szombat, augusztus 01, 2015

Zöld fűszeres sajtkrém

Újabb gyors és könnyű recept, pár perc alatt elkészül. Sós vagy sajtos keksz kíséretében tökéletes vendégvárásra, de a családunk is díjazni fogja délutáni vagy esti, tévénézős nasiként vagy akár szendvicskrémként. Az ízesítés abszolút a kedvünk vagy a rendelkezésünkre álló fűszerek szerinti, nálam most nagyon egyszerűen csak egy kis metélőhagyma és petrezselyemzöld került bele. A krémsajtból vagy a tömlős sajtból vehetünk akár ízesítettet is, ebben az esetben ehhez igazítsuk a pluszban hozzáadott fűszerek mennyiségét. A receptet a főnökömtől kaptam, Laci, Ibolya, köszönjük szépen, nálunk is kedvenc lett. :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

 • 25 dkg krémsajt (fokhagymás)
 • 20 dkg tömlős natúr sajt
 • 140 g tejföl
 • zöld fűszerek ízlés szerint
 • A metélőhagymát és a petrezselyemzöldet megmostam, megszárítottam, felaprítottam.
 • A krémsajtot, a tömlős sajtot és a tejfölt elkevertem a fűszerekkel, és már tálaltam is.


4 megjegyzés:

 1. "Zöld fűszeres sajtkrém" : ez konkrétan azt jelenti, hogy egy fűszeres sajtkrém , aminek zöld a színe ..
  Zöldfűszeres sajtkrémről van szó. Nagyon nem mindegy...
  A zöld fűszer nem egyenlő a zöldfűszerrel. Előbbi olyan fűszert jelent, aminek zöld a színe ( függetlenül attól, hogy szárított vagy éppen most szedted a kerben), utóbbi friss fűszernövényt jelent ( akkor is, ha annak a színe sárgás vagy éppen bordó).  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Névtelen! Ha egy olyan fűszeres sajtkrémről lenne szó, aminek zöld a színe, akkor úgy kellene írni, hogy zöld, fűszeres sajtkrém. Vesszővel, mivel a két jelzőt vesszővel kellene elválasztani. Az Osiris Helyesírási szótár a "zöld fűszer" szerkezetet két szóban szerepelteti (1491. oldal), az ebből képzett jelzős szerkezet ugyancsak két szóba írandó: zöld fűszeres. Szakértői válaszokat is találsz ebben a kérdésben a következő linkeken: http://www.e-nyelv.hu/2011-06-02/zold-fuszeres-orosz-kremtorta/, http://www.e-nyelv.hu/2011-07-02/zold-fuszer/, http://www.e-nyelv.hu/2014-05-21/zoldsalata-zold-fuszer/. Az általad is kifejtett jelentésváltozás nem minden esetben okoz egybeírást, mint ahogy itt sem. Üdvözlettel: Hankka

   Törlés
 2. Hankka, nagy jó ötlet ez az "egyszerü, de nagyszerü" krémsajt! Ügyesen állitottad össze...guszta, és finom. pláne a kis fokhagyma izzel és a zöld naturál zöldséggel!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez most nem saját ötlet, lenyúltam a főnököm receptjét :), ettől függetlenül tényleg nagyon finom sajtkrém, sós keksszel abbahagyhatatlan. :)

   Törlés