szerda, november 04, 2015

Tárkonyos pácolt fokhagyma


Hozzávalók:

  • 50 dkg fokhagyma
  • 5 dl száraz fehérbor
  • 1 dl 10%-os ecet
  • 1 evőkanál só
  • 15 dkg nyírfacukor
  • 2 teáskanál tarka bors
  • 5 babérlevél
  • 5 madárszem csili
  • 5 szál friss tárkony
  • olaj




  • A fokhagymát megpucoltam, a gerezdeket megmostam, az esetleges hibás részeket eltávolítottam.
  • A tárkonyt leöblítettem, jól lecsepegtettem, a szárról lecsipkedtem a leveleket.
  • Lábasban melegíteni kezdtem a bort, hozzáadtam az ecetet, a sót, a cukrot, a borsot és a babérlevelet.
  • Miután felforrt, beletettem a csilit, a tárkonylevelet és a fokhagymát, majd újraforrástól számítva bő 5 percig kis lángon főztem.
  • A levével együtt befőttesüvegbe töltöttem, lefedtem, és 1 napig érleltem.
  • Ezután ismét felforraltam, bő 5 percig kis lángon főztem, majd hagytam kihűlni.
  • A fűszeres páclével együtt kis üvegekbe töltöttem, mindegyik tetejére kevés olajat csorgattam.
  • Lezártam, és sötét, hűvös helyre tettem.
  • Felbontás után hűtőszekrényben kell tartani. A savanyított gerezdeket vékony karikákra vágva sült vagy grillezett húsokhoz, sajtokhoz kínálhatjuk, az esetlegesen megmaradó páclevet pedig salátaecetként használhatjuk.



A recept megjelent a Kifőztük Gasztromagazin októberi számában is.

2 megjegyzés: