2015. szeptember 30., szerda

HABOS-KARAMELLÁS SZELET


Hozzávalók kb. 25 x 36 cm-es tepsihez:
a tésztához:

  • 45 dkg liszt
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 10 dkg porcukor
  • 15 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1/2 dl tej

a krémhez:

  • 2 csomag (2 x 4 dkg) karamellízű pudingpor
  • 10 dkg cukor
  • 7 dl tej
  • 20 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor

a tetejére:

  • 2,5 dl tejszín
  • 1 tubus (17 dkg) cukrozott sűrített tej
  • 1 csomag (20 g) zselatinfix
  • mogyorókrokant




  • A szódabikarbónával elkevert lisztet, a kakaóport és a porcukrot gyúródeszkára szitáltam.
  • Beledaraboltam a vajat, elmorzsoltam benne, majd a tojással és a tejjel egynemű tésztává gyúrtam.
  • 4 részre osztottam, mindegyiket kb. 25 x 36 cm-esre nyújtottam.
  • A tepsi zsírozott, lisztezett hátoldalán megsütöttem a lapokat – előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 10 perc szükséges 1 lap sütéséhez.
  • Amíg hűltek a lapok, elkészítettem a krémet.
  • A pudingport elkevertem a cukorral és a kisebb adagokban hozzáadott tejjel, majd kis lángon, folyamatosan keverve felforraltam, 1-2 percig főztem.
  • A vajat kihabosítottam a vaníliás cukorral, és hozzádolgoztam a kihűlt pudingot.
  • A tejszínből kemény habot vertem, a vége felé hozzáadtam a sűrített tejet és a zselatinfixet.
  • A lapokat megtöltöttem a krémmel, a legfelsőre halmoztam és egyenletesre simítottam a habot.
  • Megszórtam mogyorókrokanttal, és 1 éjszakára hűtőbe tettem.
  • Másnap hosszúkás szeletekre vágva kínáltam.



A recept megjelent a Kifőztük Magazin szeptemberi számában is.