kedd, július 21, 2015

Gesztenyehabos minitorta

Majdnem sikerült szó nélkül elmenni a mai nap mellett, de végül mégiscsak születik bejegyzés a blog 4. születésnapján is. :) Igaz, ezeket a minitortákat nem kifejezetten a jeles alkalomra sütöttem – hiszen még a Kifőztük Magazin júniusi számában jelent meg a recept –, de most nevezzük ki őket szülinapi tortának, amire virtuálisan szeretettel látlak benneteket. :) 4 év alatt 501 bejegyzés született, 1 millió fölötti az oldalmegjelenítések száma és 282-en vagytok folyamatosan kíváncsiak a konyhámra. :) Köszönöm szépen megtisztelő figyelmeteket, és ha ritkábban is jövök mostanában, azért remélem, tudok még az érdeklődésetekre számot tartó recepteket hozni. Jövőre, veletek, ugyanitt! :) A minitortákhoz pedig sok sikert! :)


Hozzávalók 10 minitortához:
a tésztához:

  • 10 dkg porcukor
  • 20 dkg vaj
  • 30 dkg liszt
  • 2 tojássárgája
  • 1 citrom

továbbá:

  • 20 dkg ét tortabevonó
  • 2 evőkanál étolaj

a formák kenéséhez:

  • vaj
  • liszt

a habhoz:


a tetejére:

  • cukrozatlan kakaópor




  • Az átszitált porcukrot és lisztet elmorzsoltam a vajjal, hozzáadtam a citrom lereszelt héját és a tojássárgáját, majd gyors mozdulatokkal egyneművé gyúrtam.
  • 1 órán át hűtőben pihentettem, és 10 részre osztottam.
  • A 10 cm átmérőjű formákat kikentem vajjal, meghintettem liszttel, és kibéleltem 1-1 adag tésztával.
  • Mindegyiknek az alját alaposan megszurkáltam villával, és előmelegített, 190 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütöttem.
  • A süteményeket a formából kifordítva hagytam teljesen kihűlni.
  • A tortabevonót az olajjal vízgőz fölött megolvasztottam, és bevontam vele a tortákat (hamarabb átpuhul, ha csak a torták oldalát vonjuk be, a közepüket nem).
  • Jól lecsepegtettem, majd sütőpapírra rakosgatva hagytam a csokoládét megdermedni.
  • A tejszínből kemény habot vertem, hozzáadva a mézet, a vodkát, a zselatinfixet, legvégül – amikor már kemény a hab – az áttört gesztenyepürét is.
  • A gesztenyehabot csillagcsöves habzsák segítségével a tortákra halmoztam, a tetejüket kakaóporral hintettem meg.


10 megjegyzés:

  1. Boldogságos blogszületésnapot Hankka :-)

    Imádom a receptjeidet és a fotóidat, még sok-sok gyertyát kívánok a virtuális tortádra :-)))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, Viki, most meghatódtam, nagyon szépen köszönöm a kedvességedet! :)))

      Törlés
  2. Kedves Hankka! Boldog blogszülinapot! :) Süss-főzz még nekünk sok finomságot! Gratulálok és sok blogszülinapot kívánok! :)

    VálaszTörlés
  3. Boldog blogszülinapot kívánok! Nagyon finom lehet ez a torta és nagyon mutatós! További sok sikert a blogolásban!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva drága, nagyon köszönöm a kedves szavakat, puszillak! :)))

      Törlés
  4. Illőek ezek a helyes kis tortácskák a jeles alkalomra! Kívánok még Neked sok blogszülinapot, nem teljesen önzetlenül, hisz szeretem a receptjeidet és gyönyörködni a fotóidban! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Gerdi, nagyon köszönöm, aranyos vagy! :)))

      Törlés
  5. Boldog blogszülinapot! Csak így tovább :-) :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalin, nagyon szépen köszönöm, puszillak! :)

      Törlés