hétfő, március 30, 2015

Narancsos pezsgőkoktél

Időnként a pezsgőt feldobhatjuk különböző ízesítőkkel, nagyon finom italokat varázsolhatunk így - akár az ünnepi - asztalra. Mi most naranccsal bolondítottuk meg, finom lett. A recept megjelent a Kifőztük Magazin márciusi számában is, sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
a sziruphoz:

  • 1 narancs
  • kb. 2,5 dkg cukor
  • 1 dl víz

továbbá:

  • narancslikőr
  • hideg pezsgő




  • Alaposan megmostam a narancsot, lereszeltem a héját, és kifacsartam a levét.
  • A narancshéjat, -levet, a cukrot és a vizet kis lángon felforraltam, majd hagytam teljesen kihűlni.
  • Tálaláskor a poharakba ízlés szerinti mennyiségű narancslikőrt és narancsszirupot töltöttem (mindkettőből kb. 1-2 cl-t), majd felöntöttem a jégbe hűtött pezsgővel, és azonnal kínáltam. Egészségünkre! :)


csütörtök, március 26, 2015

Mogyorós, fehér csokoládés torta

Mogyoróval és mascarponés, fehér csokoládés krémmel töltött tortát hoztam az igazán édes ízek kedvelőinek. Szebben is lehet díszíteni, mondjuk tejszínhabrózsákkal, nálunk most apró csokoládészívek kerültek rá. A recept megjelent a Kifőztük Magazin márciusi számában is, sok sikert hozzá!


Hozzávalók 22 cm átmérőjű formához:
a tésztához:

  • 3 x 2 tojásfehérje
  • 3 x 1 csipet citromsav
  • 3 x 15 dkg cukor
  • 3 x 7,5 dkg vaj
  • 3 x 1 teáskanál vaníliás cukor
  • 3 x 11 dkg liszt
  • 3 x 1 csipet szódabikarbóna
  • 3 x 1 csipet só
  • 3 x 5 evőkanál aludttej

a krémhez:

  • 35 dkg fehér csokoládé
  • 7,5 dkg vaj
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 7,5 dkg porcukor
  • 75 dkg mascarpone
  • 10 dkg darált török mogyoró

a díszítéshez:

  • csokoládészívek




  • A tészta hozzávalóiból 3 lapot sütöttem a következők szerint: a tojásfehérjét kemény habbá vertem, a vége felé hozzáadtam a citromsavat és 4 dkg cukrot is.
  • A vajat krémesre dolgoztam a maradék cukorral és a vaníliás cukorral, majd belekanalaztam az aludttejet, és rövid ideig tovább kevertem.
  • Rászitáltam a sóval és a szódabikarbónával elkevert lisztet, és a fehérjehabbal együtt óvatos mozdulatokkal összeforgattam.
  • A tésztát a sütőpapírkoronggal borított tortaformába öntöttem, és előmelegített, 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt készre sütöttem.
  • A sütőből kivéve pár percig hűlni hagytam, majd kivettem a formából, és rácsra tettem.
  • A formát megtisztítottam, és ugyanígy megsütöttem a másik 2 lapot is.
  • A krémhez vízgőz fölött megolvasztottam a csokoládét, majd onnan levéve langyosra hűtöttem.
  • Közben felhabosítottam a vajat a porcukorral és a vaníliával, hozzátettem a csokoládét és a mascarponét.
  • Addig kevertem, amíg kissé sűrűbb krémet nem kaptam.
  • A tölteléket és a mogyorót 4 részre osztottam.
  • A lapokat megtöltöttem a krémmel és a mogyoróval, a felső lapra is krém és mogyoró kerül.
  • A maradék krémmel bevontam a torta oldalát, majd megszórtam a megmaradt mogyoróval.
  • Apró csokoládészívekkel díszítettem, majd jól behűtve kínáltam.


hétfő, március 23, 2015

Snidlinges-fetás szendvicskrém

Nagyon-nagyon egyszerűen elkészíthető, mégis nagyon finom szendvicskrémet találtam Vikinél, akinek ezúton is köszönöm a receptet. Persze én imádom a fetát, úgyhogy nem is csoda, hogy ennyire ízlik ez a szendvicskrém. Leírom a receptet, de tulajdonképpen csak ötlet, tényleg olyan egyszerű. És egy további ötlet ehhez a recepthez: szendvicskrémként is tökéletes, de kipróbáltam salátaöntetként, és jól működik - egy doboz konzerv csemegekukoricát leszűrtem, és a szendvicskrémbe kevertem, így lett belőle fetakrémes kukoricasaláta. :) És így is nagyon gyorsan fogyott, finom volt. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 20 dkg feta
  • 2-3 dl tejföl
  • 1/2 csokor metélőhagyma
  • frissen őrölt bors




  • A fetát villával összetörtem, hozzákevertem a tejfölt, a felaprított metélőhagyma nagy részét, végül frissen őrölt borssal ízesítettem.
  • Tálalásnál a maradék aprított hagymát a tetejére szórtam.


vasárnap, március 22, 2015

Zelleres paradicsomleves árpagyönggyel

Két paradicsomleves (friss paradicsomleves túrógombóccal és milánói leves) már van a blogon, és itt a harmadik is, a Kifőztük márciusi számából, Tündér receptje alapján. Ici-picit módosítottam az eredeti recepthez képest, egy nagyobb üveg házi paradicsomléből készítettem. Nagyon finom ez a változat is a zellerrel és a gerslivel, aki szereti a paradicsomlevest, feltétlenül próbálja ki. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 10 dkg árpagyöngy (gersli)
  • 1 közepes zellergumó
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 7,5 dl házi paradicsomlé
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 vöröshagyma
  • barna cukor
  • balzsamecet
  • zellerzöld




  • A gerslit legalább 30 percre hideg vízbe áztattam, a zellergumót megpucoltam és gyufaszálnyira gyalultam.
  • A vajat felhevítettem, a liszt hozzáadásával rántást készítettem.
  • Felengedtem a paradicsomlével, a kiürült üvegbe vizet engedtem, és így még két üveg vizet is adtam a paradicsomléhez.
  • Kevergetve, közepes lángon felforraltam, közben ízesítettem sóval, borssal, cukorral és balzsamecettel, valamint hozzáadtam a megtisztított, egészben hagyott vöröshagymát is.
  • Miután felforrt, belekerült a zeller és a leszűrt gersli, majd kis lángon készre főztem.
  • A főzési idő vége felé még utánaízesítettem, majd tálalásnál apróra vágott zellerzölddel hintettem meg.


hétfő, március 16, 2015

Fokhagymás-csilis tarja

Fokhagymás tarját gyakran szoktam készíteni, egyrészt mert egyszerűen elkészíthető, másrészt mert nagyon szereti az egész család. (Egyébként ez a recept a blogon az elsők között szerepelt, és hosszú ideig ez a bejegyzés volt a legnézettebb.) Hagyományosan zsírral készül, most viszont citromos-csilis olívaolajjal és sok-sok csilivel sütöttem, a fiúk nagy örömére. Az étel csípősségét persze a csili mennyiségével szabályozhatjuk, és nagyon dekoratív és mutatós a hússzeletek tetején a csiliszál. A recept a Fűszerész ajánlásával készült, és a Kifőztük Magazin márciusi számában jelent meg. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:





  • A húst vastagabb szeletekre vágtam (egyszerűbb, ha vásárláskor felszeleteltetjük a hentessel).
  • Az olívaolajhoz adtam a kétféle csilit és a megtisztított, zúzott fokhagymát, majd elkevertem.
  • A hússzeleteket a csilis pácba helyeztem, átforgattam, hogy mindenhol érje a fűszeres lé.
  • Lefedve, hűtőszekrényben legalább 1 éjszakán át érleltem (de akár 1 napig is érlelhetjük).
  • A tarjaszeletek mindkét oldalát megsóztam, nagy tepsibe raktam, ráöntöttem a páclevet, és kevés vizet is öntöttem alá.
  • Fóliával letakartam, és előmelegített, 210 fokos sütőben 1,5 órán át sütöttem.
  • Ezután eltávolítottam a fóliát, és a húst - időnként megfordítva és szaftjával meglocsolva - megpirítottam.
  • Friss kenyérrel kínáltam, de burgonyapürével is nagyon finom.


szombat, március 14, 2015

Mézes zserbó

Akik régebben látogatják a blogot, tudják, hogy időnként fel szoktam tenni az anyukám által sütött süteményeket is. Most is ilyen süti következik, édesanyám mézes zserbója. Nálunk tipikusan azok közé a sütemények közé tartozik, amelyik egyrészt az egész családnak ízlik, mindenki szereti, másrészt garantáltan nem elég belőle egy szelet. :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók kb. 30 x 36 cm-es tepsihez:
a tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 6 dkg zsír vagy 10 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 2 tojás
  • 4 evőkanál méz
  • kb. 4 evőkanál tejföl

a krémhez:

  • 3 tojássárgája
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • 4 púpozott evőkanál liszt
  • 7 dl tej
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 3 evőkanál rum

továbbá:


a tetejére:

  • 15 dkg ét tortabevonó
  • 1,5 evőkanál olaj




  • A szódabikarbónával elkevert, átszitált lisztet elmorzsolta a zsírral, hozzászitálta a porcukrot, hozzáadta a tojást, a mézet és a tejfölt, és szép, egynemű tésztává gyúrta össze.
  • Négy egyenlő részre osztotta, kicsit pihentette, majd a tepsi méretére nyújtotta.
  • A tepsi hátoldalát zsírozta, lisztezte, és egyesével aranyszínűre sütötte a lapokat, majd hagyta őket kihűlni.
  • A krémhez kikeverte a tojássárgáját a kétféle cukorral, majd hozzáadta a lisztet, eldolgozta, végül belekeverte a tejet is.
  • Kis lángon, kevergetve sűrűre főzte, hagyta kihűlni.
  • A vajat a porcukorral krémesre keverte, hozzáadta a rumot is.
  • A kihűlt tejes masszát a vajas krémhez dolgozta.
  • A sütemény összeállítása: az alsó lapra kerül a krém fele, rá a második lap, erre lekvár, ismét lap, majd a krém másik fele, végül az utolsó lap.
  • A tortabevonót vízgőz fölött megolvasztotta az olajjal, majd szép egyenletesen bevonta vele a sütemény tetejét.
  • Hűvös helyen hagyta a mázat megdermedni, végül kockákra szeletelve tálalta a mézes zserbót.


szerda, március 11, 2015

Zöld fűszeres focaccia csilis mártogatóssal

Az előző bejegyzés citromos-csilis olívaolajával készült a mártogatós ehhez a zöld fűszeres focacciához, és mit ne mondjak, nagyon-nagyon finom volt így együtt. A focaccia egyébként is nagy kedvencünk, és ezzel a citromos balzsamecettel és fűszeres, citromos olívaolajjal készült mártogatóssal telitalálat. Frissen, langymelegen az igazi, csak tunkoltuk, tunkoltuk és tunkoltuk... :) A recept a Fűszerész ajánlásával készült, és a Kifőztük Magazin márciusi számában is megjelent. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók kb. 25 x 36 cm-es tepsihez:
a tésztához:


a tetejére:


a mártogatóshoz:





  • Az élesztőt 1,25 dl langyos vízben - amelyben előzőleg feloldottam a cukrot - elkevertem, meleg helyen felfuttattam.
  • Dagasztótálba öntöttem a tejet, hozzáadtam az olajat, a lisztet, a sót, a zöld fűszereket, végül a felfutott élesztőt is.
  • Sima, egynemű tésztává dagasztottam, majd letakarva 1 órán át kelesztettem.
  • Lisztezett felületen finoman átgyúrtam, és méretre nyújtva a sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem.
  • Újabb 1 órát kelesztettem.
  • Fakanál nyelével kb. 3 cm-enként mély lyukakat fúrtam a tésztába, végül megcsepegtettem az olajjal, és meghintettem a sóvirággal.
  • Előmelegített, 210 fokos sütőben 30-35 perc alatt ropogós pirosra sütöttem, rácsra téve hagytam kihűlni.
  • A mártogatóshoz az olajat lapos tálba öntöttem, a balzsamecetet a tetejére csepegtettem (de ízlés szerint krémesre keverve is tálalhatjuk).
  • A focacciát tetszőleges szeletekre vágjuk (vagy akár téphetjük is), és a mártogatóssal kínáljuk.


hétfő, március 09, 2015

Citromos-csilis olívaolaj

Viszonylag gyakran szoktam ízesített, fűszeres olajakat készíteni. Nagyon sokféle zöld- és egyéb fűszerrel lehet próbálkozni, és aztán ezeket a finom olajokat salátákba, grillezett húsokra-zöldségekre, mártogatósokba, vagy a főzésnél ízesítésként is nagyon jól lehet használni. Egyik nagy kedvenc a citromos-csilis olívaolaj, egy kis babérral megbolondítva. Kitűnő salátákba, sült húsok alá, öntetekhez, stb. A recept most a Fűszerész támogatásával készült és megjelent a Kifőztük Magazin márciusi számában is, sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 5 dl olívaolaj
  • 3 közepes, kezeletlen héjú citrom
  • 4-5 egész csili
  • 2 babérlevél


  • Az olajat lábasba öntöttem.
  • Citromhámozó segítségével levágtam az alaposan megmosott gyümölcsök héját, majd a csilivel és a babérlevéllel együtt az olajhoz adtam.
  • Közepes lángon kb. 95 fokosra hevítettem, majd 95-110 fokon 10 percig sütöttem.
  • A tűzről levéve hűlni hagytam, végül sterilizált üvegbe töltöttem.
  • Szorosan lezárva, szobahőmérsékleten legfeljebb 2 hónapig áll el.

szombat, március 07, 2015

Aranymazsolás tésztalepény

Ezt a finom tésztalepényt tartalmas levesek utáni fogásként tudom ajánlani, bár 1-1 nagyobb kocka szerintem akár tízóraira vagy uzsonnára is tökéletesen megfelel. Nemrég gyönyörű, aranysárga, nagy szemű és főként puha mazsolát sikerült vennem (jumbo arany mazsola), amivel a lepény talán még különlegesebb és finomabb. Persze hagyományos mazsolával is készíthető, ebben az esetben javaslom sütés előtt rövid időre forró vízbe áztatni az aszalványokat. Kezdő házitündérek is bátran belevághatnak az elkészítésébe, mivel a tésztát még főzni sem kell, megpuhul a kefires-tejes masszában, amíg sül. :) A recept a Molnár tészta ajánlásával készült, és megtalálható a Kifőztük Magazin márciusi számában is. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók kb. 25 x 36 cm-es tepsihez:

  • 25 dkg fodros kocka tészta
  • 10 dkg arany mazsola
  • 15 dkg vaj
  • 3 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • 1 citrom
  • 2 dl tejföl
  • 45 dkg kefir
  • 5 dl tej
  • kevés vaj, zsemlemorzsa
  • idénygyümölcs a díszítéshez




  • A tepsit kikentem vajjal, megszórtam zsemlemorzsával.
  • A tésztát összeforgattam a mazsolával, egyenletesen a tepsibe szórtam.
  • A vajat megolvasztottam, kicsit hűlni hagytam.
  • A tojásokat krémesre kevertem a kétféle cukorral és a citrom lereszelt héjával, majd hozzádolgoztam a langyosra hűlt vajat is.
  • Óvatos mozdulatokkal beleforgattam a tejfölt és a kefirt, végül hozzáadtam a tejet.
  • A masszát a mazsolás tésztára öntöttem, és előmelegített, 190 fokos sütőben kb. 35 perc alatt szép aranyszínűre sütöttem.
  • Langyosan, majd később jól lehűtve szeleteltem, porcukorral meghintve, lime-szeletekkel díszítve kínáltam.


vasárnap, március 01, 2015

Fiákergulyás

A receptre Horváth Rozi szakácskönyvében bukkantam. A fiákergulyás egyesek szerint békebeli bécsi egytálétel, virslivel készítve, tükörtojással és ecetes uborkával tálalva, míg mások szerint a gulyásnak e finom fajtája is magyar találmány. Az én levesem talán nem is igazi fiákergulyás, hiszen nélkülözi a virslit és az ecetes uborkát, ettől függetlenül nagyon finom, a hagyományos gulyáshoz képest paradicsomosabb, "savasabb", savanykásabb ízvilágú leves. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 2 nagy vöröshagyma
  • 3-4 evőkanál olaj
  • 80 dkg marhalábszár
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 8 g sűrített paradicsom
  • őrölt fűszerpaprika, só, őrölt bors, ételízesítő por, petrezselyemzöld
  • 3 sárgarépa
  • 4 nagyobb burgonya
  • 1-2 paradicsom




  • A kétféle hagymát megpucoltam, a húst kb. 1,5 centinyi kockákra daraboltam.
  • A vöröshagymát apró kockákra vágtam, és megdinszteltem a felhevített olajon.
  • A tűzről lehúzva meghintettem pirospaprikával, hozzáadtam a húst és felöntöttem kevés vízzel.
  • A tűzre visszatéve sóztam, borsoztam, belekerült a zúzott fokhagyma és a paradicsompüré is.
  • Kis lángon, a vizet szükség szerint pótolva addig főztem, amíg a hús már majdnem puha lett.
  • Hozzáadtam a megtisztított, felkarikázott répát, a felkockázott burgonyát és a cikkekre vágott paradicsomot (akit zavar, előzetesen távolítsa el a paradicsom héját).
  • Felöntöttem kb. 1,5 l vízzel, felforraltam, majd kis lángon készre főztem.
  • Közben utánaízesítettem, és a  főzési idő vége felé a durvára tépkedett petrezselyemzöldet is hozzáadtam.