szerda, szeptember 30, 2015

Habos-karamellás szelet


Hozzávalók kb. 25 x 36 cm-es tepsihez:
a tésztához:

  • 45 dkg liszt
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 10 dkg porcukor
  • 15 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1/2 dl tej

a krémhez:

  • 2 csomag karamellízű pudingpor
  • 10 dkg cukor
  • 7 dl tej
  • 20 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor

a tetejére:

  • 2,5 dl habtejszín
  • 1 tubus (17 dkg) cukrozott sűrített tej
  • 1 csomag zselatinfix
  • mogyorókrokant




  • A szódabikarbónával elkevert lisztet, a kakaóport és a porcukrot gyúródeszkára szitáltam.
  • Beledaraboltam a vajat, elmorzsoltam benne, majd a tojással és a tejjel egynemű tésztává gyúrtam.
  • 4 részre osztottam, mindegyiket kb. 25 x 36 cm-esre nyújtottam.
  • A tepsi zsírozott, lisztezett hátoldalán megsütöttem a lapokat – előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 10 perc szükséges 1 lap sütéséhez.
  • Amíg hűltek a lapok, elkészítettem a krémet.
  • A pudingport elkevertem a cukorral és a kisebb adagokban hozzáadott tejjel, majd kis lángon, folyamatosan keverve felforraltam, 1-2 percig főztem.
  • A vajat kihabosítottam a vaníliás cukorral, és hozzádolgoztam a kihűlt pudingot.
  • A tejszínből kemény habot vertem, a vége felé hozzáadtam a sűrített tejet és a zselatinfixet.
  • A lapokat megtöltöttem a krémmel, a legfelsőre halmoztam és egyenletesre simítottam a habot.
  • Megszórtam mogyorókrokanttal, és 1 éjszakára hűtőbe tettem.
  • Másnap hosszúkás szeletekre vágva kínáltam.



A recept megjelent a Kifőztük Magazin szeptemberi számában is.

szombat, szeptember 26, 2015

Ricottás palacsinta


Hozzávalók 12 palacsintához:

  • 2 tojás
  • 1 evőkanál porcukor
  • 25 dkg ricotta
  • 1,25 dl tej
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipetnyi só
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 10 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor

a sütéshez:

  • kevés olaj




  • A tojásokat szétválasztottam, a fehérjét kemény habbá vertem, a vége felé a porcukrot is beledolgozva.
  • A sárgáját elkevertem a ricottával, hozzáadtam a tejet.
  • Beleszitáltam a sütőporral elvegyített lisztet, ízesítettem a citromhéjjal, sóval és vaníliakivonattal, összeforgattam.
  • Végül óvatos mozdulatokkal beledolgoztam a habot.
  • Olajozott, kicsi serpenyőben a szokott módon palacsintákat sütöttem a masszából.
  • Gyümölcs- és csokoládéöntettel, tejszínhabbal tálaltam.



péntek, szeptember 25, 2015

Frankfurti leves


Hozzávalók:

  • 1 nagy vöröshagyma
  • olaj
  • 5 gerezd fokhagyma
  • bő 1 kg kelkáposzta
  • só, őrölt bors, majoránna
  • 1 nagy pohár (330 g) tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 teáskanál pirospaprika
  • 1 húsleveskocka
  • 5 pár virsli




  • A kétféle hagymát megpucoltam és apróra kockákra vágtam, a kelkáposzta külső leveleit eltávolítottam, majd a fejet kisujjnyi széles csíkokra metéltem.
  • Kevés olajon pirítani kezdtem a vöröshagymát, pár perc elteltével hozzáadtam a fokhagymát is.
  • Újabb pár percnyi pirítás után belekerült a káposzta, majd miután kissé összeesett, kb. 3 dl vizet öntöttem rá.
  • Ízesítettem sóval, borssal és majoránnával, és kis lángon, lefedve szinte teljesen puhára pároltam.
  • Közben néhány evőkanálnyi olajból és a lisztből barna rántást készítettem, a tűzről levéve elkevertem benne a pirospaprikát, hűlni hagytam.
  • A puha káposztát felöntöttem 1,5-2 l vízzel, beletettem a leveskockát, és nagy lángon felforraltam, majd pár percig főztem.
  • A kihűlt rántást elkevertem a tejföllel, majd hőkiegyenlítéses módszerrel a leveshez adtam.
  • A virslit felkarikáztam, a kelhez adtam, végül pár percnyi főzést és utánízesítést követően tálaltam a levest.


hétfő, szeptember 21, 2015

Mandulás és fekete ribizlis töltött keksz - Segítsüti 2015 ősz


Hallottatok már a Segítsütiről? :) Rászoruló gyermekek támogatására idén ősszel már 13. alkalommal kerül megszervezésre 30 gasztroblogger közreműködésével a jótékonysági akció, melynek részleteiről itt olvashattok. A lényeg, hogy 30 gasztroblogger készül 30 édességgel, melyekre 2015. szeptember 21-étől 2015. szeptember 24-én (csütörtökön) 16:00-ig lehet licitálni a Segítsüti honlapján – a felajánlott édességet az kapja, aki a legmagasabb összeggel licitál rá. A befolyt támogatási összegből most a Mosoly Alapítványt fogjuk támogatni, rajtuk keresztül a beteg és lelki traumát átélt gyermekek gyógyulását segítjük. Az Alapítvány ingyenes mese- és művészetterápiákkal kezeli, enyhíti a gyerekek testi betegségével járó pszichés problémáit, igyekszik megerősíteni a családtagokat is, hogy a lehető legjobban tudják támogatni beteg gyermeküket.


Számomra nagyon megtisztelő megkeresést kaptam, amit természetesen el is fogadtam, így most én is tagja vagyok a segítsütis gasztroblogger csapatnak – háromgyermekes anyukaként magától értetődő, hogy nagyon szívesen segítek a Mosoly Alapítvány nemes céljainak támogatásában. A felajánlott süteményem pedig mandulás és fekete ribizlis keksz, tejszínes csokoládékrémmel töltve. Mutatós és finom sütemények, emellett még azért is esett rájuk a választásom, mert jól csomagolhatók és szállíthatók, tehát bárhová nagyon szívesen postázom. Ha szeretnétek támogatni az alapítványt és a sütik is tetszenek, itt tudtok licitálni. :)

szombat, szeptember 12, 2015

Narancsos gesztenyekrém


Hozzávalók 6 személyre:

  • 2 csomag (2 x 20 dkg) Maroni fehérarany gesztenyepüré
  • 5 dl habtejszín
  • 1 evőkanál rum
  • 18 babapiskóta
  • kb. 2 dl 100%-os narancslé
  • 2 evőkanál narancslikőr
  • 1 kis üveg (30 dkg) narancsdzsem

a díszítéshez:

  • kakaópor
  • narancscikkek




  • A felengedett gesztenyepürét áttörtem, elkevertem a rummal és 1 dl tejszínnel.
  • A maradék tejszínt kemény habbá vertem, és óvatosan a gesztenyébe forgattam.
  • A narancslevet elvegyítettem a likőrrel.
  • A piskótákat 2-3 darabra törtem, jól megmártottam a narancslében, és a felét szétosztottam a poharakban.
  • Rákanalaztam a dzsem felét, majd befedtem a gesztenyés hab felével.
  • Erre ismét áztatott babapiskóta, dzsem és gesztenyehab került.
  • A desszertet jól lehűtöttem, majd tálalás előtt meghintettem kakaóporral és narancscikkekkel díszítettem.



A recept megjelent a Kifőztük Magazin szeptemberi számában is.

kedd, szeptember 08, 2015

Szendvicskrém háromszor


Hozzávalók 4-6 személyre:
az alaphoz:

  • 25 dkg túró
  • 1 kis pohár (140 g) natúr joghurt
  • 5 dkg mascarpone

a paprikáshoz:

  • az alap 2/5-e
  • 1 evőkanál ketchup
  • 1 teáskanál édes-nemes fűszerpaprika
  • 2,5 dkg reszelt vöröshagyma
  • frissen őrölt bors

a kolbászoshoz:

  • az alap 1/5-e
  • 15 dkg füstölt kolbász
  • 1 dkg reszelt vöröshagyma
  • 1 evőkanál majonéz

a zöld fűszereshez:

  • az alap 2/5-e
  • 2,5 dkg reszelt vöröshagyma
  • zöld fűszer ízlés szerint (pl. metélőhagyma, petrezselyemzöld, kakukkfű)
  • 1 csipet cukor

a tálaláshoz:

  • szeletekre vágott kenyér
  • salátalevél
  • kapribogyó
  • alma




  • Az alaphoz áttörtem a túrót, elkevertem a joghurttal és a mascarponével.
  • Az alapkrém 2/5-éhez dolgoztam a ketchupot, a paprikát és a hagymát, ízesítettem sóval és borssal.
  • A másik 2/5 részéhez a hagymát és ízlés szerinti mennyiségű, megmosott és felaprított zöld fűszert, valamint sót és cukrot kevertem.
  • A maradék krémhez a késsel vagy késes aprítóval pépesített kolbászt, a hagymát és a majonézt adtam, összedolgoztam.
  • Tálaláskor a kenyérre salátalevelet fektettem, erre tettem a paprikás krémet, amit kapribogyóval szórtam meg.
  • A zöld fűszeres krémmel megkent szendvics tetejét vékony almaszeletekkel, a kolbászosét almacsíkokkal díszítettem.



A recept megjelent a Kifőztük Magazin szeptemberi számában is.

péntek, szeptember 04, 2015

Gesztenyés-narancsos-kakaós csiga


Hozzávalók 40 darabhoz:
a tésztához:

  • 1,25 dl langyos tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 15 dkg porcukor
  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 3 tojás

a töltelékhez:

  • 18 dkg narancsdzsem
  • 20 dkg Maroni gesztenyés desszert
  • 6 dkg amaretti keksz
  • 6 dkg mandula
  • 6 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 3-5 dkg porcukor
  • néhány evőkanál tejszín

a tetejére:

  • porcukor




  • A cukorból 1 evőkanálnyit feloldottam a tejben, belemorzsoltam az élesztőt, és hagytam felfutni.
  • Közben tálba szitáltam a lisztet és a maradék cukrot, elmorzsoltam benne a vajat.
  • Hozzáadtam a tojást, majd az élesztőt is, és egynemű, fényes, a tál falától elváló tésztát dagasztottam.
  • Letakarva, langyos helyen hagytam a duplájára kelni.
  • A töltelékhez alaposan elkevertem a dzsemet, az áttört gesztenyét, a késes aprítóval ledarált mandulát és kekszet, valamint az átszitált kakaóport és porcukrot.
  • Annyi tejszínt adtam hozzá, hogy kenhető, de ne lágy masszát kapjak.
  • A megkelt tésztát alaposan lisztezett deszkára borítottam, finoman átgyúrtam, és 2 részre osztva cipókat formáltam belőle.
  • Az egyiket 30 x 40 cm-es téglalappá nyújtottam, megkentem a töltelék felével, a hosszabbik oldala mentén felcsavartam, majd 2 cm széles szeletekre vágtam.
  • A tekercseket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam úgy, hogy kellő távolságot hagytam köztük, majd előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt készre sütöttem.
  • A másik tésztacipóval ugyanígy jártam el.
  • A csigákat hagytam kihűlni, majd a tetejüket meghintettem porcukorral, és tálaltam.



A recept megjelent a Kifőztük Magazin júliusi számában is.

szerda, szeptember 02, 2015

Citromos halfilé gyufatésztával


Hozzávalók 3-4 személyre

  • 40 dkg pangasius- vagy más halfilé
  • frissen őrölt bors
  • kevés olaj
  • 2 citrom
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 dl erőleves
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 3 dl tejszín
  • néhány bazsalikomlevél
  • 25 dkg gyufatészta




  • A halat tenyérnyi szeletekre vágtam, sóztam, borsoztam.
  • A citromokat kettévágtam, mindegyikből levágtam 1-1 vékony karikát, a maradéknak kifacsartam a levét.
  • Serpenyőben olajat hevítettem, a citromkarikákkal együtt átsütöttem rajta a halszeletek mindkét oldalát, majd mindent kiszedtem belőle.
  • A visszamaradt zsiradékon megpirítottam a megtisztított és apró kockákra vágott vöröshagymát.
  • Felengedtem a borral, az erőlevessel és a citromlével, pár percig kis lángon főztem.
  • A keményítőt elkevertem a tejszínnel, és besűrítettem vele a mártást.
  • Sóztam, borsoztam, majd beletettem a haldarabokat, és rövid ideig rotyogtattam.
  • Közben a tésztát a szokott módon bő, forrásban lévő, sós vízben kifőztem, leszűrtem.
  • A metéltet tányérokra halmoztam, elhelyeztem rajta a halszeleteket – ízlés szerinti mennyiségű mártással leöntve –, majd a sült citromkarikákkal és a megtisztított, apróra vágott bazsalikomlevelekkel díszítve tálaltam.



A recept megjelent a Kifőztük Magazin augusztusi számában is.