vasárnap, július 05, 2015

Sóvirágos kenyérspirál

Nem tudom, a képek alapján ki mire asszociál, mindenesetre ezek a helyes kis spirálok állagukban inkább emlékeztetnek a régi szép idők pereceire, mintsem kenyérre. Mindenesetre nagyon finom sós ropogtatnivaló, melyhez a sóvirágot a Fűszerész biztosította, a recept pedig a Kifőztük Magazin júniusi számában jelent meg. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 24 darabhoz:
  • 35 dkg liszt
  • 5 dkg friss élesztő
  • 1,7 dl langyos víz
  • 1/2 kávéskanál só
  • kevés olaj
  • 1 tojásfehérje
  • sóvirág


  • 25 dkg lisztet tálba szitáltam, a közepébe készített mélyedésbe morzsoltam az élesztőt, és a víz folyamatos adagolásával lágy tésztát gyúrtam.
  • Konyharuhával letakarva langyos helyre tettem, és 1 éjszakán át pihentettem.
  • Másnap a megkelt tésztához szitáltam a maradék lisztet és a sót, majd egynemű tésztává dolgoztam.
  • Lefedve további 1 órán át kelesztettem.
  • Gyúródeszkára borítva finoman átgyúrtam, 24 részre osztottam.
  • Mindegyiket kb. 30 cm hosszú rúddá sodortam, majd a rudakat beolajozott sasliknyársakra csavartam.
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztattam, a tetejüket megkentem enyhén felvert tojásfehérjével, és megszórtam sóvirággal.
  • Letakarva addig pihentettem, amíg a sütő bemelegedett.
  • Végül a 200 fokos sütőben kb. 1/2 óra alatt ropogósra sütöttem.
  • Miután pár percet hűlt, a nyársakat óvatosan kihúztam a spirálokból.

7 megjegyzés:

  1. Én a nevet láttam elôször és valami gyönyörûségre asszocializáltam, aztán a képek igazolták a vízióimat. Felvéve az "Ezt mindenképpen ki kell próbálnom" listára:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszták, szívesen ropogtatnák belőlük :-)

    VálaszTörlés
  3. Rengeteg az 5 dkg élesztő ennyi liszthez szerintem, egyébként jópofa ötlet a sütési mód,kipróbálom.

    VálaszTörlés
  4. Nekem nagyon kemény lett! Mondjuk fogtörős. Lehet, hogy kevesebb ideig kell sütni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, lehet, hogy kicsit sokáig sült. De a neve ellenére nem lesz kenyérpuhaságú, egy ropogós, pereckeménységű sós nasi. :)

      Törlés