Mogyorós-fehércsokoládés torta



Hozzávalók 22 cm átmérőjű formához:
a tésztához:
3x2 tojásfehérje
3x1 csipet citromsav
3x15 dkg cukor
3x7,5 dkg vaj
3x1 teáskanál vaníliás cukor
3x11 dkg liszt
3x1 csipet szódabikarbóna
3x1 csipet só
3x5 evőkanál aludttej
a krémhez:
35 dkg fehér csokoládé
7,5 dkg vaj
1 teáskanál vaníliakivonat
7,5 dkg porcukor
75 dkg mascarpone
10 dkg darált török mogyoró
a díszítéshez:
csokoládészív


A tészta hozzávalóiból 3 lapot sütünk a következők szerint: a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé hozzáadjuk a citromsavat és 4 dkg cukrot is. A vajat krémesre dolgozzuk a maradék cukorral és a vaníliás cukorral, majd belekanalazzuk az aludttejet, és rövid ideig tovább keverjük. Rászitáljuk a sóval és a szódabikarbónával elkevert lisztet, és a fehérjehabbal együtt óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk. A tésztát a sütőpapírkoronggal borított tortaformába öntjük, és előmelegített, 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve pár percig hűlni hagyjuk, majd kivesszük a formából, és rácsra tesszük. A formát megtisztítjuk, és ugyanígy megsütjük a másik 2 lapot is.
A krémhez vízgőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, majd onnan levéve langyosra hűtjük. Közben felhabosítjuk a vajat a porcukorral és a vaníliával, hozzátesszük a csokoládét és a mascarponét. Addig keverjük, amíg kissé sűrűbb krémet nem kapunk.
A tölteléket és a mogyorót 4 részre osztjuk.
A lapokat megtöltjük a krémmel és a mogyoróval, a felső lapra is krém és mogyoró kerül.
A maradék krémmel bevonjuk a torta oldalát, majd megszórjuk a megmaradt mogyoróval. Apró csokoládészívekkel díszítjük. Jól behűtve kínáljuk.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2015. márciusi számában.

Snidlinges-fetás szendvicskrém



Hozzávalók:
20 dkg feta sajt
2–3 dl tejföl
1/2 csokor snidling
frissen őrölt fekete bors


A fetát villával összetörjük, hozzákeverjük a tejfölt, a felapírott metélőhagyma nagy részét, végül frissen őrölt borssal ízesítjük. Tálaláskor a maradék aprított metélőhagymát a tetejére szórjuk.


Forrás: Flamcsi

Zelleres paradicsomleves árpagyönggyel



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók:
1 0 0   g   á r p a g y ö n g y   ( g e r s l i )
1   z e l l e r g u m ó
5 0   g   v a j
1   e v ő k a n á l   l i s z t
7 5 0   m l   h á z i   p a r a d i c s o m l é
1 , 5   l   v í z
s ó
f r i s s e n   ő r ö l t   f e k e t e   b o r s
1   v ö r ö s h a g y m a
b a r n a   c u k o r
b a l z s a m e c e t
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

Az árpagyöngyöt legalább 1 órára – vagy akár 1 éjszakára – hideg vízbe áztatjuk, a zellert megpucoljuk, gyufaszálnyira gyaluljuk. A zöldjéből keveset felaprítunk a tálaláshoz, a többit csokorba kötjük. A vajat felhevítjük, a liszt hozzáadásával rántást készítünk. Felengedjük a paradicsomlével és a vízzel. Kevergetve, közepes lángon felforraljuk, közben ízesítjük sóval, borssal, cukorral és balzsamecettel, valamint hozzáadjuk a megtisztított, egészben hagyott vöröshagymát is. Miután felforrt, belekerül a gyalult és a csokorba kötött zeller, valamint a leszűrt gersli, majd kis lángon készre főzzük.
A főzési idő vége felé még utánízesítjük, eltávolítjuk a zellerzöldcsokrot, majd a levest az apróra vágott zellerzölddel meghintve tálaljuk.


Mézes krémes



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalők kb. 30×36 cm-es tepsihez:
a tésztához:
1   k á v é s k a n á l   s z ó d a b i k a r b ó n a
5 0 0   g   l i s z t
1 0 0   g   v a j
1 5 0   g   p o r c u k o r
2   t o j á s
4   e v ő k a n á l   m é z
k b .   4   e v ő k a n á l   t e j f ö l
a tepsihez:
k e v é s   v a j
k e v é s   l i s z t
a krémhez:
3   t o j á s s á r g á j a
3   e v ő k a n á l    c u k o r
1   t e á s k a n á l   v a n í l i á s   c u k o r
4   p ú p o z o t t   e v ő k a n á l   l i s z t
7 0 0   m l   t e j
2 0 0   g   v a j
2 0 0   g   p o r c u k o r
3   e v ő k a n á l   r u m
továbbá:
k b .   2 0 0   m l   s á r g a b a r a c k l e k v á r
a mázhoz:
1 5 0   g   é t c s o k o l á d é
1 , 5   e v ő k a n á l   o l a j
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A szódabikarbónával elkevert, átszitált lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzászitáljuk a porcukrot, majd a tojással, a mézzel és a tejföllel egynemű tésztává gyúrjuk. 4 egyforma részre osztjuk, az elsőt a tepsi méretére nyújtjuk, és a tepsi vajazott, lisztezett hátoldalán aranyszínűre sütjük. A többi tésztával is így járunk el, végül hagyjuk mindet kihűlni.
A krémhez habosra keverjük a tojássárgáját a kétféle cukorral, hozzádolgozzuk előbb a lisztet, utána a tejet. Kis lángon, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük, hagyjuk kihűlni. A vajat a porcukorral krémesítjük, hozzáadjuk a rumot is. A kihűlt masszát a vajas krémhez dolgozzuk.
Az első lapot megkenjük a krém felével, rátesszük a második lapot, megkenjük a lekvárral. Következik a harmadik lap, majd a maradék krém, amit befedünk az utolsó lappal. A csokoládét az olajjal vízgőz fölött megolvasztjuk, nagy részével egyenletesen bevonjuk a süteményt, a többit pedig kis idő elteltével rácsorgatjuk. A máz dermedése után tetszőleges szeletekre vágva tálaljuk.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2021. márciusi számában.

Aranymazsolás tésztalepény



Hozzávalók kb. 25x36 cm-es tepsihez:
25 dkg fodros nagykocka tészta
10 dkg arany mazsola
15 dkg vaj
3 tojás
10 dkg cukor
1 teáskanál vaníliás cukor
1 citrom
2 dl tejföl
45 dkg kefir
5 dl tej
a sütőformához:
kevés vaj
zsemlemorzsa
a díszítéshez:
idénygyümölcs


A tepsit kikenjük vajjal, megszórjuk zsemlemorzsával.
A tésztát összeforgatjuk a mazsolával, egyenletesen a tepsibe szórjuk. A vajat megolvasztjuk, kicsit hűni hagyjuk. A tojást krémesre keverjük a kétféle cukorral és a citrom reszelt héjával, majd hozzádolgozzuk a langyosra hűlt vajat. Óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a tejfölt és a kefirt, végül hozzáadjuk a tejet is. A masszát a mazsolás tésztára öntjük, és előmelegített, 190 fokos sütőben kb. 35 perc alatt szép aranyszínűre sütjük. Langyosan vagy jól lehűtve szeleteljük, porcukorral meghintve, lime-szeletekkel díszítve kínáljuk.


A receptet a Molnár tészta támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2015. márciusi számában.

Fiákergulyás



Hozzávalók:
2 nagyobb vöröshagyma
3–4 evőkanál olaj
80 dkg marhalábszár
4–5 gerezd fokhagyma
8 g sűrített paradicsom
őrölt pirospaprika

frissen őrölt fekete bors
házi ételízesítő
petrezselyemzöld
3 sárgarépa
4 nagyobb burgonya
1–2 paradicsom


A kétféle hagymát megpucoljuk, a húst kb. 1,5 cm-es kockákra daraboljuk.
A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, és megdinszteljük a felhevített olajon. A tűzről lehúzva meghintjük pirospaprikával, hozzáadjuk a húst, és felöntjük kevés vízzel. A tűzre visszatéve sózzuk, borsozzuk, beletesszük a zúzott fokhagymát és a paradicsompürét. Kis lángon, a vizet szükség szerint pótolva addig főzzük, amíg a hús majdnem teljesen puha nem lesz. Hozzáadjuk a megtisztított, felkarikázott sárgarépát, a felkockázott burgonyát és a cikkekre vágott paradicsomot (akit zavar, előzetesen távolítsa el a héját). Felöntjük kb. 1,5 l vízzel, felforraljuk, majd kis lángon készre főzzük. Közben utánízesítjük, és a főzési idő vége felé a durvára tépkedett petrezselyemzöldet is hozzáadjuk.