szombat, augusztus 29, 2015

Túrós tésztapuding

Túrós tésztapuding a Kifőztük Magazin augusztusi számából. Kezdő konyhatündérek figyelmébe is, egyszerűen és viszonylag gyorsan elkészíthető, és a tetején a morzsás pirított mandularéteggel naggyon fincsi. A fotón még eperrel tálalva, aktuálisan málnával, áfonyával vagy ezekből készült finom öntettel tudnám elképzelni. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 25 dkg széles metélt
  • 10 dkg nyírfacukor
  • 2 tojás
  • 10 dkg natúr krémsajt
  • 10 dkg tejföl
  • 25 dkg túró
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 1 nagy citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

a forma kenéséhez:

  • vaj

a tetejére:

  • 6 dkg vaj
  • 5 dkg mandulapehely
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • nyírfaporcukor




  • A tésztát enyhén sós, forrásban lévő vízben kifőztem, leöblítettem és jól lecsepegtettem.
  • A tojást kihabosítottam a cukorral, hozzáadtam a krémsajtot, a tejfölt és a szétmorzsolt túrót.
  • Ízesítettem a fahéjjal, a citromhéjjal, a vaníliakivonattal, és jól összedolgoztam.
  • Beleforgattam a tésztát, és a vajjal alaposan kikent sütőformába öntöttem.
  • A vajat felhevítettem, aranyszínűre pirítottam benne a mandulapelyhet.
  • A tűzről levéve belekevertem a zsemlemorzsát, és a túrós tészta tetejére szórtam.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt készre sütöttem.
  • Porcukorral meghintve azonnal tálaltam. (Fogyaszthatjuk magában, de kínálhatunk mellé idénygyümölcsöt vagy tetszés szerinti öntetet.)


csütörtök, augusztus 27, 2015

Vaníliafagylalt

Emese blogján találtam a krémes, főzés és fagylaltgép nélküli vaníliafagylalt receptjét. Valóban nem egy kőkeményre jegesedett fagyit kanalaztunk, és az íze is finom volt, így én is csak ajánlani tudom azoknak, akiknek nincs fagylaltgépük, – vagy mint én – a fagyasztóban való hely hiányában vagy egyéb okból nem tudják vagy nem akarják a gépet használni. :) Mi turbóztuk a fagyit egy kis csokiöntettel is, sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 2 tubus (2 x 170 g) sűrített tej (cukrozott)
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 vaníliarúd
  • 2 teáskanál Baileys krémlikőr
  • 500 g habtejszín (30%-os)


  • A sűrített tejhez kevertem a vaníliakivonatot, a likőrt és a vaníliarúd kikapart magjait.
  • A tejszínből kemény habot vertem, majd a sűrített tejes masszába forgattam.
  • Lapos, zárható műanyag dobozban készre fagyasztottam.

szombat, augusztus 15, 2015

Kókuszpuding

Időnként kedvet kapok egy-egy paleo étel vagy desszert elkészítéséhez. A kókuszpuding is ezek közé tartozik, és itt is igaz, hogy attól, hogy valami az egészségesebb kategóriába tartozik, lehet nagyon finom. A Kókuszvilág már jól bevált kókusztejszínével készült – a gyümölcsös öntet nem kötelező hozzá, anélkül is abszolút megállja a helyét. A receptet megtaláljátok a Kifőztük Magazin júliusi számában is, sok sikert hozzá!


Hozzávalók 8 adaghoz:

  • 2 dl kókusztejszín
  • 5 dl víz
  • 4 evőkanál nyírfacukor
  • 20 dkg kókuszreszelék
  • 5 evőkanál útifűmaghéj




  • A kókusztejszínt a vízzel és a cukorral kis lángon, időnként megkeverve felforraltam.
  • Hozzáadtam a kókuszreszeléket, és óvatosan újra felforraltam.
  • A tűzről levéve kanalanként beledolgoztam az útifűmaghéjat.
  • Vízzel kiöblített formákba adagoltam (kicsit bele is nyomkodva, tömörítve), majd miután kihűlt, hűtőbe tettem néhány órára.
  • A formákból kiborítva tetszőleges díszítéssel, igény szerint mártással, öntettel tálaltam.


hétfő, augusztus 10, 2015

Kökényboros-kakukkfüves hagyma

Nagyon egyszerűen elkészíthető, különlegesen finom köret a kökényboros-kakukkfüves hagyma. Grillezett, sült vagy párolt húsokhoz, sajtos burgonyapüré kíséretében kínáltam, így együtt nagyon finom volt. A kökénybor már önmagában is kuriózumnak számít, ez a finom gyümölcsbor flavonoidokban és ásványi anyagokban gazdag, mely jó hatással van az emberi szervezetre. Ízvilága a vörösboréra emlékeztető, fanyarkás szilvás lecsengéssel. A bort a Csipkerózsa Kft. biztosította, a recept megjelent a Kifőztük Magazin júliusi számában is. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 25 dkg fejesedő újhagyma vagy mogyoróhagyma
  • kevés olívaolaj
  • 2 evőkanál (nyírfa)cukor
  • 2,5 dl kökénybor
  • frissen őrölt bors
  • 4-5 kakukkfűág




  • A hagymát megtisztítottam; ha újhagymát használunk, keveset a szárrészből is rajtahagyunk.
  • Az olajon megpirítottam, rászórtam a cukrot, és állandó kevergetés mellett tovább sütöttem.
  • Hozzáadtam a bort, ízesítettem sóval, borssal és a megmosott, lecsepegtetett kakukkfűágakkal, majd fedő alatt, közepes lángon puhára pároltam.


szombat, augusztus 08, 2015

Brokkolicsírás töltött paradicsom

Újabb csírás finomságot hozok, a Bioháló jóvoltából finom brokkolicsíra került a paradicsom töltelékébe. A bio brokkolicsíra vegyületeiben a legerősebb zöldségfélék közé tartozik; a legnagyobb mennyiségben tartalmazza a vitaminokat, az enzimeket, az ásványi anyagokat; rengeteg, a szervezet számára hasznos vegyületet tartalmaz; immunerősítő. A csíra mellett egészséges és finom köles és tőkehalmáj is került a paradicsomokba, az étel összességében alacsony szénhidráttartalmú. Előételként ajánlom, de én szívesen fogyasztottam csak így önmagában főételként is, főleg kánikulai napokon. :) A receptet megtaláljátok a Kifőztük Magazin júliusi számában is, sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 12,5 dkg hántolt, előgőzölt köles
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1 doboz (12 dkg) tőkehalmáj
  • 5 evőkanál majonéz
  • 1 dl tejföl
  • frissen őrölt bors
  • brokkolicsíra
  • 8 közepes paradicsom




  • A kölest a csomagolásán található utasítás szerint megfőztem, lecsepegtettem, villával átkevertem, és hagytam kihűlni.
  • A paradicsomok tetejét levágtam, a belsejüket kikapartam.
  • A hagymát megtisztítottam, egészen apróra kockáztam.
  • Összeforgattam a villával szétnyomott tőkehalmájjal, a paradicsomvelővel, a majonézzel és a tejföllel, ízesítettem sóval és borssal.
  • Belekevertem a kölest és a csírát, majd a paradicsomokba töltöttem.
  • Kevés csírát halmoztam rájuk, és befedtem a paradicsomkalapokkal.
  • A maradék csírás tölteléket külön tálkában kínáltam mellé.


szerda, augusztus 05, 2015

Csokoládészószos frappé

Ilyen meleg napokra, mint a mai is volt, ajánlom ezt a finom frappét. Egyáltalán nem nehéz elkészíteni, és a kánikulában különösen jól tud esni ez a nyári hűsítő ital. A receptet megtaláljátok a Kifőztük Magazin júliusi számában is, sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 6 kávéskanál azonnal oldódó kávépor
  • 6 kávéskanál barna cukor
  • 2 dl forró víz
  • 1 l tej
  • 6 nagyobb jégkocka
a díszítéshez:
  • csokoládészósz
  • tejszínhab


  • A vízben feloldottam a kávét és a cukrot, majd lehűtöttem.
  • Turmixgépbe öntöttem, és a tejjel, valamint a jégkockával turmixoltam.
  • A poharak belső oldalát körbeöntöttem a csokoládészósszal, feltöltöttem a frappéval.
  • A kávé tetejét tejszínhabbal és rácsorgatott csokoládészósszal díszítettem, azonnal tálaltam.

szombat, augusztus 01, 2015

Zöld fűszeres sajtkrém

Újabb gyors és könnyű recept, pár perc alatt elkészül. Sós vagy sajtos keksz kíséretében tökéletes vendégvárásra, de a családunk is díjazni fogja délutáni vagy esti, tévénézős nasiként vagy akár szendvicskrémként. Az ízesítés abszolút a kedvünk vagy a rendelkezésünkre álló fűszerek szerinti, nálam most nagyon egyszerűen csak egy kis metélőhagyma és petrezselyemzöld került bele. A krémsajtból vagy a tömlős sajtból vehetünk akár ízesítettet is, ebben az esetben ehhez igazítsuk a pluszban hozzáadott fűszerek mennyiségét. A receptet a főnökömtől kaptam, Laci, Ibolya, köszönjük szépen, nálunk is kedvenc lett. :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 25 dkg krémsajt (fokhagymás)
  • 20 dkg tömlős natúr sajt
  • 140 g tejföl
  • zöld fűszerek ízlés szerint




  • A metélőhagymát és a petrezselyemzöldet megmostam, megszárítottam, felaprítottam.
  • A krémsajtot, a tömlős sajtot és a tejfölt elkevertem a fűszerekkel, és már tálaltam is.