szerda, október 14, 2015

Krémrizs vörösboros gyümölccsel


Hozzávalók 5-6 pohárhoz:

  • 10 dkg aszalt sárgabarack
  • 5 dkg óriás aranymazsola
  • 5 dkg aszalt vörös áfonya
  • 5 dl vörösbor
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • 20 dkg rizottórizs
  • 5 dl tej
  • 5 dl víz
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg vaníliás cukor
  • 1 kezeletlen héjú citrom
  • 3 zselatinlap

a díszítéshez:

  • tejszínhab
  • 1 csipet őrölt fahéj




  • A desszert készítését megelőző este az aszalványokat a borba áztattam.
  • Másnap az egészet közepes lángon felforraltam, és a kevés vízzel elkevert étkezési keményítővel besűrítettem, majd hagytam kihűlni.
  • A rizsből a sóval, a tejjel, a vízzel, a vajjal és a cukorral a szokott módon tejberizst főztem.
  • Amikor már puha volt a rizs, elzártam alatta a lángot, ízesítettem a vaníliás cukorral és a citrom reszelt héjával, majd letakarva pihentettem.
  • Közben a zselatinlapokat vízbe áztattam, és miután megduzzadtak, a forró rizsben feloldottam és elkevertem.
  • Ezt is hűlni hagytam.
  • A boros gyümölcsöt és a rizst nagyobb evőkanálnyi adagokban a poharakba rétegeztem.
  • A tetejüket tejszínhabbal, fahéjjal díszítettem, és jól behűtve kínáltam.


2 megjegyzés: