csütörtök, február 26, 2015

Farmersaláta

A tarka savanyúkáposzta-saláta után következzen egy újabb saláta recept savanyú káposztával. Ez a saláta is tarka, szép színes, és igazi vitaminbomba, mivel a káposzta mellett van még benne vajretek, kígyóuborka és lila hagyma. Meg persze finom főtt-füstölt hús, így még tartalmasabb és laktatóbb. A receptet megtaláljátok a Kifőztük Magazin februári számában is, sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 20 dkg főtt-füstölt tarja
  • 1 nagy lila hagyma
  • 3 vajretek
  • 1/2 (kb. 15 dkg) kígyóuborka
az öntethez:
  • 1,5 dl víz
  • 1 teáskanál porcukor
  • 1 kávéskanál tárkonyecet
  • 1 kávéskanál só
  • 1/2 kávéskanál őrölt bors


  • A káposztát néhány vágással felaprítottam, a tarját gyufaszálnyira metéltem.
  • A hagymát megpucoltam, a retket meghámoztam, és az uborkával együtt mindent szintén gyufaszálnyi nagyságúra gyalultam, és a káposztához forgattam.
  • A vízben elkevertem a porcukrot, a sót, az ecetet és a borsot, majd beleforgattam a saláta-alapot.
  • Letakarva, néhány órára a hűtőbe tettem, hogy az ízek összeérjenek.

hétfő, február 23, 2015

Tea keksz - blogkóstoló 21. forduló

A blogkóstoló utóbbi jó néhány fordulójából idő hiányában kimaradtam, pedig nagyon szeretem ezt a "játékot". Most viszont jelentkeztem a Márti által bonyolított fordulóra, és számomra eddig ismeretlen blogot kóstolhattam, ChefTündérét. Jó szokásomhoz híven megmutatom, hogy mely receptek mozgatták meg leginkább a fantáziámat: grill csirkemell sajtmártással, sült céklakörettel, húsvéti kalács, növényi sajt cukkiniből, fahéjas-marcipános kalács, karfiolfelfújt medvehagymával és ami végül el is készült, a tea-keksz. Nézzetek szét Tündérnél, érdemes, nagyon jó kis recepteket találtam én is, a kalácsai, kenyerei pedig gyönyörűek. :) A hosszú bevezető után jöjjön a keksz-recept. Remélem, nem gond, egy ici-picit módosítottam az eredeti leíráshoz képest, de csak annyiban, hogy egy plusz hozzávalóval készültek nálam az aprósütik. Tündér, köszönöm ennek a nagyon finom keksznek a receptjét, Márti, köszönöm a játék lehetőségét. :) A kekszhez pedig sok sikert mindenkinek!


Hozzávalók kb. 50 darabhoz:
  • 3 dl tejszín (30%-os)
  • 10 filter tea (nálam csipkebogyó)
  • 1 dkg liofilizált feketeribizli
  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 14 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • csipetnyi só


  • A tejszínt felforrósítottam, de nem forraltam fel.
  • Belekevertem a feketeribizlit, beletettem a filtereket is, és hagytam, hogy a ribizli puhuljon, a tea pedig ázzon.
  • Bő 1/2 óra elteltével a filtereket kivettem, jól kinyomkodtam, majd botmixerrel pürésítettem a gyümölcsös tejszínt (nem baj, ha maradnak benne kisebb gyümölcsdarabok).
  • A lisztet átszitáltam, elkevertem a sóval, beledaraboltam a hideg vajat, és gyors mozdulatokkal összemorzsoltam.
  • Hozzászitáltam a porcukrot, hozzáadtam a tojássárgákat és a tejszínt, és egynemű tésztává gyúrtam.
  • Folpackba csomagolva a hűtőbe tettem 1 órára.
  • A pihentetést követően kb. 1/2 cm vastagra nyújtottam, és a keksz formázóval 5 x 5 cm-es lapokat szúrtam ki belőle.
  • Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam, majd előmelegített, 160 fokos sütőben 20-22 perc alatt készre sütöttem (ahogy Tündér is írja, nem szabad túlsütni, mert könnyen kiszárad, megkeményedik).

szombat, február 21, 2015

Vaníliás-fűszeres krém

Ismét egy nagyon egyszerű desszertet hozok. Biztosan sokszor vagytok vele ti is úgy, hogy de jó lenne gyorsan és kevés munkával valami finomságot összeütni. Ez a krém abszolút megfelel ezeknek az elvárásoknak, az időigényes része tulajdonképpen a sülés és a hűlés, de eközben mi már nyugodtan foglalatoskodhatunk mással. A fűszerezés egyéni ízlés kérdése, én most kicsit télies, karácsonyi hangulatúra készítettem a vaníliával, fahéjjal, csillagánizzsal és szegfűszeggel. Langyosan és jól lehűtve egyaránt nagyon finom, kínálhatunk mellé csokoládét, esetleg valamilyen szezonális gyümölcsből készült öntetet. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 10 adaghoz:
  • 1 l tej
  • 1 vaníliarúd
  • 1 fahéjrúd
  • 2 csillagánizs
  • 5 szegfűszeg
  • 2-3 evőkanál barna cukor
  • 8 tojás
a tetejére:
  • 1/2 evőkanál barna cukor
  • 1/2 kávéskanál őrölt fahéj
a díszítéshez:
  • csokoládészeletek


  • A tejet lábasba öntöttem, kis lángon főzni kezdtem.
  • Hozzáadtam a felhasított vaníliarudat, az apróbb darabokra tört fahéjat, a csillagánizst, a szegfűszeget és a cukrot.
  • Időnként megkeverve felforraltam, majd letakarva kb. 5 percig hűlni hagytam.
  • Közben a tojásokat kézi habverővel egyneműre kevertem, majd - folyamatosan kevergetve - hozzászűrtem a forró, fűszeres tejet.
  • A vajjal vékonyan kikent szufléformákat nagy, mély tepsibe rakosgattam, majd elosztottam bennük a tojásos tejet (nyugodtan lehet majdnem tele szedni a formákat, a krém csak keményedni fog, térfogata nem nő meg).
  • A tepsit meleg vízzel felöntöttem úgy, hogy a formáknak kb. a 3/4-éig érjen a víz.
  • Előmelegített, 170-180 fokos sütőben 40-45 percig gőzöltem a krémet.
  • A sütőből és a tepsiből kivéve a formákat óvatosan megtörölgettem, majd rácsra rakosgattam.
  • A cukrot elkevertem a fahéjjal, és ezzel a keverékkel szórtam meg a krém tetejét, végül csokoládészeletekkel díszítettem.
  • Langyosan kínáltam, de jól lehűtve is tálalható.

szerda, február 18, 2015

Krékerbundás sült csirke

...hogy ne mindig csak hagyományosan rántsuk a csirkét. A zöld fűszeres, kréker kekszes bundában sütve is nagyon finom a csirkecomb és -mell. Mivel sütőben sül, kevés olaj hozzáadásával, a csirkemell szerintem kicsit száraz így, nálunk most inkább a finom puhára sült csirkecomboknak volt nagyobb sikere. Csak ajánlani tudom, mindenképp érdemes kipróbálni vagy akár tovább kísérletezni a fűszerezésével. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 2 csirkecomb
  • 1 egész csirkemellfilé
  • só, frissen őrölt bors
  • 2 tojás
  • 15 dkg sós kréker keksz
  • 2 evőkanál szezámmag
  • 1 teáskanál aprított petrezselyemzöld
  • 1 teáskanál morzsolt majoránna
  • kevés olaj




  • A húst megmostam, megtisztítottam - a combokról leszedtem a bőrt és a forgónál kettévágtam, a mellet kettévágtam, majd a két felet 3-3-felé szeleteltem.
  • Minden húsdarabot sóztam és meghintettem frissen őrölt borssal.
  • A kekszet késes aprítóban morzsásra daráltam, hozzáadtam a szezámmagot, a petrezselyemzöldet, a majoránnát, ízesítettem sóval és borssal.
  • A tojásokat egyneművé kevertem.
  • A húsdarabokat először a tojásba, majd a kekszes morzsába paníroztam, és olajjal vékonyan megkent tepsibe sorakoztattam őket.
  • Előmelegített, 190 fokos sütőben, időnként megfordítva szép pirosra sütöttem.
  • Párolt zöldségekkel tálaltam.


szombat, február 14, 2015

Spenótos-túrós metélt

Amikor gyorsan kell az éhes család elé az asztalra varázsolni valamit, az egyik megfelelő választás a tészta lehet. Nálunk most szélesmetélt készült spenóttal, túróval és füstölt sajttal. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető, finom étel, ajánlom! :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 25 dkg szélesmetélt
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 újhagyma
  • 45 dkg fagyasztott, aprított spenót
  • 2 tojás
  • 25 dkg tehéntúró
  • 10 dkg füstölt sajt
  • kevés vaj


  • A tésztát a szokott módon, bő, forrásban lévő, sós vízben kifőztem, hideg vízzel leöblítettem és hagytam lecsepegni.
  • Közben a hagymát megtisztítottam, keveset a zöld szárrészből is felhasználva apróra vágtam, majd kevés vajon pirítani kezdtem.
  • Hozzáadtam a félig kiengedett spenótot, hagytam, hogy a hő hatására teljesen felengedjen.
  • Ízesítettem sóval és borssal, majd zsírjára pirítottam.
  • Levettem a tűzről, pár percig hűlni hagytam.
  • Hozzákevertem az enyhén felvert tojásokat, az áttört túrót és a lereszelt sajt harmadát.
  • Ízesítettem még sóval és borssal, majd összeforgattam a tésztával.
  • Vajjal kikent formába öntöttem, tetejét megszórtam a maradék sajttal, és előmelegített, 190 fokos sütőben szép pirosra sütöttem.

kedd, február 10, 2015

Mézes zabpehelygolyó

Egyre gyakrabban készítek zabpehelyből, zabpehellyel desszertet. A meggyes-zabkásás pohárkrém mellett ez a másik olyan desszert, ami ebből a finomságból készül és nagyon nagy családi kedvenc. Tudom, hogy ránézésre simán kókuszgolyónak tűnik, de higgyétek el, ez egy nagyon finom kávés-kakaós-diós-zabpelyhes finomság. Csak ajánlani tudom, akár Valentin-napi meglepetésként, és kedves Uraim, ezzel az egyszerűen elkészíthető finomsággal Önök is meglephetik szeretteiket. :) A receptet megtaláljátok a Kifőztük Magazin februári számában is, sok sikert hozzá!
Meghívást kaptam Orsitól, a Kiskanál blog szerzőjétől egy Valentin-napi lint party-ra, amit nagyon-nagyon jó ötletnek tartok, ezért szívesen teszek eleget a kérésnek és külön is ajánlom e jeles ünnepre ezt a finom desszertet! A bejegyzés végén a Sweet Valentin címkére kattintva azonnal a partyn találjátok magatok, jó szórakozást kívánok mindenkinek! :)



Hozzávalók kb. 55 darabhoz:
  • bő 1 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 1 kávéskanál cukrozott cikória-gabonakávé kivonat (Maci)
  • 20 dkg apró szemű zabpehely
  • 4 dkg darált dió
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 3-4 evőkanál méz
a forgatáshoz:
  • 10 dkg kókuszreszelék


  • A tejet, a vajat és a kávé kivonatot lábasba tettem, kevergetve felforrósítottam.
  • A zabpehelyhez adtam a diót, a kakaóport, a mézet és a forró folyadékot.
  • Fakanállal összeforgattam, majd hűlni hagytam - ezalatt a zabpehely kissé megszívta magát, és a massza formázható lett.
  • Nedves kézzel kb. 10 g-os golyókat formáztam belőle, és kókuszreszelékbe forgattam.
  • Jól lehűtve kínáltam.


csütörtök, február 05, 2015

Képviselőfánk forró csokoládés habbal

A farsangi időszak elmaradhatatlan desszertje a fánk. Nálunk most képviselőfánk készült, a hagyományos vaníliás-habos töltelék helyett forró csokoládé ízesítésű habbal. Az ízesítést tovább variálhatjuk, kerülhet bele pl. kakaópor vagy akár valamilyen kávés ízesítésű por is. A receptet megtaláljátok a Kifőztük Magazin februári számában is, sok sikert hozzá!


Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
a tésztához:
  • 20 dkg vaj
  • 2 evőkanál cukor
  • 20 dkg liszt
  • 5 tojás
a habhoz:
  • 2 dl habtejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • 1 csomag (25 g) instant forrócsokoládé por
a díszítéshez:
  • porcukor


  • A vajat 2 dl vízzel, a cukorral és csipetnyi sóval felforrósítottam.
  • Hozzászitáltam a lisztet, és kis lángon addig főztem, amíg el nem vált az edény falától.
  • Hagytam kihűlni, majd kézi mixerrel, egyesével hozzáadva beledolgoztam a tojásokat.
  • A tésztát csillagcsöves habzsákba töltöttem, és nagyobb pingponglabda nagyságú halmokat nyomtam a sütőpapírral bélelt tepsibe.
  • Előmelegített, 230 fokos sütőben 5 percig sütöttem, majd a sütő hőmérsékletét 200 fokra mérsékeltem, így sütöttem tovább a fánkokat 20-25 percen át.
  • Végül elzártam a sütőt, és résnyire nyitva hagyott sütőajtó mellett 10 percig szárítottam a tésztát.
  • A sütőből kivéve még melegen levágtam a fánkok tetejét, és hagytam teljesen kihűlni.
  • A tejszínből kemény habot vertem, a vége felé beledolgoztam a habfixálót és a forrócsokoládé port is.
  • Csillagcsöves habzsákból a fánkokba töltöttem, majd ráhelyeztem a tésztatetőt.
  • Tálalás előtt meghintettem kevés porcukorral.