csütörtök, április 30, 2015

Cukkinis tócsnifalatok kétféle mártással

Cukkinicicege szerepel már a blogon, ezek a kis tócsnifalatok most burgonyából és cukkiniből készültek. A megsütött kis lepényeket cikkekre vágtam, majd szendvicstűvel összetűzögettem őket. A talán hagyományosabbnak mondható újhagymás-tejfölös öntet mellett pikánsabb juhtúrós-tormás-almás mártást is kínáltam mellé. Jó volt, amit az is mutat, hogy még számomra is meglepő módon nagyon gyorsan elfogyott. :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók kb. 20 tócsnihoz:

  • 60 dkg salátacukkini
  • 60 dkg burgonya
  • 3 szál újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/2 csokor petrezselyemzöld
  • só, őrölt bors
  • 2 tojás
  • 20 dkg liszt

a sütéshez:

  • olaj

a tejfölös öntethez:

  • 3 dl tejföl
  • 2 szál újhagyma
  • 1/2 csokor petrezselyemzöld
  • olívaolaj
  • citromlé

az almás mártáshoz:

  • 12,5 dkg juhtúró
  • 3 dl tejföl
  • 3 evőkanál csemege ecetes torma
  • 3 alma




  • A burgonyát meghámoztam, falatnyi darabokra vágtam.
  • A cukkinik végét levágtam, és miután hosszában kettévágtam, eltávolítottam a magos belső részt, majd a cukkinihúst a burgonyához hasonlóra daraboltam.
  • Késes aprítóval a feldarabolt újhagymával, a nagyobb darabokra tépkedett petrezselyemzölddel és a fokhagymával együtt mindent pürésítettem.
  • A masszát ízesítettem sóval, őrölt borssal, hozzáadtam a tojást és a lisztet, és egyneművé kevertem.
  • Kevés olajon, 10-12 cm átmérőjű kis serpenyőben kerek tócsnikat sütöttem belőle.
  • A tejfölös öntethez a tejfölhöz kevertem a megtisztított, vékony karikákra vágott újhagymát, az apróra vágott petrezselyemzöldet, ízesítettem kevéske sóval, olívaolajjal és citromlével.
  • Az almás mártáshoz áttörtem a juhtúrót, hozzákevertem a tejfölt, a tormát és a meghámozott, nagy lyukú reszelőn lereszelt almát.
  • A tócsnikat 8-8 egyforma cikkre vágtam, a kis szeleteket elforgatva egymásra rakosgattam és szendvicstűvel összetűztem.
  • A tócsnifalatokat a kétféle mártással kínáltam.


szombat, április 25, 2015

Kukoricadarás pite

Újabb finomság egyszerű és gyors kategóriában. :) Nem is gondoltam volna, hogy kukoricadarából ilyen könnyed, nagyon kellemes ízű desszertet lehet készíteni. A görög joghurt és a rumos erdei gyümölcsös mártás már csak hab volt a tortán, nagyon finom volt együtt. :) A receptet a Vidék Íze Magazin 2014. márciusi számában találtam, sok sikert hozzá!


Hozzávalók 26 cm átmérőjű pitéhez:

  • 5 dl tej
  • csipetnyi só
  • 10 dkg kukoricadara
  • 1 citrom
  • 3 tojás
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • 1 evőkanál étkezési keményítő

a forma kenéséhez:

  • zsír
  • liszt

a tálaláshoz:

  • görög joghurt
  • erdei gyümölcsös öntet
  • porcukor




  • A tejet felforraltam a sóval, beleszórtam és pár percig, sűrűsödésig főztem benne a kukoricadarát.
  • A tűzről levéve belereszeltem az alaposan megmosott citrom héját, majd hűlni hagytam, közben időnként megkevertem.
  • A tojások fehérjéből kemény habot vertem, a vége felé hozzádolgoztam a kétféle cukrot, a keményítőt, és amikor készen volt a hab, a tojások sárgáját is belekevertem.
  • A tojásos-cukros habot a már csak langyos darába forgattam.
  • A kizsírozott-lisztezett piteformába öntöttem a masszát, és előmelegített, 180 fokos sütőben szép aranyszínűre sütöttem.
  • Langyosan, cikkekre vágva kínáltam, mellé görög joghurtot és rumos erdei gyümölcsös mártást tálaltam.


csütörtök, április 23, 2015

Mexikói kuszkuszsaláta

A kuszkuszt nemrég fedeztem fel a konyhánk számára, azóta viszont rendszeresen készül ilyen-olyan formában. Legtöbbször saláta lesz belőle, friss vagy fagyasztott zöldségekkel, de tervezem gyümölcsökkel is kipróbálni. A kuszkuszsaláta mexikói változatába a közép-amerikai ország ízvilágát idéző zöldségfélék és csípős csilikarikák kerültek. Finom, könnyed, pikáns, szerettük. A recept megjelent a Kifőztük Magazin márciusi számában is, sok sikert hozzá!


Hozzávalók 6 személyre:
  • 50 dkg kuszkusz
  • 3 evőkanál citromos-csilis olívaolaj
  • 45 dkg fagyasztott mexikói zöldségkeverék
  • 2 teáskanál csilikarika
a sütéshez:

  • A zöldségkeveréket szobahőmérsékleten hagytam felengedni.
  • A kuszkuszt nagy, lapos tálba öntöttem.
  • Felforraltam 4 dl vizet ízlés szerinti mennyiségű sóval és olajjal, majd a kuszkuszra öntöttem.
  • Gyorsan és alaposan elkevertem, hogy a nedvesség mindenhol érje, majd letakartam és puhulni hagytam.
  • Serpenyőben kevés ízesített olajat hevítettem, rátettem a zöldségeket meg a csilikarikákat, és kis lángon puhára sütöttem.
  • A kuszkuszt és a csilis zöldségeket összekevertem, és azonnal tálaltam.

szombat, április 18, 2015

Gesztenyetorta sütés nélkül

Egyszerűen és viszonylag gyorsan elkészíthető tortát mutatok, a kezdő háziasszonyok is bátran nekiláthatnak az elkészítésének, semmi ördöngösség nincs benne. Kekszes alapon mascarponés gesztenyekrém, a torta tetején pedig reszelt csokoládé. A recept a Maroni ajánlásával a Kifőztük Magazin áprilisi számában is megjelent, sok sikert hozzá!


Hozzávalók 22 cm átmérőjű tortához:
az alaphoz:

  • 1 csomag (25 dkg) csokoládés zabkeksz
  • 10 dkg vaj

a krémhez:

  • 5 dkg fehér csokoládé
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 evőkanál rum
  • 60 dkg gesztenyepüré
  • 25 dkg mascarpone

a tetejére:

  • kb. 3 dkg étcsokoládé




  • Az alaphoz megolvasztottam a vajat, kicsit hűlni hagytam.
  • A kekszet késes aprítóval morzsásra aprítottam, és hozzákevertem a vajat.
  • A tortakarimát tálra helyeztem - a forma kivehető aljára most nem lesz szükség -, és belehalmoztam a kekszes masszát.
  • Kanál fejével szép egyenletesre simítottam, és hűtőbe tettem.
  • A gesztenyemasszát szobahőmérsékleten hagytam felengedni.
  • A csokoládét vízgőz fölött megolvasztottam, félretettem hűlni.
  • A vajat krémesre kevertem a porcukorral, hozzáadtam a rumot, az áttört gesztenyemasszát, a langyos csokoládét és a mascarponét.
  • Felhabosítottam, és a kekszes alapra kanalaztam, majd a tetejét elsimítottam.
  • Néhány órára hűtőbe raktam.
  • Tálalás előtt a tortakarimát eltávolítottam, és a torta tetejét reszelt csokoládéval díszítettem.


szerda, április 15, 2015

Csilis garnélanyárs kapris mártogatóssal

Időnként el tudok csábulni egy kicsit különlegesebb, talán nem annyira hétköznapi alapanyagok, ételek irányába. Ilyen ez a garnélanyárs is, amihez kapribogyós mártogatóst készítettem. A garnélának finom, pikáns, kissé csípős íze lett, a mártogatóssal együtt tökéletes volt. A család éhesebb tagjainak - nálunk is voltak ilyenek :) - készíthetünk hozzá egy kis petrezselymes párolt rizst, de én a magam részéről abszolút elégedett voltam csak a nyársakkal és a mártogatóssal. A receptet megtaláljátok a Kifőztük Magazin áprilisi számában is, sok sikert hozzá!


Hozzávalók 6-7 nyárshoz:

  • 25 dkg mirelit garnélarák
  • só, őrölt bors
  • 2 lime
  • 3-4 evőkanál olívaolaj
  • 1/2 csokor petrezselyemzöld
  • 1 csilipaprika

a mártogatóshoz:

  • 1 dl majonéz
  • 1 teáskanál ketchup
  • 5 dkg kapribogyó
  • 1 teáskanál aprított metélőhagyma
  • só, őrölt bors
  • nyírfaporcukor (elhagyható)

továbbá:

  • 6-7 bambusznyárs




  • A rákot szobahőmérsékleten hagytam felengedni, a bambusznyársakat vízbe áztattam.
  • A mártogatós hozzávalóit összekevertem, ízlés szerint édesítettem, majd tálalásig hűtőbe tettem.
  • A garnélákat ötösével-hatosával a nyársakra húztam, meghintettem az apróra vágott petrezselyemmel, a felkarikázott csilivel, sóval és őrölt borssal.
  • Meglocsoltam az olívaolajjal és a lime-ok kifacsart levével, majd 1 órán keresztül pácoltam.
  • Grillrácson néhány perc alatt megsütöttem (készülhet faszénparázs fölött vagy sütőben is).
  • A kész nyársakat a kapribogyós mártogatóssal tálaltam.


szombat, április 11, 2015

Olaszos tésztaszendvics

Szendvicset készítettem, de nem ám a jól megszokott kenyér alappal. A szalámi alá ugyanis most finom tésztaalap került, így talán még laktatóbbak voltak a szendvicsek. Érdemes kipróbálni, nálunk a fiúknak különösen ízlett, akár langyosan, akár hidegen fogyasztva, gyorsan fogyott. A recept megjelent a Kifőztük Magazin áprilisi számában, sok sikert hozzá!


Hozzávalók kb. 16 szendvicshez:

  • 25 dkg gyufa tészta
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál főzőtejszín (20%-os)
  • 8-10 dkg szalámi
  • koktélparadicsom
  • kb. 8 db mini mozzarellagolyó
  • kevés olaj

a díszítéshez:

  • zöld fűszer




  • A tésztát a szokott módon, enyhén sós, forrásban lévő vízben megfőztem, hideg vízzel leöblítettem (a főzővízbe 1 evőkanál olajat is tettem, így kevésbé ragad a tészta).
  • Leszűrtem, és hagytam jól lecsepegni, ezalatt ki is hűlt.
  • A tojásokat enyhén felvertem, elkevertem a tejszínnel, és beleforgattam a tésztát.
  • Teflon serpenyőben kevés olajat hevítettem, majd egy 8 cm átmérőjű fémgyűrűt beletéve annyi tésztás masszát kanalaztam a formába, hogy kb. 1 cm magas legyen.
  • Megvártam, míg elkezd sülni, majd leemeltem róla a gyűrűt, és formáztam a következő lepényt.
  • Miután szép pirosra sültek, megfordítottam őket, és aranyszínűre sütöttem a másik oldalukat is.
  • Szalvéta szedve hagytam lecsepegni.
  • Ezzel a módszerrel kb. 16 tésztaalapot készítettem.
  • A "szendvicsalapokra" szalámit, koktélparadicsom-karikákat, félbevágott mini mozzarellagolyókat tettem, végül bazsalikomlevélkékkel díszítettem.


kedd, április 07, 2015

Kolbászos, krémes sült tojás

Ez az egyszerű étel kiválóan alkalmas az ünnep után megmaradt kolbász, tojás felhasználására. A hozzáadott tejszíntől krémesebb, lágyabb lesz a sült tojás, és a kis szufléformákban sütve kicsit talán különlegesebb is a szokásos tojásrántottától vagy tükörtojástól. A hozzávalók mennyisége függ persze az étvágyunktól és a forma nagyságától is. :) A receptet megtaláljátok a Kifőztük Magazin áprilisi számában is, sok sikert hozzá!


Hozzávalók 4 személyre:

  • kb. 10 dkg füstölt kolbász
  • 8 tojás
  • 8 evőkanál tejszín
  • só, frissen őrölt fekete bors
  • vaj a kenéshez




  • Négy szufléformát vajjal alaposan kikentem.
  • A kolbászt felaprítottam, és elosztottam a formák alján.
  • Minden formába 1-1 tojást ütöttem, majd 2-2 kanál tejszínt tettem rá, végül újabb 1-1 tojás következett.
  • Ízesítettem sóval és borssal, majd előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 20 percig sütöttem. (A sütési idő lehet több vagy kevesebb, attól függően, hogy keményebbre vagy lágyabbra szeretnénk-e sütni.)
  • A sütőből kivéve friss kenyérrel, zöldségfélékkel tálaltam.


csütörtök, április 02, 2015

Hóvirág pohárkrém - KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPET!

Ezzel az egyszerű, mégis nagyon finom pohárkrémmel

KÍVÁNOK MINDEN KEDVES LÁTOGATÓMNAK KELLEMES, MEGHITT, PIHENTETŐ HÚSVÉTI ÜNNEPET! :)

Gyermekkorom nagy-nagy kedvence volt a hóvirág desszert, gyerekfejjel persze fogalmam sem volt róla, hogy a Hóvirág kétszersültről kapta a nevét, egyszerűen csak nagyon szerettük. Ünnepnapnak számított, ha a "hóvirág" része volt az iskolai menünek. Felnőtt fejjel tudtam meg, hogy ebből az édeskés kétszersültből varázsolták a tányérunkba a krémes finomságot, és azóta rendszeres szereplője nálunk is a hétvégi/ünnepi menüknek. Ma már - ha jól tudom - Hóvirág kétszersültet nem lehet kapni, de bármilyen más, nem túl sós, inkább semleges ízű kétszersültből is tökéletes lesz. A recept megjelent a Kifőztük Magazin áprilisi számában, sok sikert hozzá!


Hozzávalók 8 pohárhoz:
  • 8 szelet kétszersült
  • 5 dkg arany mazsola (elhagyható)
  • 1 l tej
  • 2 teáskanál vaníliás nyírfacukor
  • 3 tojássárgája
  • 4 evőkanál nyírfacukor
  • 2 evőkanál liszt
  • 5 dl habtejszín
  • 1 csomag habfixáló
a díszítéshez:
  • cukorgyöngy


  • A kétszersültet falatnyi darabokra törtem, és a mazsolával együtt szétosztottam a poharakba.
  • A tejet felforraltam, közben krémesre kevertem a tojássárgáját a cukorral, hozzáadtam a lisztet is.
  • Hőkiegyenlítéses módszerrel a felforrt tejhez adtam, és megvártam, amíg az egész újra felforr.
  • Kis lángon néhány percig főztem, besűrítettem, majd a tűzről levéve a vaníliás cukor felével ízesítettem.
  • A forró krémet a kétszersültre mertem, a darabkákat kicsit bele is nyomkodtam, hogy az egész át tudjon puhulni.
  • A tejszínből kemény habot vertem, a vége felé hozzáadtam a maradék vaníliás cukrot és a habfixálót.
  • A kihűlt krém tetejére halmoztam, cukorgyönggyel díszítettem.
  • Jól lehűtve kínáltam.

szerda, április 01, 2015

Sajtos-túrós kifli

A sós nassolnivalók közül mostanában nálunk ez a kifli a favorit. A túrótól másnap is finom, puha a tésztája, és nagyon könnyű elkészíteni. Arra az egyre kell figyelni, hogy időben össze kell állítani a tésztáját, mivel ajánlott néhány órát pihennie a hűtőben. Mivel az összeállított tészta 1 hétig is eláll a hűtőben, ezért mostanában egyszerre csak annyit sütök ki, amennyi nagyjából el is fog fogyni, és mindig frissen sütöm a következő adagot. A recept egyébként Katucitól - hálás köszönet érte -, a Kifőztük áprilisi számából. Katuci szerint a kész kifli jól fagyasztható, erre nálunk még nem került sor, mindig gyorsan elfogyott. :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 48 nagyobb vagy 72 kisebb kiflihez:
a tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 50 dkg vaj
  • 50 dkg túró
  • 1 evőkanál só

a "töltelékbe" és a tetejére:

  • 2 tojás
  • 20 dkg trappista sajt




  • A sóval elkevert lisztet gyúródeszkára szitáltam, beledaraboltam és elmorzsoltam benne a vajat, majd a belemorzsolt túróval egynemű tésztává állítottam össze.
  • 6 egyforma részre osztottam, cipókat formáltam, amiket folpackba csomagolva néhány órára hűtőbe tettem.
  • A hűtőből kivéve vékony, kerek lappá nyújtottam, megkentem az enyhén felvert tojással és megszórtam a lereszelt sajttal.
  • A kört 8 vagy 12 cikkre szabtam (attól függően, mekkora kifliket szeretnénk), majd kívülről befelé felsodortam.
  • Minden tésztacipóval fentiek szerint jártam el.
  • Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam, a tetejüket is megkentem tojással és megszórtam sajttal, majd előmelegített, 180 fokos sütőben bő 1/2 óra alatt szép pirosra sütöttem.