kedd, május 26, 2015

Zsenge karalábé-sárgarépa saláta

Amilyen egyszerű, annyira finom ez a saláta. Ráadásul alacsony szénhidráttartalmú, bátran beépíthetjük a tavaszi-kora nyári diétába. Megkockáztatom, hogy öntet nélkül is tökéletesen működik, ki-ki kedve szerint öntettel vagy anélkül fogyassza. :) A recept megjelent a Kifőztük Magazin májusi számában is, sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 50 dkg zsenge karalábé
  • 30 dkg zsenge sárgarépa
  • 2 vérnarancs
  • 1/2 ananász
az öntethez:
  • 4 evőkanál tejföl
  • 1 dl tejszín
  • 1 kávéskanál citromlé
  • néhány csepp Worchester szósz


  • A zöldségeket és a gyümölcsöket megtisztítottam.
  • A karalábét és a sárgarépát legyalultam, az ananászt falatnyi, vékony szeletekre vágtam, a narancsot kifiléztem.
  • A karalábét az ananásszal, a sárgarépát a naranccsal forgattam össze.
  • A kétféle keveréket egymástól elválasztva nagy, lapos tálra rendeztem.
  • Az öntet hozzávalóit alaposan eldolgoztam, és kis tálkában, külön kínáltam a saláta mellé.

szombat, május 23, 2015

Almás-diós-mazsolás reformszelet

Mostanában egyre gyakrabban készítek egészségesebb ételeket és desszerteket, közéjük tartozik ez a finomság is. Állagban a brownie-hoz tudnám hasonlítani, finom, szaftos sütemény. Lisztet nem tartalmaz, és cukor helyett nyírfacukorral készült. A süteményhez a kókuszolajat a KókuszVilág biztosította, a receptet pedig megtaláljátok a Kifőztük Magazin májusi számában is. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 18 x 24 cm-es tepsihez:

  • 3 alma
  • 30 dkg darált dió
  • 2 evőkanál nyírfacukor
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 dkg óriás mazsola
  • 4 tojás
  • 2 evőkanál méz
  • 5 dkg kókuszolaj

a tetejére:

  • nyírfaporcukor




  • Az almákat meghámoztam, nagy lyukú reszelőn lereszeltem.
  • A száraz hozzávalókat - a diót, a cukrot, a fahéjat, a szódabikarbónát, a citromhéjat és a mazsolát - összekevertem.
  • A tojásokat kézi mixerrel felhabosítottam, hozzáadtam 1 evőkanál mézet, a levétől jól kifacsart almát, majd fakanállal beledolgoztam a diós keveréket is.
  • A sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem.
  • A kókuszolajat a maradék mézzel felmelegítettem, és ecsettel egyenletesen elosztottam a massza tetején.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 1 óra alatt készre sütöttem, a sütési idő felénél alufóliával letakartam, hogy ne égjen meg a teteje.
  • Miután kihűlt, kockákra vágva, porcukorral meghintve kínáltam.


hétfő, május 18, 2015

Csirkemell kardamommártással

Ritkán használok kardamomot, pedig nagyon finom fűszer, és most különlegesen finom mártást sikerült készíteni vele. Csak ajánlani tudom ezt az ételt, az ízében viszonylag egyszerűen elkészített csirkemellet nagyon jól egészíti ki a kávés-kardamomos öntet. A kardamomot a Fűszerész biztosította, a recept pedig megjelent a Kifőztük Magazin májusi számában is. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 4-6 személyre:

  • 2 egész csirkemellfilé (kb. 1 kg)
  • só, bors
  • húsleves vagy alaplé

a mártáshoz:

  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1 csomag (10 g) egész zöld kardamommag
  • 3 dkg arabica kávészem
  • 2 dl (kókusz)tejszín




  • A csirkemelleket kettévágtam, majd mindegyik darabot meghintettem sóval és borssal.
  • Annyi forró húslevesbe tettem, amennyi bőven ellepte, és kis lángon puhára főztem.
  • A levesből kivéve alufóliába csomagoltam, és melegen tartottam, a levest pedig félretettem.
  • A hagymát megtisztítottam, és egészen apró kockákra vágtam.
  • A kardamommagokat széles pengéjű késsel szétnyomkodtam.
  • Felhevítettem az olajat, beletettem a hagymát, a kardamomot és a kávészemeket.
  • Kb. 5 percig pirítottam, vigyázva, hogy a hagyma ne barnuljon meg.
  • Hozzáöntöttem 3 dl forró húslevest, és közepes lángon 10 percig főztem.
  • Végül hozzáadtam a tejszínt, és kis lángon, időnként megkeverve mártás sűrűségűre főztem.
  • A szószt átszűrtem, sóval és borssal ízesítettem (bár a kardamomtól és a kávétól intenzív íze lesz).
  • A húst 1/2 cm-es szeletekre vágtam, a képen látható módon elrendeztem a tányéron, és a mártással leöntve, párolt rizzsel körítve tálaltam.
  • A maradék mártást külön kínáltam hozzá.


szombat, május 16, 2015

Gesztenyés-meggyes tésztapite

A gesztenyét kedvelők figyelmébe ajánlom ezt a "pitét", könnyen, gyorsan elkészíthető és finom. Maroni fehérarany gesztenyepürét használtam hozzá, különlegesen finom gesztenyeízű tésztaétel lett a végeredmény. Amit még különlegesebbé tett a vörösborban sült meggy, de meggybefőttel készítve is finom lesz. A receptet megtaláljátok a Kifőztük Magazin májusi számában is, sok sikert hozzá!


Hozzávalók 26 cm átmérőjű piteformához:





  • A tésztát enyhén sós, néhány csepp olajjal felforralt vízben megfőztem, majd leöblítettem és jól lecsepegtettem.
  • A meggyet leszűrtem úgy, hogy a levét felfogtam, és 16 szemet félretettem a díszítéshez.
  • 30 dkg áttört gesztenyepürét elkevertem 2 tojással, 1/2 dl meggylével és a tejjel (ha a meggylé nem lenne elég, ki lehet egészíteni tejjel).
  • Beleforgattam a tésztát és a meggyet, majd a vajjal kikent, zsemlemorzsával szórt piteformába öntöttem.
  • A maradék tojást elkevertem a vaníliás cukorral és a tejföllel, a gesztenyés tészta tetejére öntöttem, és kanál fejével szépen elegyengettem.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 25 percig sütöttem, majd hűlni hagytam.
  • A megmaradt gesztenyemasszát - fokhagymaprésen átnyomva - körben a pite tetejére halmoztam, és a félretett meggyel díszítettem.


péntek, május 15, 2015

Banános tiramisuturmix

Volt néhány megfáradt banánunk a kamrában, egy kis joghurt, tej, kávé és babapiskóta társaságában ebben a finom turmixban végezték. Frissen a legfinomabb, de ha kicsit hűtjük a hűtőben, úgy sem megvetendő. A receptet megtaláljátok a Kifőztük Magazin májusi számában is, sok sikert hozzá!


Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 2,5 dl tej
  • 1 púpozott teáskanál instant kávé
  • 20 dkg natúr görög joghurt
  • 2 banán
  • 2 babapiskóta
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 evőkanál méz (elhagyható)




  • A banánt felkarikáztam, a babapiskótát falatnyi darabokra tördeltem.
  • A többi alapanyaggal együtt turmixgépbe tettem, alaposan összeturmixoltam.
  • Azonnal tálaltam és fogyasztottuk.


hétfő, május 11, 2015

Medvehagymás ropogós

A Kifőztük Magazin májusi számában találjátok Moha tökmagos ropogós receptjét. Imádom a tökmagot, ezért aztán gyorsan el is készítettem, és mondhatom, nagyon-nagyon finom nassolni való, pillanatok alatt elfogyott. A következő adagot medvehagymával próbáltam ki, és ezt is nagyon szerettük (bár megsúgom, nálam a tökmagos mindent vitt). A sütés módjában annyiban eltértem a leírástól, hogy nem tepsi hátán, hanem egy kis méretű tepsiben sütöttem a ropogóst, de ez semmit nem változtatott vagy vont le élvezeti értékéből, legfeljebb - a medvehagyma nedvességét is figyelembe véve - kicsit hosszabb ideig kellett sütni. Moha, köszönöm a remek receptet, mindenkinek sok sikert hozzá!


Hozzávalók kb. 17 x 23 cm-es tepsihez:

  • 10 dkg mandula
  • 4 dkg tökmag
  • 2 dkg napraforgómag
  • 2 dkg lenmagpehely
  • 2 dkg szezámmag
  • 1 csapott kávéskanál só
  • frissen őrölt bors
  • 1 teáskanál folyékony kókuszolaj
  • 1 tojás
  • 10-12 medvehagymalevél




  • A medvehagymaleveleket megmostam, és papírtörlővel nagyon alaposan megszárítottam, ne legyen rajta sok nedvesség, majd falatnyi darabokra tépkedtem.
  • Késes aprítóval ledaráltam a mandulát, a tökmagot, a napraforgómagot és a medvehagymát.
  • Az összes többi alapanyagot hozzáadva villával egyneművé kevertem, és a sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem.
  • Vízbe mártott kanál fejével egyenletesre simítottam a masszát, majd pizzavágó koronggal egyforma kis négyzetekre szabtam.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőben ropogósra sütöttem.
  • A sütőből kivéve a vágások mentén szétválasztottam a tésztát, és rácsra téve hagytam kihűlni.


kedd, május 05, 2015

Puncsgolyó

Szeretem a Stahl magazin különszámait. Tavasz, nyár, ősz, tél, 30 perces ételek, fogyókúra, ünnepi sütemények, csupa csoki és még sorolhatnám. Jobbnál jobb receptek, és rendszerint azon kapom magam, hogy nem csak a receptek ragadnak meg, hanem nagyon sok érdekességet, hasznos információt találok ezekben a lapokban. Ötletért, inspirációért gyakran forgatom ezeket a különszámokat, és nemrég egy ilyen lapozgatás során akadt meg a szemem a csupa csoki különszámban a puncsgolyó receptjén.


Tudom, hogy a képek nem annyira jók, a puncsgolyók viszont valami fenomenálisak, nagyon-nagyon finomak. Imádta az egész család, Csenge aktívan segített a készítésben is, de a fogyasztásban is élen járt. :) Meghatározó az ízében a rum és a csokoládé, de sokat hozzátesz a finom házi málnaszörp és sárgabaracklekvár, meg persze a dió is. A massza annyira szaftos lett, hogy forgattam ugyan porcukorba, de szinte azonnal magukba is szívták a kis golyók, ez talán látszik a képeken is. Azt hiszem, életem egyik legfinomabb "golyós" desszertjét készítettem (pedig már van egy pár a hátam mögött). :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók kb. 55 darabhoz:
a piskótához:
  • 6 tojás
  • 4 + 8 dkg porcukor
  • 8 dkg liszt
  • 4 dkg kakaópor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
továbbá:
  • 1 dl víz
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg kakaópor
  • 1/2 dl rum
  • 1,25 dl házi málnaszörp
  • 6 evőkanál sárgabaracklekvár
  • 5 dkg darált dió
a forgatáshoz:
  • porcukor


  • A piskótához a tojásokat kettéválasztottam, a fehérjét lágy habbá vertem, hozzászitáltam 4 dkg porcukrot, és keményre vertem a habot.
  • A tojássárgáját krémesre kevertem a 8 dkg porcukorral, majd felváltva hozzáadtam a szódabikarbónával és kakaóporral összekevert, átszitált lisztet és a habot.
  • A masszát sütőpapírral bélelt, kb. 27 x 38 cm-es tepsibe öntöttem, és előmelegített, 190 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütöttem.
  • Miután kihűlt, nagy tálba morzsoltam.
  • A vízből és a cukorból közepes lángon kb. 5 perc alatt szirupot főztem.
  • A tűzről levéve mély edénybe öntöttem, hozzáadtam a kakaóport, elkevertem benne, majd beletettem a rumot, a málnaszörpöt és a lekvárt is, botmixerrel pürésítettem.
  • A masszát a dióval együtt a tésztamorzsához öntöttem, egyneművé dolgoztam.
  • Kis golyókat formáztam, porcukorba forgattam, és jól lehűtve kínáltam.

vasárnap, május 03, 2015

Diós-kakaós minitorta

Nagyon egyszerűen elkészíthető süteményt mutatok, kis szív alakú sütőformában készítve és szépen feldíszítve tökéletes anyák napjára is. :) Ráadásul az egészségesebb fajtából való desszert, hiszen liszt- és cukormentes. A recept a Kókusz Világ ajánlásával készült, és megjelent a Kifőztük Magazin májusi számában is. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 2 db 10 cm átmérőjű formához:

  • 30 dkg darált dió
  • 1 csipet őröl fahéj
  • 1 citrom
  • 3 dkg kókuszreszelék
  • 3 evőkanál kókuszolaj
  • 2 evőkanál méz
  • 1/2 dl kókusztejszín

továbbá:

  • 3 dkg kókuszreszelék
  • 2-3 dkg cukrozatlan kakaópor

a díszítéshez:

  • kókuszreszelék




  • A diót összeforgattam a fahéjjal, a citrom lereszelt héjával és a kókuszreszelékkel, majd hozzáadtam a folyékony kókuszolajat, a mézet és a felforrósított tejszínt.
  • Jól eldolgoztam, és kettéosztottam a masszát.
  • Az egyik részbe a többi kókuszreszeléket, a másikba az átszitált kakaóport kevertem.
  • A formákba tetszés szerinti sorrendben adagoltam a kétféle masszát, a rétegeket egy kanál fejével elegyengetve, lesimítva.
  • A forma oldala mentén késsel körben meglazítottam, majd tányérra fordítottam a tortákat.
  • A tetejüket meghintettem kókuszreszelékkel.
  • Akár azonnal tálalható, de jól lehűtve is kínálhatjuk.