szerda, szeptember 30, 2015

Habos-karamellás szelet


Hozzávalók kb. 25 x 36 cm-es tepsihez:
a tésztához:

  • 45 dkg liszt
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 10 dkg porcukor
  • 15 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1/2 dl tej

a krémhez:

  • 2 csomag karamellízű pudingpor
  • 10 dkg cukor
  • 7 dl tej
  • 20 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor

a tetejére:

  • 2,5 dl habtejszín
  • 1 tubus (17 dkg) cukrozott sűrített tej
  • 1 csomag zselatinfix
  • mogyorókrokant




  • A szódabikarbónával elkevert lisztet, a kakaóport és a porcukrot gyúródeszkára szitáltam.
  • Beledaraboltam a vajat, elmorzsoltam benne, majd a tojással és a tejjel egynemű tésztává gyúrtam.
  • 4 részre osztottam, mindegyiket kb. 25 x 36 cm-esre nyújtottam.
  • A tepsi zsírozott, lisztezett hátoldalán megsütöttem a lapokat – előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 10 perc szükséges 1 lap sütéséhez.
  • Amíg hűltek a lapok, elkészítettem a krémet.
  • A pudingport elkevertem a cukorral és a kisebb adagokban hozzáadott tejjel, majd kis lángon, folyamatosan keverve felforraltam, 1-2 percig főztem.
  • A vajat kihabosítottam a vaníliás cukorral, és hozzádolgoztam a kihűlt pudingot.
  • A tejszínből kemény habot vertem, a vége felé hozzáadtam a sűrített tejet és a zselatinfixet.
  • A lapokat megtöltöttem a krémmel, a legfelsőre halmoztam és egyenletesre simítottam a habot.
  • Megszórtam mogyorókrokanttal, és 1 éjszakára hűtőbe tettem.
  • Másnap hosszúkás szeletekre vágva kínáltam.



A recept megjelent a Kifőztük Magazin szeptemberi számában is.

10 megjegyzés:

  1. Sokunk kedvence a karamellizű krém! Jól mutat őfelsége a kakaós lapok között :) Nagyon tetszik a csipkés desszert tányérkád és villád!

    VálaszTörlés
  2. Merhabalar, muhteşem görünüyor. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    VálaszTörlés
  3. Ó, de nagyon finom lehet! ...és milyen szép! :)

    VálaszTörlés
  4. A karamell nekem is kedvencem :-) úgyhogy jöhetne belőle...

    VálaszTörlés
  5. Nagyon kívánatos!! :-) Nem lett túl édes a hab a sűrített tejtől?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ettől én is tartottam kicsit, Zsuzsa, de nem, ez a tejszínmennyiség felvette a sűrített tej édességét, nem volt émelygős. :)

      Törlés