Gesztenyés-narancsos-kakaós csiga



Hozzávalók 40 db-hoz:
a tésztához:
1,25 dl langyos tej
2,5 dkg friss élesztő
15 dkg porcukor
50 dkg liszt
15 dkg vaj
3 tojás
a töltelékhez:
18 dkg narancsdzsem
20 dkg gesztenyés desszert vagy gesztenyemassza
6 dkg amaretti keksz
6 dkg mandula
6 dkg cukrozatlan kakaópor
3–5 dkg porcukor
néhány evőkanál tejszín
a tetejére:
porcukor


A cukorból 1 evőkanálnyit feloldunk a tejben, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. Közben tálba szitáljuk a lisztet és a maradék cukrot, elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a tojást, majd az élesztőt is, és egynemű, fényes, a tál falától elváló tésztát dagasztunk. Letakarva, langyos helyen hagyjuk a duplájára kelni.
A töltelékhez alaposan elkeverjük a dzsemet, az áttört gesztenyét, a késes aprítóval ledarált mandulát és kekszet, valamint az átszitált kakaót és porcukrot. Annyi tejszínt adunk hozzá, hogy kenhető, de ne lágy masszát kapjunk.
A megkelt tésztát alaposan lisztezett deszkára borítjuk, finoman átgyúrjuk, és 2 részre osztva cipókat formálunk belőle. Az egyiket 30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk, megkenjük a töltelék felével, a hosszabbik oldala mentén felcsavarjuk, majd 2 cm széles szeletekre vágjuk. A tekercseket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk úgy, hogy kellő távolságot hagyunk köztük, majd előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük. A másik tésztacipóval ugyanígy járunk el.
A csigákat hagyjuk kihűlni, majd a tetejüket meghintjük porcukorral, és tálaljuk.


A receptet a Maroni támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2015. júliusi számában.