2015. november 7., szombat

Mákos-almás kocka


Hozzávalók 18 x 23 cm-es formához:
a mákos réteghez:

  • 16 dkg kókuszreszelék
  • 14 dkg mák
  • 14 dkg lenmag
  • 20 dkg aszalt datolya
  • 2 dl víz
  • 2 citrom reszelt héja
  • 3-4 evőkanál méz
  • 1/2 kávéskanál őrölt fahéj

az almás réteghez:

  • bő 2 kg alma
  • 4 evőkanál útifűmaghéj
  • 4 evőkanál méz
  • 1/2 kávéskanál őrölt fahéj

a tetejére:

  • kókuszreszelék




  • A kókuszreszeléket a mákkal és a lenmaggal ledaráltam.
  • A datolyát kimagoztam, a vízből keveset hozzáöntöttem, és késes aprítóval szinte krémesre aprítottam.
  • Összekevertem a mákos eleggyel, majd a többi alapanyagot is hozzáadva a tésztát egyneművé kevertem.
  • Az almát megpucoltam, lereszeltem, kinyomkodtam a levét.
  • Hozzáadtam az útifűmaghéjat és a mézet, ízesítettem a fahéjjal.
  • A mákos tészta felét a tepsibe tettem, nedves evőkanál aljával szépen elegyengettem.
  • Rátettem az almás massza felét, ezt is elsimítottam.
  • Kis adagokban, egyenletesen elosztva, hogy mindenhová jusson, rámorzsoltam a maradék mákos elegyet.
  • Óvatosan, hogy az almás részt ne nyomjam szét, simára egyengettem.
  • Végül befedtem a maradék almás keverékkel, elsimítottam, a tetejét kókuszreszelékkel hintettem meg, és kockákra szeletelve tálaltam.



A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin októberi számában is.