Sóvirágos kenyérspirál

Nem tudom, a képek alapján ki mire asszociál, mindenesetre ezek a helyes kis spirálok állagukban inkább emlékeztetnek a régi szép idők pereceire, mintsem kenyérre. Mindenesetre nagyon finom sós ropogtatnivaló, melyhez a sóvirágot a Fűszerész biztosította, a recept pedig a Kifőztük Magazin júniusi számában jelent meg. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 24 darabhoz:
  • 35 dkg liszt
  • 5 dkg friss élesztő
  • 1,7 dl langyos víz
  • 1/2 kávéskanál só
  • kevés olaj
  • 1 tojásfehérje
  • sóvirág


  • 25 dkg lisztet tálba szitáltam, a közepébe készített mélyedésbe morzsoltam az élesztőt, és a víz folyamatos adagolásával lágy tésztát gyúrtam.
  • Konyharuhával letakarva langyos helyre tettem, és 1 éjszakán át pihentettem.
  • Másnap a megkelt tésztához szitáltam a maradék lisztet és a sót, majd egynemű tésztává dolgoztam.
  • Lefedve további 1 órán át kelesztettem.
  • Gyúródeszkára borítva finoman átgyúrtam, 24 részre osztottam.
  • Mindegyiket kb. 30 cm hosszú rúddá sodortam, majd a rudakat beolajozott sasliknyársakra csavartam.
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztattam, a tetejüket megkentem enyhén felvert tojásfehérjével, és megszórtam sóvirággal.
  • Letakarva addig pihentettem, amíg a sütő bemelegedett.
  • Végül a 200 fokos sütőben kb. 1/2 óra alatt ropogósra sütöttem.
  • Miután pár percet hűlt, a nyársakat óvatosan kihúztam a spirálokból.

Megjegyzések