Mákos-almás kocka



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 18×23 cm-es formához:
a mákos réteghez:
1 6 0   g   k ó k u s z r e s z e l é k
1 4 0   g   m á k
1 4 0   g   l e n m a g
2 0 0   g   a s z a l t   d a t o l y a
2 0 0   m l   v í z
2   c i t r o m   f i n o m r a   r e s z e l t   h é j a
3 – 4   e v ő k a n á l   m é z
1 / 2   k á v é s k a n á l   ő r ö l t   f a h é j
az almás réteghez:
b ő   2   k g   a l m a
4   e v ő k a n á l   ú t i f ű m a g h é j
4   e v ő k a n á l   m é z
1 / 2   k á v é s k a n á l   ő r ö l t   f a h é j
a tetejére:
k ó k u s z r e s z e l é k
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A kókuszreszeléket a mákkal és a lenmaggal ledaráljuk. A datolyát kimagozzuk, a vízből keveset hozzáöntünk, és késes aprítóval szinte krémesre aprítjuk. Összekeverjük a mákos eleggyel, majd a többi alapanyagot is hozzáadva a tésztát egyneművé dolgozzuk.
Az almát megpucoljuk, lereszeljük, kinyomkodjuk a levét. Hozzáadjuk az útifűmaghéjat és a mézet, ízesítjük a fahéjjal.
A mákos tészta felét a sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, evőkanál benedvesített hátával szépen elegyengetjük. Rátesszük az almás massza felét, ezt is elsimítjuk. Kis adagokban, egyenletesen elosztva, hogy mindenhová jusson, rámorzsoljuk a maradék mákos elegyet. Óvatosan, hogy az almás részt ne nyomjuk szét, simára egyengetjük. Végül befedjük a maradék almás keverékkel, elsimítjuk, a tetejét kókuszreszelékkel hintjük meg, és kockákra szeletelve tálaljuk.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2015. októberi számában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése