szerda, október 28, 2015

Gesztenyés hamis somlói

Mostanában előzetes komment nélkül teszem fel a recepteket a blogra, sajnos csak annyira jut idő, hogy beírjam a receptet, nézelődni pedig már végképp nem tudok, ne haragudjatok érte. :( Most mégis írok gyorsan néhány sort, mert ez a pohárdesszert nagy kedvencünk lett. Ezzel a fajta gesztenyepürével készítve - amiben egy kis dió is van - ízben nagyon a somlóira hajaz, csak gesztenyés változatban. Mi nagyon szerettük, csak ajánlani tudom. :) És már azon gondolkodom, hogy hogy tudok belőle tortát csinálni, mert ezzel az ízvilággal nagyon finom lesz tortaként is. :) Sok sikert hozzá! :)


Hozzávalók 6 pohárhoz:

  • 18 babapiskóta
  • 6 evőkanál rum
  • 1 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 1 evőkanál cukor
  • 1/2 l tej
  • 1 csomag Maroni gyorsfagyasztott gesztenyés finomság diópürével
  • 1 kis üveg amaréna meggy (vagy meggybefőtt)
  • 2-2,5 dl habtejszín
  • 1 teáskanál vaníliás cukor

a csokoládéöntethez:

  • 1,5 dl víz
  • 13 dkg cukor
  • 7 dkg cukrozatlan kakaópor




  • A csokoládéöntethez felforraltam a vizet, hozzáadtam a cukrot.
  • Kis lángon addig főztem tovább, amíg a cukor teljesen fel nem oldódott.
  • Beleszórtam a kakaót, és habverővel folyamatosan kevergetve, kis lángon, néhány perc alatt besűrítettem, majd hűlni hagytam.
  • Poharanként 3-3 babapiskótát falatnyi darabokra tördeltem, a poharak aljába tettem.
  • Meglocsoltam 1-1 evőkanál rummal.
  • A pudingporból a cukorral és a tejjel a szokott módon sűrű pudingot főztem.
  • A tűzről levéve néhány percig hűlni hagytam, majd óvatosan beleforgattam a felengedett és áttört gesztenyét.
  • A krémet a poharakba adagoltam, kanállal kicsit igazgatva a piskótadarabokat, hogy lehetőleg mindenhol érje krém.
  • A meggyet leszűrtem, szétosztottam a krém tetejére, majd ízlés szerinti mennyiségű csokoládéöntettel locsoltam meg.
  • Miután szoba-hőmérsékletűre hűlt, hűtőbe tettem.
  • Tálalás előtt a tejszínből kemény habot vertem, a vége felé beledolgoztam a vaníliás cukrot is, és csillagcsöves habzsákból a desszert tetejére halmoztam.
  • A esetlegesen megmaradó csokoládéöntetet palacsinta, fagylalt mellé kínálhatjuk.



A recept megjelent a Kifőztük Magazin októberi számában is.

vasárnap, október 25, 2015

Egyszerű diós saláta


Hozzávalók 2-3 személyre:

  • 2 maréknyi dióbél
  • 5 dkg madársaláta
  • 5 dkg vegyes csíra
  • az öntethez: 
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • 1 evőkanál narancslé
  • 1 teáskanál magos mustár
  • frissen őrölt bors




  • A diót nagyobb darabokra tördeltem, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 5 perc alatt megpirítottam, majd hagytam kihűlni.
  • Az öntet hozzávalóit alaposan elkevertem.
  • A madársalátát elrendeztem a tányérokon, megszórtam a dióval, ráhalmoztam a csírát, és meglocsoltam az öntettel, és azonnal tálaltam.



A recept megjelent a Kifőztük Magazin októberi számában is.

csütörtök, október 22, 2015

Paradicsomleves gazdagon


Hozzávalók 4-6 személyre:

  • néhány evőkanál olaj
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 50 dkg csirkemellfilé
  • 3 sárgarépa
  • 2 petrezselyemgyökér
  • frissen őrölt bors
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld
  • 1 púpozott evőkanál liszt + a galuskához
  • 1 l paradicsomlé
  • 1-1,5 l víz
  • 1 húsleveskocka
  • 1 tojás




  • A zöldségféléket megtisztítottam, a petrezselyemzöldet felaprítottam.
  • A hagymát apró kockákra, a sárgarépát és a petrezselymet 1/2 cm-es karikákra, a húst falatnyi darabokra vágtam.
  • Az olajat felhevítettem, a hagymát és a húst pirítani kezdtem rajta, majd pár perc elteltével hozzáadtam a felkarikázott zöldségeket is.
  • Sóztam, borsoztam, meghintettem a petrezselyemzölddel, és lefedve, kis lángon kb. 30 percig pároltam.
  • Megszórtam a liszttel, rövid ideig pirítottam, majd felöntöttem a paradicsomlével és a vízzel – a víz mennyisége a paradicsomlé sűrűségétől függ.
  • Beletettem a leveskockát, felforraltam, és kis lángon készre főztem.
  • Közben a tojásból a liszttel és pici sóval galuskatésztát készítettem, amit a fövő levesbe szaggattam.
  • Néhány percig főztem, végül tálaltam.



A recept megjelent a Kifőztük Magazin októberi számában is.

kedd, október 20, 2015

Pikáns, szőlős csirkemájsaláta


Hozzávalók:

  • 2-3 evőkanál olaj
  • 50 dkg csirkemáj
  • 1 nagy fürt fehér szőlő
  • 1 nagy fürt kék szőlő
  • 1 kis üveg ecetes gyöngyhagyma




  • A szőlőt megmostam, lecsepegtettem, a gyöngyhagymát leszűrtem úgy, hogy a levét felfogtam. (Lehetőleg mag nélküli, vékony héjú szőlőt válasszunk hozzá.)
  • A májat megtisztítottam, kettévágtam.
  • Az olajat serpenyőben felhevítettem, közepes lángon készre pirítottam rajta a májat.
  • Kiszedtem, kicsit hűlni hagytam.
  • Közben leszemeztem a szőlőt, tálba tettem.
  • A májat – a nagyobb darabokat 2-3 felé vágva – a gyöngyhagymával együtt óvatosan hozzáforgattam.
  • A hagyma felfogott levéből néhány evőkanálnyit a serpenyőben visszamaradt zsiradékhoz adtam, pár percig kis lángon forraltam.
  • Az öntetet még melegen a salátára locsoltam.
  • Friss vagy pirított kenyérrel azonnal tálaltam.



A recept megjelent a Kifőztük Magazin októberi számában is.

péntek, október 16, 2015

Körtés-mandulás minimuffin


Hozzávalók kb. 80 minimuffinhoz:

  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg nyírfacukor
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 1 csipet só
  • 4 tojás
  • 40 dkg körte
  • 20 dkg mandula
  • 30 dkg rétesliszt
  • 1 csomag (12 g) sütőpor

a tetejére:

  • 25 dkg mascarpone
  • 3 dl habtejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 2-3 evőkanál szeletelt mandula




  • A körtét megmostam, megpucoltam, kettévágva a magházát eltávolítottam, és nagy lyukú reszelőn lereszeltem.
  • A mandulát ledaráltam.
  • A vajat a cukorral, a vaníliával és a sóval habosra vertem.
  • Egyesével hozzákevertem a tojásokat, majd fakanállal belekevertem a levétől lecsepegtetett körtét és a mandulát, valamint a sütőporral elkevert lisztet.
  • A muffintepsi mélyedéseit kibéleltem papírkapszlival, bő 3/4-ig töltöttem mindegyiket masszával.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőben a muffinokat 18-20 perc alatt készre sütöttem, rácson hagytam kihűlni.
  • A tejszínből kemény habot vertem, a vége felé hozzáadva a fahéjat és a habfixálót is.
  • A mascarponét kikevertem, majd laza mozdulatokkal beleforgattam a habot.
  • A krémet csillagcsöves habzsákból a muffinok tetejére adagoltam, végül száraz serpenyőben enyhén megpirított mandulaszeletekkel hintettem meg.



A recept megjelent a Kifőztük Magazin októberi számában is.

szerda, október 14, 2015

Krémrizs vörösboros gyümölccsel


Hozzávalók 5-6 pohárhoz:

  • 10 dkg aszalt sárgabarack
  • 5 dkg óriás aranymazsola
  • 5 dkg aszalt vörös áfonya
  • 5 dl vörösbor
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • 20 dkg rizottórizs
  • 5 dl tej
  • 5 dl víz
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg vaníliás cukor
  • 1 kezeletlen héjú citrom
  • 3 zselatinlap

a díszítéshez:

  • tejszínhab
  • 1 csipet őrölt fahéj




  • A desszert készítését megelőző este az aszalványokat a borba áztattam.
  • Másnap az egészet közepes lángon felforraltam, és a kevés vízzel elkevert étkezési keményítővel besűrítettem, majd hagytam kihűlni.
  • A rizsből a sóval, a tejjel, a vízzel, a vajjal és a cukorral a szokott módon tejberizst főztem.
  • Amikor már puha volt a rizs, elzártam alatta a lángot, ízesítettem a vaníliás cukorral és a citrom reszelt héjával, majd letakarva pihentettem.
  • Közben a zselatinlapokat vízbe áztattam, és miután megduzzadtak, a forró rizsben feloldottam és elkevertem.
  • Ezt is hűlni hagytam.
  • A boros gyümölcsöt és a rizst nagyobb evőkanálnyi adagokban a poharakba rétegeztem.
  • A tetejüket tejszínhabbal, fahéjjal díszítettem, és jól behűtve kínáltam.


hétfő, október 12, 2015

Csírás sajtgolyó


Hozzávalók 50 golyóhoz:

  • 30 dkg trappista sajt
  • 2 dl kókusztejszín
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 1-2 ecetes uborka
  • frissen őrölt bors
  • kb. 2 evőkanál zsemlemorzsa

a forgatáshoz:





  • A hagymát megpucoltam, és az uborkával együtt késes aprítóban felaprítottam.
  • A sajtot lereszeltem, majd alaposan összekevertem a tejszínnel, a hagymával és az uborkával, ízesítettem sóval és borssal.
  • Annyi zsemlemorzsát adtam hozzá, hogy jól formázható masszát kapjak.
  • Nedves kézzel apró golyókat formáltam belőle.
  • A csírát késes aprítóban nem túl apróra vágtam, és megforgattam benne a sajtgolyókat.
  • Jól lehűtve, pirítóssal vagy friss kenyérrel, sós pékáruval kínáltam.



A recept megjelent a Kifőztük Magazin októberi számában is.

péntek, október 09, 2015

Almás gesztenyegolyó


Hozzávalók kb. 70 darabhoz:

  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 7,5 dkg kókuszreszelék
  • 20 dkg Maroni fehérarany gesztenyepüré
  • 15 dkg tisztított, reszelt alma
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 evőkanál rum

a forgatáshoz:

  • 3-4 dkg kókuszreszelék




  • A felengedett gesztenyepürét áttörtem, és a többi hozzávalóval együtt kézzel egyneművé dolgoztam.
  • Nedves kézzel apró golyókká formáltam, kókuszreszelékbe hempergettem.
  • Jól lehűtve kínáltam.



A recept megjelent a Kifőztük Magazin októberi számában is.

hétfő, október 05, 2015

Tökmagos-juhtúrós stangli


Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 teáskanál só
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg juhtúró
  • kb. 4 evőkanál tejföl

a tetejére:

  • 1 tojás
  • 5-7 dkg tökmag




  • A sütőporral elkevert lisztet gyúródeszkára szitáltam, hozzáadtam a sót.
  • Beledaraboltam és elmorzsoltam benne a vajat.
  • A juhtúró és a tejföl hozzáadásával egynemű tésztát gyúrtam.
  • Lisztezett felületen kb. 1/2 cm vastagra nyújtottam.
  • Megkentem az enyhén felvert tojással, megszórtam a durvára aprított tökmaggal - kézzel finoman bele is simogattam a tésztába.
  • Derelyemetszővel stanglikra vágtam, és előmelegített, 200 fokos sütőben kb. 17 perc alatt pirosra sütöttem.


vasárnap, október 04, 2015

Gesztenyés májfasírt


Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemáj
  • húsleves vagy alaplé
  • 12 dkg apróra kockázott füstölt szalonna
  • 2 tojás
  • 2 csomag (25 dkg) Maroni natúr gesztenye
  • só, bors, őrölt szerecsendió
  • zsemlemorzsa
  • olaj




  • A májat megtisztítottam, kettévágtam, és a forró húslevesben, kis lángon kb. 5 percig főztem.
  • Leszűrtem, hagytam kihűlni.
  • Késes aprítóban a szalonnával együtt pépesítettem.
  • Hozzáadtam a gesztenyét, a tojást, ízesítettem sóval, borssal és szerecsendióval.
  • Vizes kézzel 1,5 dkg-nyi golyókat formáztam a masszából, zsemlemorzsába forgattam, és forró olajban kisütöttem.
  • Papírtörlőre szedve mindet lecsepegtettem.
  • Előételként tartármártással, főételként salátával vagy burgonyakörettel tálaltam.



A recept megjelent a Kifőztük Magazin szeptemberi számában is.