítva bő 5 percig kis lángon főztem.
  • A levével együtt befőttesüvegbe töltöttem, lefedtem, és 1 napig érleltem.
  • Ezután ismét felforraltam, bő 5 percig kis lángon főztem, majd hagytam kihűlni.
  • A fűszeres páclével együtt kis üvegekbe töltöttem, mindegyik tetejére kevés olajat csorgattam.
  • Lezártam, és sötét, hűvös helyre tettem.
  • Felbontás után hűtőszekrényben kell tartani. A savanyított gerezdeket vékony karikákra vágva sült vagy grillezett húsokhoz, sajtokhoz kínálhatjuk, az esetlegesen megmaradó páclevet pedig salátaecetként használhatjuk.



A recept megjelent a Kifőztük Gasztromagazin októberi számában is.