szombat, november 07, 2015

Mákos-almás kocka


Hozzávalók 18 x 23 cm-es formához:
a mákos réteghez:

  • 16 dkg kókuszreszelék
  • 14 dkg mák
  • 14 dkg lenmag
  • 20 dkg aszalt datolya
  • 2 dl víz
  • 2 citrom reszelt héja
  • 3-4 evőkanál méz
  • 1/2 kávéskanál őrölt fahéj

az almás réteghez:

  • bő 2 kg alma
  • 4 evőkanál útifűmaghéj
  • 4 evőkanál méz
  • 1/2 kávéskanál őrölt fahéj

a tetejére:

  • kókuszreszelék




  • A kókuszreszeléket a mákkal és a lenmaggal ledaráltam.
  • A datolyát kimagoztam, a vízből keveset hozzáöntöttem, és késes aprítóval szinte krémesre aprítottam.
  • Összekevertem a mákos eleggyel, majd a többi alapanyagot is hozzáadva a tésztát egyneművé kevertem.
  • Az almát megpucoltam, lereszeltem, kinyomkodtam a levét.
  • Hozzáadtam az útifűmaghéjat és a mézet, ízesítettem a fahéjjal.
  • A mákos tészta felét a tepsibe tettem, nedves evőkanál aljával szépen elegyengettem.
  • Rátettem az almás massza felét, ezt is elsimítottam.
  • Kis adagokban, egyenletesen elosztva, hogy mindenhová jusson, rámorzsoltam a maradék mákos elegyet.
  • Óvatosan, hogy az almás részt ne nyomjam szét, simára egyengettem.
  • Végül befedtem a maradék almás keverékkel, elsimítottam, a tetejét kókuszreszelékkel hintettem meg, és kockákra szeletelve tálaltam.



A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin októberi számában is.

8 megjegyzés:

  1. Ez egy szuper ötletes recept és még istenien is néz ki :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, és annak ellenére, hogy mindenmentes, nagyon finom sütemény! :)

      Törlés
  2. Nagyon guszta!:) És még sütni sem kell...:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom lett, de a 2 kg alma túl sok bele, nekem maradt bőven felesleg, így legközelebb 1 kg-val próbálkozom. Köszi az ötletet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, és szívesen. :) Valószínűleg az alma minőségétől, lédússágától is függ, hogy mennyi kell hozzá, nálunk a 2 kg-mal lett ilyen vastagságú és állagú. :)

      Törlés